Stire

UTA: Radiografia lotului ?n viziunea lui Ionuţ Popa

03.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Ionuţ Popa nu pare deloc optimist înainte de reluarea campionatului, cu toate că UTA n-a suferit pierderi semnificative de-a lungul pauzei de iarnă, reuşind să-şi completeze lotul cu trei jucători care-i pot aduce un plus de calitate: Bogdan Toc, Marius Mitu şi Georgian Tobă, toţi având şanse să devină titulari. Şeful staff-ului tehnic al Bătrânei Doamne consideră că frământările clubului se vor răsfrânge asupra jucătorilor şi că echipa riscă să se confrunte la un moment-dat cu probleme de motivaţie. Practic, datoriile moştenite pe care clubul utist va trebui să le achite în continuare nu ar trebui să afecteze salariile jucătorilor, care sunt asigurate de sponsorul principal, Universitatea Vasile Goldiş, însă nu este exclus ca în anumite momente fondurile destinate salariilor să fie direcţionate spre achitarea datoriilor. „Nu vrem să se întâmple aşa ceva, dar este posibil. Ideea este să împiedicăm, pe cât posibil, o asemenea variantă, dar nu se ştie niciodată. Din acest motiv spun că este foarte posibil să avem probleme de motivaţie”, a declarat Ionuţ Popa. În privinţa lotului, Popa consideră că dispune de resurse, însă are destule „amendamente” legate în special de „inteligenţa fotbalistică” a unor jucători. 
Portarii„Îi avem pe Bălgrădean, Bodea şi Bujor. Sunt portari de 21, 19 şi 17 ani şi în general nu sunt probleme. Bujor a făcut un retur foarte bun sezonul trecut, a reuşit să treacă peste tracul debutului şi este o soluţie. Din vară a sosit Bălgrădean, care deţine un plus de experienţă faţă de Bujor, motiv pentru care s-a impus ca titular şi chiar dacă a făcut câteva greşeli, normale, şi le-a corectat şi-a reuşit să rămână titular. Bălgrădean e mai lucrat acum, a şi slăbit, a reuşit să se pună la punct psihic, e pe un drum bun. Bodea este un tânăr cu calităţi, dar el din cauza vârstei e mai copilăros, probabil este o fază peste care va trece”, a spus Ionuţ Popa. El a precizat că nu este genul de antrenor care se implică în alegerea portarului titular, misiunea revenindu-i lui Dan Ţapoş, antrenorul goalkeeperilor.  Fundaşii dreaptaCu excepţia flancului stâng, care este descoperit prin plecarea forţată a lui Dino Eze în Nigeria din motive legate de viză, defensiva Bătrânei Doamne este acoperită la ora actuală în condiţiile unui sistem defensiv cu patru apărători. Dacă s-ar pune problema unei apărări cu trei fundaşi, ar interveni probleme din cauza unor indisponibilităţi, motiv pentru care Ionuţ Popa va miza pentru început pe o apărare în patru. „Sincer, intenţionam să alternez sistemele de joc în funcţie de adversari, dar deocamdată nu avem soluţii pentru o apărare cu trei, deoarece Pocuca şi Mutulescu sunt accidentaţi, iar Manea nu pare potrivit încă pentru un asemenea sistem de apărare”, precizează Popa.   În viziunea directorului tehnic, ca fundaş dreapta prima opţiune rămâne Mihuţ, dar „Toc poate intra oricând ca titular. Mihuţ are un plus de experienţă. Dacă nu va fi accidentat sau suspendat şi, desigur, dacă-şi va păstra forma sportivă va fi titular. Toc pare schimbat în bine şi mă bucur. Un prim semn pozitiv este că a refuzat să evolueze la Dinamo II pentru a reveni la UTA. Decizia este normală, dar de la Toc pe care-l ştiam eu mă puteam aştepta la orice. Dacă e serios şi munceşte îl văd ameninţând poziţia lui Mihuţ, dar ambii pot juca şi pe alte posturi într-un alt sistem decât 4-4-2”, afirmă Ionuţ Popa. 
Fundaşii centraliÎn privinţa fundaşilor centrali, şeful staff-ului tehnic a ţinut în primul rând să-şi exprime dezamăgirea faţă de Predrag Pocuca, pe care-l consideră drept cel mai bun apărător al UTA-ei. „El se recuperează bine, în două-trei săptămâni îl vom avea din nou la dispoziţie, dar nu pot să trec cu vederea întârzierea de-o lună cu care s-a operat. Acum nu avem de ales, să muncească şi să recupereze, ceea ce şi face”. Popa este nemulţumit şi de Mutulescu, fotbalist căruia i-a acordat o nouă şansă la începutul perioadei de pregătire, existând la un moment-dat intenţia de a-l disponibiliza. „După ce-a lipsit tot turul pentru acea problemă la gleznă, acum iar este accidentat, pentru că la Moneasa n-a spus că are o accidentare musculară, a forţat şi acum iar a pierdut din nou toată pregătirea”. Practic, la această oră, la dispoziţia tehnicienilor utişti sunt, ca fundaşi centrali, Pascariu, Manea şi Buican, cu menţiunea că acum ultimul intră în calcule ca fundaş stânga. „Deci, din atâţia fundaşi centrali, acum am rămas cu doi, Pascariu şi Manea. Pascariu a avut un an bun, a progresat şi o mai poate face. Marea lui problemă este viteza, iar aici nu prea avem cum să intervenim, acest neajuns se poate rezolva prin aşezare în teren, printr-un simţ al jocului - lucruri care se dezvoltă în timp. Manea este un fundaş cu calităţi, lipsit de experienţă, care se străduieşte să compenseze prin ambiţie. Deocamdată cred că are nevoie de timp pentru a învăţa jocul în sistemul cu trei fundaşi, dar ne bazăm pe el, trebuie să avem răbdare”, a declarat Ionuţ Popa.   
Fundaşii stângaÎn mod normal, Dino Eze era soluţia UTA-ei pentru flancul stâng, fiind pregătit în acest sens. Din nefericire, nigerianul şi-a ignorat problemele legate de viză, a încercat să le rezolve pe cont propriu, fiind în final obligat să se întoarcă de urgenţă în Africa, pentru a nu risca... un domiciliu forţat la Centrul de Refugiaţi din satul Horia. „Eze ne-a încurcat extraordinar de mult. Era momentul ca în retur să-şi pună în valoare calităţile pe fondul unei pregătiri bune, pe care n-a avut-o în prima parte a sezonului, dar el a ignorat toate recomandările clubului, care i-a explicat procedura”. Practic, UTA nu deţine un alt fundaş stânga de meserie, antrenorii fiind în situaţia de-a improviza. Ar fi existat soluţia Marius Roman, pe care Ionuţ Popa l-a şi testat pe flancul stâng al defensivei, dar a renunţat repede, realizând că fizicul lui Roman nu-l recomandă ca fundaş: „Roman nu poate să joace acolo. Ar pierde din start multe dueluri individuale, ar fi riscul prea mare”. Prin urmare, până la „repatrierea” lui Eze şi readucerea lui în formă sportivă, Buican va fi soluţia pentru flancul stâng, însă şi-n cazul lui riscurile sunt mari: va fi suspendat câte o etapă după fiecare cartonaş galben. În plus, el este un fundaş central de picior stâng, neavând automatismele unui fundaş lateral.

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro