Stire

Filarmonica din Arad propune ?n acest an: dirijori şi solişti de renume, festivaluri şi activităţi inedite

25.01.2010 ⋅ 0 comentarii

Filarmonica de Stat din Arad şi-a finalizat proiectele şi activităţile pe care le va derula în acest an. Melomanii vor avea parte de o serie de surprize, dar vor putea participa şi în acest an la noi ediţii ale unor Festivaluri devenite tradiţie.
„Viaţa muzicală a Aradului va fi însufleţită în anul 2010 de „furtuna” de trăiri romantice, prin creaţia mariilor aniversaţi ai acestui an. Ca eveniment cu totul deosebit, trebuie amintit faptul că în perioada prepascală vom asculta “Vecerniile„ de Serghei Rahmaninov, lucrare pentru cor a cappella, programată în data de 25 martie”, ne dezvăluie Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii arădene.
Se reia concertul “Night of Queen”Atât Orchestra simfonică precum şi Corul Academic al Filarmonicii îşi vor demonstra în continuare măiestria artei interpretative pe scena de concerte a Palatului Cultural. Printre cei mai îndrăgiţi artişti invitaţi în anul 2010 îi amintim pe dirijorii Mischa Katz, Horia Andreescu, Neil Thomson, Robert Max, Ilarion Ionescu Galaţi, Valentin Doni, Wolfgang Gröhs sau Koen Shoots. Apariţiile solistice ale muzicienilor arădeni vor întregi peisajul interpretativ. Printre cei care vor prelua partituri solistice îi amintim pe Dorel Bîc- concertmaestrul orchestrei, pe flautistul Constantin Tălmaciu şi pe contrabasistul Cosmin Puican.Printre artiştii lirici invitaţi să ne încânte în cadrul galelor de operă şi operetă îi enumerăm pe baritonul Adrian Mărcan, soprana Anna Ryan, soprana Ella Tyran, soprana Irina Iordăchescu şi mulţi alţii.Dintre spectacolele în care Corul Academic va ţine capul de afiş, se numără cel cu coruri din opere în data de 4 februarie, “Night of Queen„ în data de 29 aprilie – concert reluat datorită numărului uriaş de spectatori de care s-a bucurat în luna octombrie a anului 2009; “Patru piese sacre„ de Giuseppe Verdi în data de 25 februarie; “Carmina Burana„ – spectacol care face parte din proiectul „Punte sonoră dintre Arad şi Pecs“. “Corul se va afla şi în prim planul concertelor din data de 27 mai, când va avea loc opera în concert “Flautul fermecat„ de Wolfgang Amadeus Mozart şi Gala de operetă din data de 20 mai, eveniment desfăşurat în aer liber, în Parcul Eminescu. Tot în aer liber vor avea loc şi concertele din luna august din cadrul Zilelor Aradului, precum şi Gala de operă din Parcul Reconcilierii din prima duminică a lunii septembrie. Închiderea stagiunii 2009-2010 va aduce în concert Opera “Carmen„ de Georges Bizet, în data de 17 iunie, dirijor fiind englezul Neil Thomson”, explică Rodica Tălmaciu. Rezonanţe arădene – imbinare între muzică şi arhitectură      Nu va lipsi în anul 2010 Festivalul Arădean de Muzică Vieneză dedicat anul acesta lui Gustav Mahler, Muzica în cetăţile Aradului continuă, serile speciale de poezie de dragoste şi muzică Candle Light Soirre se vor desfăşura  lunar, “Filarmonica în familie„ va fi prezentă şi în 2010. “Tribuna tinerelor talente„ scoate în evidenţă continua preocupare a Filarmonicii de Stat din Arad pentru patrimoniul artistic de mâine. “Ca o noutate a anului 2010 o va constitui proiectul “Rezonanţe arădene„, un spectacol în care arhitectura celor mai emblematice clădiri din oraşul nostru se va îmbina cu muzica. Gazda acestor evenimente va fi Bujor Buda, înfocatul apărător al patrimoniului arhitectural al Aradului”, spune directorul Filarmonicii.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro