Stire

?n comuna Seleuş accentul se pune pe ?nvăţăm?nt, sănătate şi infrastructură

19.01.2010 ⋅ 0 comentarii

Comuna Seleuş, situatã în partea de est a Câmpiei Crişului Alb, pe cursul râului Cigher, la o distanţã de 44 kilometri faţã de municipiu, are o suprafaţã de 4.122 hectare şi o populaţie de aproximativ 3.200 locuitori. Comuna are în administraţie trei sate  - Seleuş (reşedinţã de comunã), Iermata şi Moroda. Primarul Cristian Brancu face o serie de eforturi pentru a încerca modernizarea comunei şi pentru a asigura locuitorilor facilitãţile necesare.  Aflat la primul mandat la şefia comunei, Cristian Branc a demarat deja mai multe proiecte ce cuprind reabilitãri în toate cele trei sate. Un accent deosebit s-a pus pe starea imobilelor unitãţilor de învãţãmânt. „Am încercat sã oferim copiilor tot confortul necesar pentru a putea învãţa. Am finalizat reparaţiile la şcoli, inclusiv reparaţiile exterioare. Valoarea totalã a investiţiilor, în imobilele şcolilor din comunã s-a ridicat la 13 miliarde de lei vechi”, ne explicã Cristian Branc. Acum, Şcoala Generalã din Iermata este modernizatã şi frumos amenajatã, ridicându-se la standarde europene. 
Strãzi pietruite, reamenajateStrãzile din cele trei sate ale comunei au fost pietruite deoarece accesul pe unele porţiuni era foarte dificil. „De exemplu, pe unele strãzi din Iermata nu aveai acces în condiţii meteorologice nefavorabile. Acum accesul este bun în cazul tuturor strãzilor. Mai sunt multe de fãcut pentru modernizare dar nu le putem face decât treptat”, spune primarul.  În localitatea Moroda, locuitorii se confruntau cu probleme mari de fiecare datã când ploua. Cum nu existau şanţuri apa se aduna pe drum sau pe trotuare iar oamenii, de multe ori nu mai aveau pe unde traversa. „Am fãcut şanţuri unde sã se scurgã apa pentru cã aceasta bãltea pe strãzi. Îmbunãtãţirile sunt majore acum”, precizeazã Branc. Şi pentru amenajarea de şanţuri în satul Seleuş s-a depus un proiect, şi aici situaţia fiind destul de delicatã. În prezent, Primãria aşteaptã sã vadã dacã proiectul va fi ales sau nu spre finanţare. 
Fonduri pentru biserici şi dispensarConsiliul local nu a uitat nici cultele religioase din comunã. Precum în fiecare an au fost repartizate fonduri pentru fiecare bisericã în parte, pentru a-şi putea face reparaţiile şi pentru a-şi rezolva problemele precum cele legate de încãlzire. Prioritar în acţiunile primarului a figurat şi Dispensarul din Seleuş. Clãdirea în care acesta funcţioneazã era destul de degradatã, dispunându-se astfel reabilitarea acesteia. „Dispensarul, foarte necesar tuturora este renovat acum, fiind realizat conform standardelor europene în vigoare. Am avut în vedere ca instituţiile cele mai importante pentru comunã sã funcţioneze la cele mai bune standarde, aici încadrându-se şi şcolile”, spune primarul.  Lucrãrile la reţeaua de apã,întârziateÎn satele din comunã au început şi lucrãrile pentru reţeaua de alimentare cu apã, însã în cursul acestora s-au ivit şi unele probleme. Astfel, s-au înregistrat unele întârzieri la avansarea lucrãrilor pentru cã firma care a câştigat licitaţia a avut unele probleme financiare. „Deoarece firma constructoare s-a confruntat cu probleme financiare nu şi-a onorat obligaţiile faţã de noi şi au mai rãmas unele lucrãri nefinalizate. Astfel, staţia de pompare din satul Iermata nu a fost fãcutã plus alte câteva lucrãri începute şi care nu s-au terminat nici acum”, declarã Cristian Branc. Primarul sperã cã situaţia se va redresa iar comuna va beneficia de acest serviciu, foarte important. 
Trei proiecte cu punctaj maxim pe Mãsura 3.2.2.Şi Primãria din Seleuş a depus proiecte pe Mãsura 3.2.2 pentru a oferi mai multe facilitãţi oamenilor. „Proiectul depus de noi, cu trei subproiecte, s-a bucurat de recompensarea cu punctaj maxim. Cu fondurile obţinute prin acest program avem în vedere reabilitarea unui drum comunal, asfaltãri precum şi reparaţia cãminelor culturale”, explicã Cristian Branc. Odatã cu primirea finanţãrilor se are în vedere refacerea drumului comunal Iermata, pe o lungime de 4,2 kilometri. Al doilea proiect constã în asfaltarea drumurilor din Seleuş, iar ultimul presupune reabilitarea cãminelor culturale din Moroda şi Seleuş. Cãminul din localitatea Seleuş va fi prevãzut şi cu o construcţie nouã. Acolo se va amenaja o salã unde locuitorii din comunã vor putea desfãşura diferite evenimente precum nunţi, botezuri, zile de naştere. „Dupã finalizarea lucrãrilor vom dota sala de evenimente cu veselã şi cu toate cele necesare”, spune primarul.Investitorii se aratã interesaţi de comunãConsiliul local a încercat sã asigure cât mai multe condiţii şi facilitãţi pentru ca investitorii sã nu ocoleascã zona şi sã îşi dezvolte acolo diferite afaceri. Pânã acum s-a reuşit atragerea unui investitor din Germania. „Firma germanã îşi continuã activitatea şi în acest an la noi în comunã. Acesta lucreazã peste 1.800 de hectare de pãmânt având propriile utilaje a cãror valoare depãşeşte 300.000 de euro. Tot aceastã firmã, cu finanţare din Germania va construi la noi, o staţie de Biogaz”, precizeazã Branc. 
Bazin de înot pentru tineriCum sunt destul de mulţi tineri în comunã, din pãcate aceştia nu beneficiazã de prea multe opţiuni când vine vorba de spaţii destinate pentru ei. În acest sens, Consiliul Local intenţioneazã sã le ofere câteva metode de recreere. Prin urmare s-a depus un proiect, care se pare cã are foarte multe şanse sã fie aprobat, acesta prevãzând construirea unei sãli de sport şi a unui teren sintetic în incinta Şcolii Generale din Seleuş. „Pe lângã terenul şi sala de sport ne-am gândit sã amenajãm un bazin de înot şi apoi un teren care sã fie folosit drept plajã. Sper sã realizãm cât mai curând aceste intenţii pentru cã trebuie sã se relaxeze atât tinerii, dar şi ceilalţi locuitori”, ne lãmureşte primarul.    

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro