Stire

Astăzi ?ncepe votul asupra bugetului de stat pe 2010. Parlamentarii arădeni ?ncearcă trecerea unor amendamente pe ultima sută de metri

11.01.2010 ⋅ 0 comentarii

Senatorii şi deputaţii se reunesc astăzi pentru începerea şirului de şedinţe-maraton, dedicate aprobării proiectului de Buget pe anul 2010. În prealabil, forma propusă de Guvern a bugetului de stat şi a celui al Asigurărilor Sociale a fost publicată pe siteurile de internet ale celor două Camere ale Parlamentului. Ulterior, parlamentarii au putut redacta amendamente la bugetul de stat, care au fost discutate mai întâi în comisiile de specialitate, şi mai apoi în comisiile reunite de buget-finanţe. Începând de joi, parlamentarii responsabili de sectorul buget-finanţe au dezbătut asupra bugetului şi amendamentelor, în şedinţe care s-au terminat de fiecare dată la ore târzii din noapte. În cele din urmă, parlamentarii au votat bugetul asigurărilor sociale, dar şi unele amendamente referitoare la sectorul economic. Printre ultimele s-ar afla unul privind suspendarea aplicării impozitului forfetar până la implementarea noii forme dorite de ministrul Sebastian Vlădescu, cel care a anunţat că impozitul minim va fi menţinut doar pentru categoriile economice unde se înregistrează mari nivele ale evaziunii fiscale. Atât avizul comisiilor de specialitate, cât şi avizul comisiei de buget-finanţe, sunt consultative. Asta înseamnă cu „ultimul cuvânt” asupra bugetului şi amendamentelor va fi spus în momentul votului din Parlament. Parlamentarii arădeni au mai făcut o încercare pentru obţinerea unor bani mai mulţi pentru AradReprezentanţii Aradului la şedinţa Comisiilor reunite de buget-finanţe au fost senatorul Ovidiu Marian şi deputatul Adrian Niţu. Aceştia ne-au dezvăluit câteva din discuţiile avute în cadrul Comisiei, cu o mai mare relevanţă pentru judeţul nostru. În primul rând, senatorul Ovidiu Marian ne-a spus despre un amendament pe care l-a redactat împreună cu Adrian Niţu, pentru atragerea unor fonduri suplimentare pentru Arad, la capitolele bani pentru drumuri judeţene şi pentru echilibrarea bugetului administraţiilor locale. „Am cerut suplimentarea fondurilor pentru drumuri judeţene cu 60 de miliarde şi cu 20 de miliarde a celor pentru echilibrarea bugetară. Amendamentul a fost votat de către colegii noştri din comisie, dar urmează să fie rediscutat în Plen”, a spus Ovidiu Marian. Întrebat despre acea înţelegere dintre premierul Boc şi parlamentarii PDL, privind abandonarea amendamentelor în favoarea rectificărilor bugetare ulterioare, senatorul a spus că el şi colegul său ar putea avea câştig de cauză, „în măsura în care vom găsi o sursă de finanţare care să nu creeze un dezechilibru”. Astfel, Ovidiu Marian şi Adrian Niţu s-au pus pe căutat fonduri ce ar putea fi transferate către Arad. Duminică la prânz încă nu identificaseră o soluţie.
„Atentat direct”, dar dejucat,  la adresa Arhiepiscopiei AradTot senatorul Ovidiu Marian ne-a spus că „pe la ora două noaptea”, sâmbătă spre duminică, parlamentarul PNL Dan Radu Ruşanu a făcut un amendament privind transferul a 45 de posturi de la Episcopia Arad, la Hunedoara, motivând cu ridicarea în rang a Episcopiei Arad şi cu înfiinţarea Episcopeiei Hunedoarei. „A fost un atentat direct la interesele Aradului, dar ne-am opus şi astfel amendamentul nu a fost votat”, a dezvăluit Ovidiu Marian modul în care solicitarea nocturnă a liberalului Ruşanu a fost respinsă.
Autonomie mai mare pentru Consiliile Judeţene, spre bucuria PDL şi PSDUn alt amendament cu implicaţii la nivel de Arad este cel privind modificarea proporţiei de repartizare a fondurilor pentru echilibrarea bugetară, între Direcţiile  Finanţelor Publice şi Consiliile Judeţene. Conform deputatului Adrian Niţu, de acum încolo, 30% din totalul sumei pentru echilibrarea bugetară a administraţiilor locale va fi repartizată de Consiliul Judeţean, cu aprobarea a două treimi dintre consilieri. „Măsura aduce o mai mare autonomie la nivelul Consiliilor Judeţene şi face mai uşoară redistribuirea fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Finanţele redistribuie fondurile în baza unei grile şi a unor algoritmi care ţin seama de criterii precum numărul de locuitori”, a explicat deputatul Adrian Niţu. Ideea ar fi că la nivel local (de Consiliu Judeţean) se cunosc mai bine Primăriile cu cele mai mari probleme sau Primăriile care constituie priorităţi de prim rang. Mergând mai departe, până şi deputatul Niţu recunoaşte că acest amendament ar putea trece de Plenul Parlamentului din raţiuni strict politice. „Cred că va trece, pentru că acest amendament echilibrează lucrurile atât la nivelul PDL-ului, cât şi la PSD-ului”, recunoaşte democrat-liberalul. Adică, amendamentul va ajuta preşedinţii Consiliilor Judeţene (marea majoritate de la PDL şi PSD) pentru a-şi ţine aproape primarii, din punct de vedere politic.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro