Stire

PSD Arad, după Congresul extraordinar: se cristalizează opoziţia faţă de preşedinte. Marius Lazăr: ??i rog să se abţină ?n a mai face declaraţii de tip Jihad, nu sunt ?n fruntea partidului ilegal

23.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Victor Ponta traversează primele sale zile în funcţia de preşedinte al PSD şi toată lumea aşteaptă primele decizii ale noului lider social-democrat. Dat fiind faptul că PSD este partid de opoziţie şi că a pierdut ultimele alegeri, multă lume se aşteaptă ca printre deciziile luate de Ponta să fie şi schimbări în filialele judeţene cu rezultate mai puţin bune. De asemenea, se aşteaptă atitudinea noului preşedinte faţă de acei lideri mai mici ai partidului care l-au sprijinit deschis pe Mircea Geoană. La Arad, Marius Lazăr este preşedintele unei filiale judeţene cu rezultate slabe, mai ales pentru cei care privesc strict contabil, dar şi un susţinător declarat al lui Mircea Geoană. Mai mult, există informaţii şi despre un anume conflict între Lazăr şi Victor Ponta, cu rădăcini istorice, datând de dinainte de apariţia lui Marius Lazăr pe scena politică arădeană. Astfel, actualul preşedinte al PSD Arad pare a avea zilele numărate în respectiva funcţie, impresie susţinută deschis de către unii social-democraţi „cu nume”. De cealaltă parte, Lazăr aminteşte că este un preşedinte de partid ales în Conferinţă Judeţeană şi că rezultatele sale sunt bune, comparate cu cele obţinute de unii dintre predecesorii săi. Mai multe vom şti, însă, după prima şedinţă a Comitetului Executiv de la Bucureşti, forul în care situaţia Aradului ar putea fi luată în discuţie.   Ciprian Luca: „Cu această conducere, partidul nu are nicio şansă la Arad”Deputatul Ciprian Luca este unul dintre social-democraţii cu funcţie importantă care spune clar că la PSD Arad ar trebui să se producă o schimbare la vârf.  Din informaţiile noastre, între Luca şi Lazăr relaţiile s-au deteriorat constant în ultima vreme. „Trebuie să vină alţi oameni la conducerea PSD Arad.  Acum e momentul ca cei care sunt nehotărâţi să se hotărască asupra viitorului lor în PSD Arad. Trebuie să dăm o şansă partidului la Arad, cu actuala conducere PSD nu are nicio şansă”, a spus deputatul. Ciprian Luca nu se vede favorit pentru a fi numit interimar, arătând mai degrabă spre „Avram Crăciun sau Dorel Căprar”. La viitoarea conferinţă de alegeri a PSD, Luca spune că nu s-a hotărât dacă îşi va depune sau nu candidatura pentru funcţia de preşedinte.
Dorel Căprar: „Marius Lazăr să facă un pas înapoi aşa cum am făcut şi noi”Numele lui Dorel Căprar pare a fi vehiculat pentru funcţia de preşedinte al PSD Arad, datorită relaţiei de prietenie pe care o are cu Victor Ponta, întreţinută pe vremea când cei doi activau în cadrul organizaţiei de tineret. Căprar spune, însă, că nu va intra în competiţia pentru funcţia de preşedinte al PSD Arad fără a fi sigur atât de susţinerea Bucureştiului, cât şi de cea a arădenilor. „Voi sunteţi primii (Observator arădean, n.r.) cărora le-am spus înainte de alegeri că îl voi susţine pe Victor Ponta. Voi candida dacă voi avea susţinerea lui Victor Ponta, a parlamentarilor arădeni, a membrilor din organizaţie şi a persoanelor influente din Arad atrase de social-democraţie. Nu doresc să intru în luptă fără să am susţinere, şi dacă ei vor fi sinceri, din punctul meu de vedere am putea face treabă bună.  Am respect faţă de Marius Lazăr, este un politician bun, nu cred că ar trebui să plece din Arad, însă, ar fi bine să facă un pas înapoi, aşa cum am făcut şi noi când am avut rezultate slabe”, a declarat Dorel Căprar. Consilierul municipal a mai punctat că şi în echipa de vicepreşedinţi, de la Bucureşti, „au fost aleşi mulţi din generaţia noastră”.
Avram Crăciun: „Nu este vorba despre o răzbunare pe Marius, a greşit cine l-a trimis aici”Senatorul Avram Crăciun, cel care a fost vehiculat înainte de Congres drept posibilă variantă pentru preşedinţia interimară a PSD Arad, spune acum că doreşte doar „să pună umărul” la reconstrucţia filialei. „Am spus şi atunci, vor fi analize pe filiale. Aici nu merge pe preferinţe personale, atunci ar fi egal cu zero. Eu am dorit să votez cu Mitrea, dar după aceea votul s-a dus conform a ce a spus. Nu este o răzbunare pe Marius Lazăr, ci pe cei care l-au trimis aici. Şi eu dacă eram trimis la Giurgiu, făceam la fel. Eu vreau să pun umărul la reconstrucţia filialei”, a anunţat senatorul Avram Crăciun. 
Marian Melinte: „Dorel Căprar are şanse să fie noul preşedinte al PSD”Secretarul fililalei judeţene PSD Arad, Marian Melinte, îl vede pe Dorel Căprar drept favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte, însă îi atrage atenţia că va trebui să elaboreze un „proiect viabil”. „Dorel Căprar are cele mai mari şanse să fie noul preşedinte al PSD Arad. Lazăr oricum va rămâne până se va clarifica situaţia de la Bucureşti, apoi vor urma schimbările în teritoriu. Cele mai mari şanse le are Dorel Căprar, dar cu anumite condiţii, cum ar fi să prezinte un proiect viabil. Dacă va fi pus interimar, asta va însemna un semnal puternic pentru organizaţie”, a spus Marian Melinte referitor la şansele unui preşedinte interimar (pus de Bucureşti) de a fi reconfirmat în Conferinţa Judeţeană. Marius Lazăr: „Îi rog pe colegii mei să nu facă declaraţii de tip Jihad, există un statut şi nişte alegeri din aprilie 2009”Preşedintele PSD Arad spune că poziţia sa este legitimată de ultimele alegeri din filială, iar persoanelor care îl contestă le cere „mai mult respect”. Lazăr mai anunţă că va discuta în cadrul Comitetului Executiv cu preşedintele Ponta şi secretarul Liviu Dragnea, moment în urma căruia „voi lua o anumită decizie”. „Săptămâna aceasta va avea loc o şedinţă a Comitetului Executiv în care vom vedea ce discuţii vor fi în legătură cu organizaţiile judeţene. Până atunci, îi rog pe cei doi (Luca şi Căprar, n.r.) să se abţină în a mai face declaraţii de tip Jihad. Există un statut, nişte alegeri în aprilie 2009,  eu nu sunt în fruntea partidului ilegal, am avut atunci un vot ultramajoritar”, spune Lazăr despre legitimitatea sa ca preşedinte al PSD Arad. Mai departe, despre contestatari: „nu cred că Dorel Căprar poate să comenteze rezultatele pe care le-am obţinut, având în vedere că este vicepreşedinte şi a avut atribuţii clare. În mandatul meu am avut o creştere de 10% la judeţ şi de 13% la municipiu, unde Dorel Căprar cu 4% a făcut de râs organizaţia în întreaga ţară”. Despre Ciprian Luca: „eu nu mă cramponez de funcţie. Ciprian Luca a spus mai demult că eu sunt omul care l-a învăţat din nou să meargă. Trebuie să fie clar, preşedintele organizaţiei este ales, şi nu numit. Mircea Geoană a adus această democraţie în partid, dar e adevărat, trebuia şi o anumită disciplină. Îi rog pe colegii mei să nu creadă că acesta este momentul zero, le cer mai mult respect şi să se uite în oglindă înainte de a vorbi”, a conchis Lazăr despre adversarii săi din interiorul PSD. În concluzie, soarta filialei arădene a PSD depinde din nou de Bucureşti, şedinţa Comitetului executiv urmând a avea loc spre sfârşitul săptămânii.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro