Stire

Nu avem producători de ouă ?stresate? ?n Arad

26.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Foarte puţine magazine din România au ouă provenite de la găini crescute în aer liber. Acestea pot fi găsite doar în pieţele agro-alimentare, dar fără a fi ştampilate. Ştampila de pe ou a devenit obligatorie şi în România. Este compusă dintr-un număr distinctiv, care indică metoda de creştere a găinilor ouătoare. Un ou a cărui ştampilă începe cu cifra 0 sau 1 prezintă siguranţa că mâncăm ecologic, sănătos, spun specialiştii. Cifra 3 arată că păsările au fost crescute în cuşti minuscule şi că aceste găini nu au avut parte de lumină naturală niciodată.Nutriţioniştii, cei de la care a pornit tot acest scandal, spun că două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii cu suprafeţe mai mici decât ale unei coli de hârtie A4 şi hrănite adesea cu furaje modificate genetic şi cu vitamine sintetice. Ouăle marcate cu numere care încep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum, cele mai bune fiind cele care au pe ştampilă cifra 0 sau 1, dar acestea se găsesc foarte rar, ne explică unii specialişti. Dar, autorităţile din domeniu susţin că se doreşte încă o dată discreditarea produselor româneşti, pentru a fi promovate cele din import. Părerea oficială a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad, prin vocea directorului coordonator, Ioan Mălăeş, este următoarea: „Tot acest scandal al ouălelor stresate este doar un subiect mediatic. Din punctul meu de vedere totul ţine şi de modul de furajare şi de bunăstarea animalelor, să trăiască într-un mediu propice. Este adevărat că dacă găinile ţinute în baterii sunt hrănite artificial cu vitamine şi hormoni, există şi un efect remanent în produsul finit, oul. Practic, este vorba despre o bătaie între producătorii ecologici şi cei industriali. Putem da un exemplu, cel al mierei. Şi stupii pot fi trataţi cu antibiotice, care se transmit în miere. Dar nimeni nu a păţit nimic“. La nivelul judeţului nostru există doi mari producători industriali de ouă, unul la Horia - SC Avicola San Roberto SRL şi unul în localitatea Livada - AF Miu Livada nr. 404, la ambii producători metoda de creştere fiind cifra 2, adică ouă de găini crescute în hale la sol. Producătorul din Horia are o capacitate de peste 36.000 de capete de găini ouătoare, cu o producţie medie de 240.000 ouă pe săptămână. Totodată, unitatea porducătoare este cea mai modernă din ţară, aproape întreaga producţie fiind destinată exportului, livrând ouă doar la câteva magazine din Arad. „Producătorul din Horia este singurul care are autorizaţie sanitar-veterinară pentru achiziţiile intracomunitare. Unitatea este monitorizată prin satelit de către o societate germană, spre care se întreaptă producţia din Arad. De asemenea, şi furajarea păsărilor este realizată după ce au fost efectuate testări, de către o firmă din judeţul Bihor, fiind obţinut exact tipul de furaj necesar“, a mai spus Ioan Mălăeş. Aşadar, se poate spune că la nivelul judeţului nostru nu există mari producători de ouă „stresate“, cel puţin nu în evidenţele Direcţiei Agricole.
Ce arată cifrele de pe marcajele comerciale:
0 - ouă de găini crescute în aer liber, cu hrană ecologică.1 - ouă de găini crescute în aer liber.2 - ouă de găini crescute în hale la sol.  3 - ouă de găini crescute în baterii.

Sursa: Observator.info

Autor: Anca Păscuţiu, ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro