Stire

Ecouri după Conferinţa Extraordinară a PSD: ?n funcţie de rezultatul Congresului, unii sau alţii dintre social-democraţii arădeni ar putea părăsi partidul

15.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Acuze între preşedintele Marius Lazăr şi primarul comunei Olari, Ştefan MuscăFiliala PSD Arad nu trece prin momente dintre cele mai liniştite. În urma Conferinţei Extraordinare de vineri, mai mulţi social-democraţi şi-au exprimat nemulţumirile faţă de ce s-a întâmplat atunci. Principalul subiect de dispută ar fi legat de susţinerea unuia sau altuia dintre candidaţii la Congres pentru funcţia de preşedinte al PSD, subiect însă cu multe ramrificaţii înspre situaţia de la vârful filialei arădene. Din câte ne putem da seama, nu putem vorbi de doar două tabere, părerile fiind extrem de împărţite. Încercăm să redăm, sperăm într-o ordine logică, unele opinii ale social-democraţilor implicaţi sau mai puţin implicaţi în disputele din aceste zile.
Ştefan Muscă, primar Olari: „Marius Lazăr este un manevrant, a venit aici să se căpătuiască”Dimitrie Muscă, directorul combinatului Agro-Industrial Curtici, anunţase vineri că va renunţa la calitatea de membru PSD. Fratele său, Ştefan, primarul comunei Olari, spune că va rămâne în PSD „doar dacă va câştiga Adrian Năstase preşedinţia partidului”. Acest lucru este legat de o eventuală plecare a lui Marius Lazăr de la conducerea filialei. „ A venit cu lista completă de delegaţi, se duc ăştia care votează cum votează. Practic, Marius Lazăr m-a supărat. Este un manevrant, a venit să se căpătuiască la Arad. Nu ne adună, ne împrăştie. I-ar plăcea să plece Muscă din PSD Arad, că e mai incomod”, a spus Ştefan Muscă. Primarul din Olari nu a dorit să spună ce va face dacă va pleca din PSD, spunând că „deocamdată sunt în stand-by”.
Marian Melinte, secretar executiv: „Nu se poate ca oamenii fără rezultate să fie tot timpul cei cu gura mare”Marian Melinte s-a retras dintre propunerile pentru Consiliul Naţional al PSD în urma unor vociferări la adresa lui, venite din sală, de la oameni despre care spune că nu au obţinut rezultate pentru Mircea Geoană. O altă nemulţumire a sa este legată de numărul mic de delegaţi pe care îl are colegiul 4, pe care îl coordonează, colegiul cu cele mai bune rezultate la ultimele alegeri. „Am renunţat în faţa unui pensionar. S-a încercat impunerea de către sală a unei singure direcţii unitare. A fost clar că nu putem face asta, deoarece eu aş fi votat Victor Ponta (s-ar putea ca astăzi să-şi anunţe candidatura, n.r). Nu s-a ţinut cont la delegaţi de rezultate, colegiul 4 are doar doi delegaţi, pe când cei care au făcut scandal şi nu au avut rezultate au mai mulţi delegaţi. Trebuie reîmprospătat partidul, toţi preşedinţii de organizaţii pe care i-am pus eu au avut rezultate bune şi au tăcut la şedinţă. Nu se poate ca oamenii fără rezultate să fie tot timpul cei cu  gura mare”, a spus Melinte. Secretarul PSD a mai adăugat că volumul său de muncă în folosul partidului a fost foarte mare şi se gândeşte la „retragerea ca membru simplu”, în funcţie de „ce se va întâmpla”. 
Marius Lazăr, preşedintele PSD: „Este vorba dacă poţi să mergi înainte pe un program în care crezi”Preşedintele filialei PSD Arad, în contextul nemulţumirilor, ar trebui să fie omul responsabil cu explicaţiile şi răspunsurile. Marius Lazăr a dat aceste explicaţii şi răspunsuri, dar a mai şi dat de înţeles că în eventualitatea unei victorii a lui Adrian Năstase, ar putea demisiona din funcţie. „Dacă ne uităm pe listă, toate criteriile sunt respectate cu vârf şi îndesat. Femeile au patru reprezentante, pensionarii au un reprezentant, fiecare colegiu are câte doi-trei. Dacă domnul Muscă (Ştefan n.r.) participa la Biroul Permanent, afla lista votată în unanimitate, inclusiv de domnii Crişan, Burdan sau Buzatu”, a spus Lazăr despre componenţa delegaţiei PSD Arad, adăugând că specificul delegaţilor a trebuit să ţină cont de criterii precum reprezentarea femeilor sau a pensionarilor. Mai departe „eu nu mă cramponez de poziţia de preşedite al PSD şi voi lua o decizie în funcţie de ce se va întâmpla la Congres. Nu este vorba de opţiuni în funcţie de persoane, ci dacă poţi să mergi înainte pe un program în care crezi, sau pe un program în care nu crezi. Eu fac parte din categoria modeştilor în politică, nu m-am gândit niciodată la bani, ci la principii şi valori. Dar dacă tot facem apel la moralitate, întreb cum este posibil să obţii un rezultat atât de mic la Olari sau la Curtici? Mircea Geoană a fost candidat şi la Curtici, şi la Săvârşin unde am obţinut 40%, şi la Archiş, unde am avut 50%”, a conchis Marius Lazăr. 
Ciprian Luca, deputat: „După cum se arată, Adrian Năstase va avea mai multe voturi dinspre Arad”Atât după Conferinţa Extraordinară de vineri, cât şi duminică, deputatul Ciprian Luca a spus că delegaţii sunt reprezentativi pentru filială. Interesant este însă faptul că Luca nu se fereşte în a spune că cele mai multe voturi ale delegaţilor arădeni vor merge înspre...Adrian Năstase. „Per total eu sunt mulţumit, poate erau nişte organizaţii care meritau să aibă reprezentanţi. Dar în rest mi se pare echitabil, eu m-am bătut ca să obţin mai mulţi reprezentanţi pe colegiul meu. La vot secret nu se ştie niciodată. Eu sunt ferm convins că delegaţii sunt oameni care pot gândi ei singuri, pentru că fiecare are personalitate. După cum se arată, Adrian Năstase va avea mai multe voturi dinspre Arad”, a conchis şi deputaul Ciprian Luca.
Dimitrie Muscă nu şi-a înregistrat încă demisia din PSDDimitrie Muscă nu şi-a redactat încă demisia din PSD. El figurează pe lista de delegaţi ai PSD Arad pentru Congres, iar în cazul unei demisii, situaţia s-ar putea complica pentru social-democraţii arădeni (şi) din punct de vedere organizatoric. Dacă Bucuerştiul va aproba cei trei delegaţi în plus pe care îi va cere astăzi Marius Lazăr, atunci social-democraţii arădeni vor trebui să aleagă un alt delegat. Secretarul Marian Melinte crede că acest lucru ar putea avea loc în cadrul unei şedinţe de Birou (nu a putut spune exact), în timp ce Marius Lazăr afirmă că „Muscă nu-şi va da demisia înainte de Congres”.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro