Stire

?n comuna Macea accentul se pune pe infrastructură dar şi pe ?nvăţăm?nt şi turism

08.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Comuna Macea continuă şi în acest an procesul de modernizare, început de primarul Ioan Mercea. Acesta are în vedere principalele nevoi ale localnicilor din comună, un accent deosebit punându-se pe infrastructură dar şi pe situaţia imobilelor unităţilor de învăţământ.  Comuna Macea are în administrare două sate  - Macea, reşedinţă de comună şi Sânmartin. Populaţia comunei număra la ultimul recensământ în jur de 6.200 locuitori, 85,6% fiind români. Primarul comunei, Ioan Mercea, a avut în vedere situaţia drumurilor şi a străzilor din cele două localităţi, depunând diferite proiecte în acest sens. De curând s-a finalizat reabilitarea trotuarelor din Macea pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri şi s-au asfaltat două străzi cu o lungime totală de 2 kilometri. „Am avut în vedere şi înfăţişarea centrului localităţii Macea. Pentru a căpăta un aspect modern şi totodată interesant am decis să îl pavăm, iar în apropierea acestuia am amenajat şi staţia de autobuz pentru cei care fac naveta cu acest mijloc de transport. Drumurile pentru care nu am avut fonduri suficiente să le asfaltăm, am decis să le pietruim. De asemenea, pentru întreţinerea drumurilor de pe raza comunei Macea, am cumpărat un autogreder ”, ne explică Ioan Mercea. Nici piaţa din satul Macea nu a fost uitată. Aceasta a fost modernizată, iar în jurul acesteia s-au plantat pomi ornamentali şi s-au amenajat cât mai multe spaţii verzi, pentru ca oamenii să se poată plimba pe acolo şi să respire aer curat. În privinţa iluminatului public, Primăria a amplasat şi va continua să amplaseze becuri economice, astfel reducând şi costurile cu energia electrică. 
Continuă reabilitarea drumurilorŞi pentru anul acesta, primarul Mercea are planuri mari pentru bunăstarea celor două sate pe care le are în administrare. Astfel, se va reabilita drumul care face legătura între Sânmartin şi Comuna Şimand, acest proiect derulându-se în parteneriat cu Primăria din Şimand. Străzile care nu au fost pietruite anul trecut, în Macea şi în Sânmartin se vor pietrui în acest an, pentru a facilita accesul locuitorilor în zonele respective. „Am depus un proiect la Ministerul Mediului care ar avea două subpuncte. Dacă vom primi finanţare vom continua reabilitarea trotuarelor din satul Macea şi vom realiza o serie de lucrări, necesare în parcurile comunale din Macea şi Sânmartin”, ne spune primarul Mercea. 
Şcoli şi grădiniţe modernizate, spaţii pentru tineretAdministraţia locală a acordat o atenţie deosebită la începutul acestui an, unităţilor de învăţământ de pe raza comunei. La şcolile din Macea şi din Sânmartin, pentru a primi avizul sanitar necesar, era nevoie de construirea unor grupuri sanitare moderne şi după anumite standarde. Primăria s-a îngrijit şi de acest aspect, acum elevii beneficiind şi de această utilitate. La grădiniţa din Sânmartin, anul trecut, au avut loc o serie de lucrări de reabilitare. Astfel în fiecare sală s-a parchetat, iar pe holurile clădirii s-a pus gresie şi faianţă. La Grădiniţa cu Program Prelungit din Macea s-a introdus reţeaua de gaz, pentru a nu mai exista probleme cu încălzirea sălilor. Tot pentru tineri dar şi pentru folosul public, autorităţile locale au reabilitat sala de spectacole din cadrul Căminului Cultural Macea, acolo putându-se desfăşura diferite evenimente, precum serbări dar şi nunţi sau botezuri. După reamenajarea sălii s-a introdus şi sistemul de aer condiţionat. În prezent se are în vedere finalizarea Complexului sportiv din localitatea Macea, care este alcătuit dintr-o sală de educaţie fizică şi sport, încăpătoare, precum şi dintr-un teren de fotbal. De Complex vor putea beneficia atât elevii cât şi persoanele din comună pasionate de diferite sporturi. Clădirea fostului cinematograf din Sânmartin va fi şi aceasta modernizată, primarul intenţionând să amenajeze acolo o sală de nunţi – „Vom moderniza fostul cinematograf, care este destul de spaţios. Pentru ca locuitorii din Sânmartin să aibă unde să organizeze diferite evenimente din viaţa lor, precum nunţi sau botezuri vom amenaja o sală încăpătoare. De asemenea aceasta va fi utilată cu toate cele necesare pentru aceste evenimente.”Obiective turistice de excepţieComuna Macea se bucură de importante obiective turistice care atrag atenţia atât celor din judeţul Arad cât şi persoanelor aflate în trecere. Astfel, dintre obiectivele turistice ale comunei pot fi amintite rezervaţia naturală „Arboretul de la Macea” care se întinde pe o suprafaţă de 20,5 hectare precum şi Castelul de la Macea – monument de arhitectură cu valoare de patrimoniu naţional. Castelul a fost construit în secolul al XIX –lea, aici organizându-se diferite evenimente. Ca obiective turistice mai poate fi amintit şi Salonul expoziţional de caricatură, localitatea Macea găzduind anual un important festival de caricatură şi umor.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro