Stire

La Cercul de Karate de la Palat, copiii ?nvaţă tehnici de autoapărare, dar şi cum să-şi formeze un caracter puternic

23.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Unul dintre cele mai căutate şi mai frecventate cercuri de la Palatul Copiilor din Arad este cel de karate. Aici vin copii de toate vârstele dornici să înveţe artele marţiale. Cei mai mari sunt conştienţi că acest sport pe lângă faptul că îi învaţă să se apere îi ajută foarte mult să se concentreze şi să aibă o altă imagine despre conflicte. Profesorul coordonator al cercului - sensei, Emanuel Balasz este foarte mândru de învăţăceii săi, mulţi dintre ei întorcându-se de la competiţii cu cupe şi medalii de aur.
Tactica folosită la cerc, Nihon Ju-jutsu este un sistem bazat pe tehnici obişnuite în stiluri vechi, dar modernizate şi organizate în aşa fel încât să uşureze învăţarea şi practica. Loviturile, manevrele articulare, strangulările, aruncările şi imobilizările sunt utilizate pentru a crea un sistem cuprinzător de autoapărare. Filozofia din Nihon Ju-jutsu este de a dezvolta practicarea zilnică prin intermediul minţii şi corpului individului. Antrenamentul regulat dezvoltă echilibrul, viteza şi forţa. Motto-ul după care se ghidează cercul de karate este „Învaţă să lupţi pentru a nu avea nevoie de luptă”, practicanţii fiind învăţaţi cât de important este să aplanezi un conflict folosindu-ţi inteligenţa şi nu forţa. „Dacă ştii să lupţi ai mai multă încredere în tine. La karate să ştii să lupţi nu este totul. Prin antrenamentul folosit de noi, prin complexitatea mişcărilor, organismul se dezvoltă foarte armonios, împlinit şi sănătos. Practicând acest sport, elevilor li se formează caracterul dezvoltând încrederea în sine ceea ce îi face să devină nişte oameni sociabili care pot ajunge cineva în viaţă. Cei care vor să vină doar pentru a se bate nu au ce căuta aici. La noi vin persoane cinstite, serioase”, ne explică sensei-ul Emanuel Balasz.Antrenamentele se fac zilnic, Palatul Copiilor punând la dispoziţie o sală special amenajată şi încăpătoare. Pentru a vedea cum se antrenează şi în ce constau antrenamentele am făcut şi noi o vizită la Palat. Sala era plină cu copii de la 6 ani până la 17-18, foarte sârguincioşi şi atenţi la indicaţiile sensei-ului. Am vorbit cu câţiva dintre ei pentru a vedea de ce au optat pentru acest sport şi, în acelaşi timp la ce le foloseşte. Mai jos puteţi citi părerea unor elevi care au obţinut mai multe medalii şi cupe la concursurile la care au participat. 
Maxi Demolli, 16 ani, Liceul „Iuliu Maniu”: „Vin de aproximativ şapte ani la karate. Înainte am practicat alt stil, însă mi-am dorit să învăţ şi ceea ce se face aici. De când vin la karate am participat anual la diferite concursuri organizate între palate. Am luat locul I la Cupa Palatului Copiilor Arad, locul II la Oradea la Cupa Shogunul şi tot locul II la Cupa Crisius. Vreau să continui practicarea acestui sport care mă ajută foarte mult şi să particip la cât mai multe competiţii. Din păcate nu sunt foarte multe concursuri la care putem să participăm şi noi cu grupul de la Palat.”
Mircea Merea, 15 ani, Colegiul Naţional „Moise Nicoară”: „De şapte ani vin aici, la karate. Am hotărât să mă înscriu pentru că vroiam să am câteva noţiuni de autoapărare. Deocamdată nu am fost nevoit să îmi folosesc cunoştiinţele acumulate aici şi sper să nici nu fie nevoie, dar este important să ştii câteva tehnici. Deşi vreau să devin arhitect o să continui să vin la antrenamentele de karate pentru că îmi place foarte mult ce facem aici. Am participat şi la competiţii unde am obţinut premii. La Cupa Palatului Copiilor am luat premiul III, la Shogunul Oradea lo-cul II, iar la Cupa Crisius locul III.”
Bogdan Jurcă Ţurlea, clasa a VII-a, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”: „Vin de foarte mult timp la karate şi îmi place foarte mult. Ne ajută atât pentru autoapărare, dar şi pentru gândire şi pentru organism. În paralel mă duc şi la polo şi aici vin cam de două ori pe săptâmână pentru că am antrenamente şi dincolo. Înainte veneam zilnic. Particip alături de colegii mei la orice competiţie se organizează. În mai mulţi ani am fost la Cupa Palatului Copiilor Arad, la Shogunul Oradea şi la Crisius unde am obţinut trei medalii de aur şi cinci de argint.”Călin Rodina, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”: „Este al patrulea an de când fac karate, însă am mai făcut şi când eram mic apoi am avut o pauză şi iar am început. Chiar dacă la prima vedere pare doar un sport care te învaţă să te baţi nu este deloc aşa. Aici se învaţă mult mai multe lucruri care ne sunt foarte utile în viaţă. Le recomand tuturor să vină pentru că în primul rând se face mişcare, se pot cunoaşte oameni şi se învaţă lucruri care folosesc pe stradă în cazul unor conflicte. Am participat şi la competiţii de karate unde am obţinut locurile II şi III – la Oradea la Shogun, la Crisius şi la Cupa Palatului.”
Bogdan Bruţiu, clasa a VIII-a, Liceul German „A.M. Guttenbrunn”: De doi ani am decis să vin la karate pentru că înainte am făcut alt sport de care însă mi-am dat seama că nu mi se potriveşte. Aici, pe lângă faptul că învăţ multe lucruri utile pentru autoapărare fac şi mişcare şi mi-am făcut şi prieteni. Alături de ceilalţi colegi ai mei am participat la Oradea la Shogun unde m-am clasat pe locul III. Aş recomanda oricărui tânăr să practice acest sport pentru că te ajută atât fizic, cât şi psihic.”
Alexandru Trifu, clasa a X-a, G.Ş. de Transporturi Auto „Henri Coandă”: „Am început antrenamentele la karate de vreun an şi jumătate. Înainte să vin aici am fost un an la judo. Îmi place foarte mult pentru că învăţăm tehnici de autoapărare deşi, din fericire, încă nu a fost nevoie să le pun în practică. Oricine poate opta pentru acest sport pentru că e sănătos şi poate învăţa să se apere, dar şi alte lucruri folositoare în viaţă. La competiţii am participat la Cupa Palatului unde am primit locul II şi la Shogunul din Oradea unde am luat locul III.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro