Stire

Dob?nda la depozite scade la 7%, la credite răm?ne la 21%

02.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Băncile comerciale menţin dobânzi prea ridicate la credite, în timp ce la depozite le-au redus sub nivelul ratei de politică monetară: 7,5%. În ciuda criticilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, bancherii apreciază că marja de câştig (diferenţa între cele două tipuri de dobânzi) ar trebui să fie şi mai ridicată, adică în jurul a 5 procente, după cum spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. Însă odată cu tendinţa de scădere accentuată a dobânzilor de pe piaţa interbancară din ultima perioadă, băncile au diminuat semnificativ doar bonificaţiile pe care trebuie să le achite deponenţilor, astfel că marjele depăşesc cu mult nivelul de 5 puncte, ajungând chiar şi la 15 puncte.
Dobânda la depozite vechi a ajuns la niveluri de 6-7%, în timp ce pentru resursele nou atrase, băncile sunt dispuse acum să plătească cel mult 8-9%, cu două-trei excepţii, unde dobânda urcă şi la 10% pe an.
În acelaşi timp, costul creditelor de consum în lei a rămas la niveluri de peste 21% pe an, bancherii invocând diverse scuze pentru menţinerea unor marje atât de mari: acoperirea pierderilor din creditele neperformante, lipsa de lichidităţi în moneda naţională sau riscurile ridicate aferente acordării de împrumuturi, în contextul crizei economice.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro