Stire

Preşcolarii de la Cercul de Teatru de Marionete de la Palatul Copiilor sunt ?nc?ntaţi că vor pune ?n scenă o piesă

16.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Palatul Copiilor din Arad oferă  preşcolarilor şi şcolarilor o serie de cursuri interesante şi totodată educative. Fiecare copil îşi poate alege unul sau mai multe cercuri în funcţie de ceea ce îi place şi îl atrage mai mult. Atât preşcolarii cât şi elevii au dezvoltat o pasiune aparte pentru Teatrul de Marionete urmând în număr mare acest cerc. Mihaela Săuliac Andrei, profesoara Cercului de Teatru de Marionete, lucrează la Palatul Copiilor din 2002. Zilnic, de marţi până sâmbătă pune în scenă diferite piese, cu copiii pe grupe de vârstă, în cadrul unei stagiuni de teatru. „Cu fiecare grupă lucrăm la o anumită piesă. După 2-3 luni de repetiţii o punem în scenă, unde participă părinţii şi prietenii copiilor. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi mă bucur să văd că foarte mulţi tineri sunt interesaţi de teatrul de păpuşi”, ne explică Mihaela Săuliac Andrei. Deşi cu cei mai mici este mai greu de lucrat, pentru că principala lor preocupare este să se joace cu păpuşa preferată, totuşi aceştia sunt interesaţi să le arate şi părinţilor ceea ce au învăţat şi să joace într-o piesă. „Pentru piesele pe care le facem aici folosim păpuşi bi-ba-bo, marionete, păpuşi muppets şi wayang. Cu cei mai mari, de liceu, combinăm teatrul de păpuşi cu pantomima”, ne explică profesoara.   Am mers şi noi la cercul de teatru pentru a vedea ce se întâmplă aici. Am nimerit tocmai în mijlocul repetiţiilor pentru piesa „Ieduţul care ştie să numere”, care va fi pusă în scenă de către copii de la grădiniţă. Am vorbit cu cei prezenţi pentru a vedea de ce au ales acest cerc şi ce le place mai mult aici. Mai jos puteţi citi părerile lor. 
Alexia Istrate, 6 ani: „Eu vin aici de vreo săptămână. M-au adus părinţii aici pentru că şi eu am nişte păpuşi acasă însă nu aveam unde să fac teatru de marionete cu ele. Îmi place aici pentru că au foarte multe păpuşi şi sunt foarte interesante. Acum vom juca piesa „Ieduţul care ştie să numere” iar păpuşa pe care o voi folosi eu este un răţoi care îl fugăreşte pe ieduţ. Aici la palat mai merg şi la cercul de pictură pe sticlă.”
Alesia Carage, 5 ani: „Eu vin de o lună la acest cerc pentru că mai merg şi la pictură pe sticlă şi la germană. Vin de mai multe ori pe săptămână la Palat şi îmi place foarte mult pentru că învăţ foarte multe lucruri noi. Aici facem teatru de păpuşi şi cum repetăm pentru piesa cu ieduţul. Eu am o păpuşă căţeluş şi trebuie să îl conving pe ieduţ să numere. Este foarte distractiv aici.”
Noemi Iovanov, 6 ani: „Vin de anul trecut la Palat. Mai merg şi la cercurile de pictură pe sticlă şi la desen. M-au adus părinţii mei şi îmi place foarte mult aici. Doamna profesoară are foarte multe păpuşi aici şi cu ajutorul acestora facem diferite poveşti. Uneori ne lasă să ne facem noi poveştile noastre. Acum, în „Ieduţul care ştie să numere” o să am o păpuşă-văcuţă care îl ceartă pe ieduţ.”
Vlad Mermeze, 6 ani: „Eu vin de foarte mult timp la Palatul Copiilor, nici nu mai ştiu exact de câţi ani. Nu vin numai la teatru de marionete ci şi la dans sportiv iar acum mami vrea să mă dea şi la calculatoare şi la tenis de masă. E frumos aici pentru că poţi să faci multe lucruri. La marionete mă joc cu diferite păpuşi dar acum facem repetiţii pentru piesă. Eu voi avea păpuşa-cocoş. Îmi place acest personaj mai ales că eu vreau să mă fac fermier când o să fiu mare.”
Tudor Luca, 6 ani: „Nu vin de prea mult timp aici dar îmi place să mă joc şi mi-am făcut mulţi prieteni la Palat. Eu mai merg şi la pictură pe sticlă şi la ceramică pentru că aceste cercuri îmi plac cel mai mult. La teatru facem repetiţii la o piesă şi după aia o să avem spectacol la care o să vină mai multă lume să ne vadă. Eu o să am o păpuşă care are formă de răţuşcă şi care face diferite lucruri interesante.”
Andreea Barbu. 6 ani: „Eu vin aici de anul trecut şi mi se pare foarte interesant. Mă duc şi la gimanstică, la muzică şi la Limba engleză. La acest cerc repetăm foarte mult pentru o piesă pe care o vom pune mai apoi în scenă. Eu o să am o păpuşică pisicuţă care e cuminte şi vorbeşte mult. E interesant pentru că putem să ne jucăm cu păpuşile şi să facem foarte multe poveşti cu ele.”
Daniela Peia, 4 ani: „Palatul Copiilor este un loc foarte interesant unde poţi să înveţi diferite lucruri. Eu vin aici de anul trecut şi urmez şi cercurile de dansuri populare şi de Limba engleză. Îmi place aici pentru că trebuie să mânuiesc păpuşile şi este frumos. De asemenea ne mai jucăm şi mai povestim diferite lucruri aici. În piesa pe care o vom juca, după ce terminăm repetiţiile eu voi avea o păpuşă – căluţ care fuge după ieduţ.”
Darius Şimon. 7 ani: „Vin la cercul de teatru de marionete de mai mulţi ani, de când eram mai mic. Într-o săptămână vin de patru ori pentru că mai merg şi la cercurile de dans popular, aeromodele, engleză şi desen. Aici vin pentru că învăţăm lucruri interesante despre teatru şi îmi place să ştiu să mânuiesc păpuşile.”
Alex Mager, 4 ani: Am venit aici să mă joc cu păpuşile. Sunt foarte multe şi foarte frumoase. Nu am mai fost până acum, dar m-a dus mama să văd dacă îmi place.  E frumos pentru că sunt foarte mulţi copii care se pot juca şi ei aici cu mine.”

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro