Stire

A ?nceput BAC-ul: ?n 41 de şcoli din municipiu şi judeţ se susţine ?n aceste zile prima probă a Bacalaureatului

16.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Anul acesta este prima dată când Examenul Naţional de Bacalaureat se suţine în timpul anului şcolar. Ieri a început prima probă a acestuia – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba şi literatura română, urmând a se desfăşura până miercuri în intervalul orar 9-16. 
În judeţul nostru vor susţine examenul 4.806 candidaţi, împărţiţi în 41 de centre de examen. Ieri dimineaţă, s-au prezentat la centrele de examen atât elevii care erau programaţi cât şi ceilalţi, curioşi să vadă cum se desfăşoară noua formulă a Bacalaureatului. Deoarece nu toţi au fost lăsaţi pe holurile şcolilor, pentru a nu-i deranja pe cei programaţi, candidaţii au stat în curte aşteptând, nerăbdători, să iasă vreun coleg de-al lor pentru a le spune ce a fost întrebat. Totuşi cei mai mulţi nu îşi făceau prea multe griji, spunând că nu au cum să nu reuşească la aceste probe, principala condiţie fiind prezenţa. În acest an au apărut mai multe modificări în metodologia examenului. Pe lângă faptul că examenul se susţine în două părţi – probele orale în timpul semestrului doi, iar probele scrise la finele anului şcolar. În cazul probelor orale candidaţii la examen nu vor primi note sau calificative – admis/respins, ci li se va stabili nivelul de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Unii elevi au spus că acest lucru nu este tocmai în favoarea lor ţinând cont că media generală a Bacalaureatului se va calcula doar din cele trei probe scrise. „Era mai bine în anii trecuţi deoarece notele obţinute la probele orale ajutau foarte mult la media generală. Şi aceste certificate sunt utile, dar puteau fi şi acestea notate”, ne explică Elena.Subiectele pe care candidaţii le au de rezolvat în aceste zile au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru Bacalaureat. Un subiect poate fi tratat într-un interval  de 10-15 minute. Elevii nu au voie să intre în sală cu cărţi, caiete sau dicţionare dar nici cu telefoane sau alte mijloace de comunicare. Elevii care nu se prezintă la una dintre probele orale pot participa în vară la probele scrise însă nu pot promova Examenul de Bacalaureat până când nu vor susţine şi probele orale. Bettina Şipoş: „Tocmai am ieşit din examen şi nu mi s-a părut foarte greu. Am fost mai mulţi candidaţi în sală şi doi profesori examinatori. Am primit subiectul şi o ciornă pe care să îmi scriu notiţele. Eu am primit un text despre încălzirea globală. Pornind de la acesta trebuia să răspundem la câteva întrebări. Cât despre modul de desfăşurare a acestei probe eu zic că e bine. Acum primim calificative şi nu se mai dau note. Dezavantajul este că notele obţinute la probele orale nu ne vor mai ajuta la media generală a examenului cum se întâmpla în anii trecuţi.”
Tihamer Szabo: „Am avut trei întrebări şi o argumentare. Mi s-a părut destul de simplu. Înainte să intru în sala de examen am crezut că o să fie mult mai greu. Cred că noua formulă de examinare este foarte bună, probabil că aceste certificate ne vor fi folositoare. Singura schimbare este că se dă mai devreme, în timpul anului şcolar, şi că nu se mai dau note, dar este mai bine că se dă acum pentru că apoi nu o să mai avem de învăţat decât pentru probele scrise.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro