Stire

Cum au trăit arădenii delegaţi la congresul PSD schimbarea lui Mircea Geoană cu Victor Ponta

22.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Trimisul ziarului nostru la Bucureşti, Lucian Cozma, a urmărit la Romexpo congresul PSD

Şefia PSD a fost disputată, la Congresul extraordinar de sâmbătă, de nouă candidaţi, unii dintre ei având nume sonore şi anvergură politică, alţii fiind cvasicunoscuţi, iar alţii anonimi. Cei nouă candidaţi, în ordine alfabetică, au fost: Andrei Alexandru (Bucureşti), Dorela Alistar (Bucureşti), Ioan Domonco (Dorohoi), Cristian Diaconescu (Bucureşti), Victor Moraru (primarul oraşului Amara, Ialomiţa), Mircea Geoană (Dolj), Victor Ponta (Gorj), Miron Mitrea (Vrancea) şi Radu Mazăre (Constanţa). Delegaţia arădeană de 21 de persoane a sosit printre primele la Romexpo. Arădenii au fost dirijaţi spre spatele sălii, pentru că se pare că dispunerea delegaţiilor s-a făcut în ordinea rezultatelor obţinute la alegeri. 

Votul începe după ora 15. Sala se umple încet. La ora 9 erau la Romexpo abia câteva persoane, mai degrabă delegaţiile sosite din judeţele mai îndepărtate, care au avut conexiuni de transport mai slabe. La ora 10.30 oamenii stau mai mult pe coridoare. Sala este plină doar pe jumătate. Este interesantă atenţia media – zeci de televiziuni şi peste o sută de jurnalişti sunt în spaţiul rezervat presei – un spaţiu prost organizat, dacă ţinem cont că nu există nici măcar prize pentru laptopuri.Nici cu o jumătate de oră înainte de începerea congresului nu există poziţii foarte clare ale liderilor partidului în ceea ce priveşte susţinerea unui candidat sau altul. Este, dacă vreţi, o derută generală, oamenii şuşotesc pe coridor şi toţi spun că niciodată până acum nu s-a întâmplat ca în ultimul moment să nu fie cristalizaţi măcar finaliştii competiţiei. 

Primul dintre personalităţile partidului care a ajuns la Romexpo a fost Ilie Sârbu, de la Timişoara, care a repetat că îl susţine pe ginerele său, Victor Ponta, pentru care zilele trecute a demisionat din toate funcţiile din parte

La intrarea în sală, Pandele, unul dintre candidaţi, a declarat că PSD trebuie să scape de Marean Vanghelie, care a făcut foarte mult rău partidului. Imediat după el a sosit la Romexpo Adrian Năstase, care a confirmat că nu candidează: ”Semnalul pe care l-am dat şi eu şi domnul Iliescu este foarte important. Contează ideea de schimbare, pe care o susţin mulţi dintre colegi, şi această formulă nouă, tânără, dinamică, cu Victor Ponta, poate fi o alternativă bună. Eu nu candidez, voi vedea mai departe cum pot să ajut, în ce fel departamentele partidului pot fi întărite”. Năstase a ajuns la Romexpo la ora 10.35 şi a fost înconjurat cu mare simpatie de delegaţi.

La ora 10.42 apare Mircea Geoană. Primeşte o icoană scoasă la imprimantă şi dă mâna cu câţiva delegaţi care îl întâmpină. ”Sunt optimist că partidul va avea înţelepciunea că va alege cea mai bună soluţie pentru viitorul său. Nu cred că înainte de 2005 era aşa o competiţie democratică în partid ca acum. Le urez tututor succes la acest congres important al unui partid care se pregăteşte să sară de la 35% cât are acum la peste 40%. Avem cea mai proastă guvernare pe care a avut-o România în ultimii 20 de ani, şi asta este o şansă şi pentru PSD. Cred că toţi vor să afle cât mai repede rezultatul votului. Eu sunt convins că dl. Iliescu va continua activitatea politică la noi în partid, titulatura nu contează. Este preşedintele nostru fondator şi pentru asta îl vom respecta cât va exista acest partid. E competiţie pe bune la PSD!” 

Ion Iliescu a declarat la intrarea în sală, la ora 11, că vrea să câştige o echipă compusă din oameni care au dovedit capacitate, echilibru, posibilităţi de dezvoltare. ”Eu am respins ideea atacului în haită, adică formarea de echipe în jurul unui candidat. Să iasă fiecare şi să se lupte pentru el, să iasă cei mai buni pentru fiecare funcţie şi cei mai buni aleşi în toate aceste funcţii să formeze o echipă, pentru că toţi sunt membri ai aceluiaşi partid. Din păcate totul este făcut la mare repezeală. Eu nu mai pot fi preşedinte, voi face 80 de ani şi nu mai pot. La 75 de ani acceptasem. La vremea respectivă nişte nesăbuiţi au crezut că fac reformă îndepărtându-l pe Ion Iliescu de conducerea partidului. Dar asta nu înseamnă că ies din partid. Voi fi alături, voi fi deschis, pe mine nu mă încântă tilturile formale. Rămân ceea ce sunt şi deschis către toţi”!

La ora 11 se anunţă că e respinsă candidatura lui Pandele şi a lui Bădălău, la funcţii de conducere. Tot atunci se vehiculează că daca din 1702 delegaţi peste 1200 vor fi de acord, Cristian Diaconescu ar putea deveni prim-vicepreşedinte al partidului, pentru că se pare că nu va dori să fie preşedinte, chiar dacă şi-a depus candidatura.

ora 11.30-12.15 A început Congresul extraordinar al PSD. Înainte, fiecare candidat a făcut un tur al sălii, primul care a început fiind Victor Ponta. El s-a aflat în sală încă din jurul orei 10.15. Turul electoral al candidaţilor a fost însă clar eclipsat de apariţia în sală a preşedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu. Fostul preşedine al României a atras ca un magnet presa centrală, având la un moment dat peste 30 de reporteri, fotoreporteri şi cameramani pe lângă domnia sa, în condiţiile în care prin sală se aflau şi candidaţi la postul de preşedinte al PSD. Din câte s-a putut observa, Ion Iliescu rămâne într-un fel adevăratul preşedinte al PSD. Mai mulţi candidaţi pentru vicepreşedinţi şi-au făcut de asemenea "campanie" printre delegaţii mai cunoscuţi, unii întocmind şi materiale promoţionale. Nu este şi cazul lui Marius Lazăr, preşedintele PSD Arad mizând pe forţa discursului pentru care s-a pregătit. S-a votat, se vor alege 15 vicepreşedinţi. Va fi Marius Lazăr printre ei?

Arădenii sunt toţi la locurile lor, însă Pavilionul numărul 14 al Romexpo pare o sală împărţită efectiv în două. Limita este trasă la mijloc, acolo unde sunt instalaţi cameramanii care filmează imaginile pe care le puteţi vedea la televizor. În spate, după limită, se vorbeşte tare, sună telefoane, se râde, oamenii stau în picioare. Pe măsură ce va trece timpul, probabil oamenii din spate vor obosi şi va creşte forfota. Delegaţii arădeni au în continuare opiniile împărţite, unii dintre ei fiind derutaţi de retragerea din cursă a lui Adrian Năstase. 

Arădenii nu au venit împreună la Congres, grupându-se în general pe maşini în funcţie de prietenii. La întoarcere vor face la fel. S-au dus probabil vremurile în care la astfel de oportunităţi erau privite ca nişte excursii, când delegaţii plecau la Bucureşti toţi într-un autobuz. Dacă delegaţia arădeană este eterogenă din punctul de vedere al vârstei sau a simpatiilor personale, mă uit în dreapta la delegaţii din Vrancea: toţi în jur de 50 de ani, două femei şi glumele specifice. Vrancea este judeţul condus de "baronul" Marian Oprişan, care se pare, însă, că nu este printre colegii săi. Rămânând la "baroni", constănţeanul Radu Mazăre este îmbrăcat decent: într-o uniformă de culoare verde, ce aduce cu una specifică  militarilor.

ora 12:40 Marius Lazăr este undeva în partea din faţă a sălii, stă în picioare şi spune că nu ştie sigur dacă va mai rosti un discurs în condiţiile scandalului în care Marean Vanghelie a fost fluierat la scenă deschisă.

ora 13.20 Mazăre este în uniformă militară, "pentru a lupta împotriva poliţiei politice a lui Traian Băsescu". Altfel, primarul Constanţei spune că îl va sprijini pe Victor Ponta. "Eu nu aş fi putut fi un Emil Boc să conduc partidul de la Bucureşti, din provincie. Dacă avem un băiat cu sânge, el este potrivit. Cei care aţi fi dorit să mă votaţi pe mine, să-l votaţi pe el", a zis Radu Mazăre. Este strigat numele lui Ponta, care îşi începe discursul.

Ponta vrea să fie auzit şi în spate. Spune că nu îl va critica pe Mircea Geoană şi nici nu va vorbi despre Marian Vanghelie. " Nu voi face nici ironii, deşi am avut un profesor foarte bun", spune Ponta. Ironie nu prea a fost astăzi, doar scandalul de la Ilfov şi câteva discursuri puţin şterse. Cristian Diaconescu a vorbit primul, fapt ce îl poate dezavantaja. Mulţi vorbesc de Victor Ponta drept câştigător, însă unii mai bătrâni afirmă că nu ar fi destul de matur politic. Ponta i-a asigurat pe delegaţi că nu va ceda funcţia de preşedinte al Senatului, una dintre "fricile" câtorva delegaţi, reticenţi în a a vota altceva decât Mircea Geoană. "PSD, partidul intenţiilor bune nefinalizate", pune Victor Ponta verdictul.

Altfel, delegaţia arădeană nu a scăpat de probleme organizatorice nici la Bucureşti. Gheorghe Sabău nu a mai venit, invocând motive personale. La Congres este prezent însă fiul său, Răzvan, dar în calitate de invitat. Astfel arădenii pierd un vot. Altă problemă ar fi legată de Constantin Buzatu, cel care a venit la Congres dar nu figurează pe lista delegaţilor, deşi este în Consiliul Naţional. Marius Lazăr a spus că Buzatu ar fi anunţat prin prim-vicepreşedintele PSD Arad, Anghel Rădulescu, faptul că nu mai vine la Congres, fiind astfel înlocuit de rezerve. Buzatu este însă aici, dar nu mai stă alături de restul delegaţilor arădeni.

Ora 14.35 "Se încearcă dezbinarea partidului din exterior, să stăm uniţi, indiferent de varianta de conducere. Alor noştri li se promit bani ca să votezepe cineva", spune Mircea Geoană. "Congresul este urmărit de la Cotroceni, de la Guvern"-mai anunţă acesta. Are dreptate oarecum... PDL şi-a anulat un Colegiu Director lărgit (tot un fel de Congres dar fără acoperire în statut) ce trebuia să aibă loc sâmbătă. Se spune că pentru a lăsa media să se concentreze asupra frământărilor din PSD.

Ora 14.45 Delegaţii arădeni ascultă discursul lui Mircea Geoană. Nu sunt toţi prezenţi la grup, lipsesc Marius Lazăr şi Ioan Cuzman. "Să ieşim de aici cu o singură pancartă. PSD" Cei mai mulţi arădeni s-au ridicat în picioare şi au aplaudat. La fel au făcut şi la Victor Ponta. Nimeni nu a vorbit până acum despre unitatea partidului, un argument forte ce pare să reechilibreze disputa. Urmeaza discursurile candidatilor pentru postul de secretar general. Lângă delegaţia arădeană a apărut, zâmbitor, şi Marius Lazăr.

Ora 16.00 Într-o perioadă destul de anostă, Adrian Năstase anunţă surprinzător că Ion Iliescu urmează să rostească un discurs. Ion Iliescu intervine între discursurile candidaţilor pentru posturile de vicepreşedinte. Adrian Năstase preluase poziţia de moderator al discuţiilor după ce Mircea Geoană a plecat într-un tur al sălii. Va fi interesant de văzut dacă vor fi obiecţii faţă de modalitatea în care a ajuns Iliescu să vorbească. Altfel, Ion Iliescu aplică lovitura (poate fatală) lui Mircea Geoană: spune că partidul are nevoie de schimbare şi că altfel ar intra în derivă. Critică unele decizii ale conducerii partidului din ultima vreme, precum acceptarea cotei unice, intrarea cu PDL la guvernare sau promovarea cu predilecţie în partid a unor oameni cu bani. El a afirmat că, pentru a putea reveni la guvernare, PSD ar trebui să îşi vindece "câteva maladii" care au afectat activitatea partidului şi influenţa în rândul electoratului. Iliescu a vorbit de "slăbirea fibrei competitive şi a credibilităţii" partidului şi a acuzat unii lideri ai partidului, fără a da nume, că "fac concesii păguboase" şi abandonează principiile social-democrate.  ”Obsesia unora de parvenire cu orice chip, pe orice căi, îşi pune amprenta asupra comportamentului în partid. Au intrat în partid tot felul de arivişti, atraşi în partid nu de crezul lor social-democrat, ci pentru a beneficia de avantajul de a fi membri de partid, ei fiind primii care au dezertat şi vor dezerta atunci când carnetul de membru nu le mai aduce niciun avantaj", a spus el. Preşedintele de onoare al PSD a acuzat, în aplauzele sălii, şi "manelizarea şi grobianismul" care au fost încurajate în partid.

Ora 2.30, duminică noaptea Victor Ponta este noul preşedinte al PSD. După numărarea tuturor voturilor exprimate de delegaţi la Congresul Extraordinar de sâmbătă, Ponta a obţinut un prim mandat la conducerea partidului cu 856 de voturi, în timp ce Mircea Geoană a obţinut 781 de voturi.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro