Stire

Centrul de donaţii de pe strada A. Mureşanu s-a desfiinţat

01.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară a beneficiat de un spaţiu central funcţionând sub denumirea de Centrul de Achiziţii şi Donaţii - strada A. Mureşanu nr.11, dar perioada de acreditare - 13.12.2006 -13.12.2008 - a expirat. Aici s-au adus în toţi aceşti ani numeroase bunuri casnice, îmbrăcăminte, încălţăminte, alimente, etc. pentru sinistraţi, în special, familii afectate de inundaţii. La un moment dat, depozitul era arhiplin, astfel că s-au pus la dispoziţia populaţiei şi câteva spaţii din incinta mai multor centre de vârstnici.

Fervoarea ajutoarelor umanitare a cam scăzut însă, în timp – deşi inundaţii au tot fost în fiecare an. În ultima vreme, totuşi -am primit numeroase semnale din partea cetăţenilor care vor să facă diferite donaţii dar nu mai au unde, centrul de pe strada Mureşanu fiind desfiinţat. Lumea ne spune că „acolo unde era depozitul este acum altceva... Am vrea să facem donaţii şi nu ştim unde să mergem cu ele.” Sunt şi oameni vârstnici care nu se pot deplasa cu greutăţi, deci vrem să ştim, până la urmă ce facem cu ajutoarele pe care vrem să le dăruim.
Ajunşi la faţa locului, respectiv pe strada A. Mureşanu, acolo unde a funcţionat Centrul de Achiziţii şi Donaţii – am realizat pe loc că lucrurile s-au schimbat. Intrând în micul spaţiu al porţii, stăm de vorbă cu cea care supraveghează nou mutatul centru de zi pentru vârstnici de pe strada Gr. Alexandrescu. „Centrul de donaţii s-a desfiinţat de anul trecut şi acum funcţionează aici acest centru de zi pentru vârstnici”. La observaţia noastră privind lipsa vreunei plăcuţe care să indice acest lucru ni s-a spus simplu: „a fost pusă o placă imediat după ce ne-am mutat, dar ni s-a luat...”
Am continuat demersul privind locul în care se pot aduce ajutoare umanitare cu Erika Stark, director al DDAC Arad. „Centrul de vârstnici de pe strada Gr. Alexandrescu a fost revendicat şi retrocedat proprietarului în cursul lunii decembrie, atunci când am şi amenajat alt spaţiu. Nu am avut altă soluţie şi am mutat centrul de zi pe strada A. Mureşanu, acolo unde a fost centrul de achiziţii şi donaţii. Acum ajutoarele umanitare se pot aduce la Centrul de vârstnici din Aradul Nou, B-Dul Timişorii nr. 39. Aceasta  este formula pe care am găsit-o deocamdată.” Am schimbat un dialog şi cu cel care se ocupă de primirea şi sortarea bunurilor aduse în scop umanitar, Emil Mureşan. „Primim ajutoare umanitare, deocamdată îmbrăcăminte, încălţăminte, ceea ce putem depozita. Avem la dispoziţie un subsol din cadrul Centrului de vârstnici din Aradul Nou, dar ele se mai pot aduce şi la Adăpostul de Noapte. Persoanele care vor să aducă piese de mobilier, obiecte electrocasnice trebuie să ştie că noi nu avem mijloace de transport pentru a le aduce la centru. A fost o vreme când veneam cu maşinile la domiciliul oamenilor, dar trebuie să spun că au fost familii care ne-au dat lucruri jenante pe care apoi le-am aruncat la tomberon.”
Cu alte cuvinte, oamenii au făcut curăţenie prin casă, pod, pivniţă şi au aruncat în saci tot ce nu le trebuia. Este extrem de ruşinos să dai aşa ceva semenului tău - lucruri murdare, vechi, uzate, mucegăite. Cu atât mai mult cu cât ele sunt destinate unor oameni săraci, sinistraţi, copii, persoane vârstnice. Orice obiect se donează în bună stare şi curat. „În general primim îmbrăcăminte. Pentru copii se poate aduce la Centrul multicultural „Curcubeu” acolo unde vin copii de vârstă preşcolară şi până la liceu, iar îmbrăcămintea va fi sortată pe vârste. Se apropie şi termenul de predare a locuinţelor sociale, astfel că suntem siguri că multe persoane nevoiaşe vor avea nevoie de mobilier şi obiecte electrocasnice.”
Deci, oameni buni – haideţi să-i ajutăm cu adevărat pe cei săraci şi necăjiţi. Aduceţi îmbrăcăminte pentru copii 5-18 ani pe strada Cuza Vodă la Centrul „Curcubeu”. În rest, donaţiile de orice fel se pot aduce în Aradul Nou. Rugămintea celor de la centru este să aduceţi lucruri în stare bună şi folositoare. Nu confundaţi tomberonul cu ajutorul umanitar!   

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R. Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro