Stire

Elevii de la Colegiul Naţional "Moise Nicoară" şi-au cerut scuze de la colegi şi dascăli, de "Ziua iertării"

03.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Odată cu venirea primăverii dascălii şi elevii de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad au organizat un proiect prin care vor să pună în evidenţă valorile morale de care de multe ori uităm. Proiectul se va desfăşura lunar, pe parcursul unei zile sau două, când vor sărbători o anumită valoare. Luni şi marţi colegiul a sărbătorit „Ziua iertării”.

Proiectul a fost realizat la iniţiativa profesoarei Mariana Fotescu, alături de consilierul educativ al şcolii prof. Camelia Circa Chirilă, iar coordonatorul „Zilei iertării” a fost profesoara de Religie, Viorica Şandor. Luni dimineaţa, în faţa bibliotecii şcolii au fost amplasate două urne unde, elevii interesaţi şi chiar şi profesorii au putut depune bileţele prin care îşi cer iertare colegilor. „Am anunţat evenimentul prin afişe lipite pe uşile sălilor de clase şi chiar şi la cancelarie. Au lăsat mesaje aproximativ 60 de elevi. Ceea ce ne-a surprins a fost faptul că unele mesaje, cele mai frumoase, au fost adresate profesorilor iar unele mai haioase elevilor”, ne explică Viorica Şandor.   Ieri dimineaţă urnele au fost deschise şi s-a citit fiecare mesaj. Elevii care s-au implicat în proiect - cei din clasele a VII-a, a VIII-a, a X-a şi a XI-a - au avut misiunea să transmită mesajele celor cărora le erau adresate. „Persoanele care au primit mesaje au putut să răspundă, tot prin mesaje. Unii nu au răspuns mesajelor dar sperăm că la următoarele ediţii vor fi mai cooperanţi”, spune profesoara Viorica Şandor.Cele mai frumoase mesaje au fost premiate, autorii primind diplome. Mai jos, puteţi citi câteva din mesajele lăsate în urne, adresate profesorilor - „Pentru doamna prof. Viorica Şandor. Vă rog să mă iertaţi pentru incidentul cu lucrarea şi pentru ce a urmat” - Sorin C. „Pentru doamna dirigintă ... Vreau să îmi cer scuze pentru că în unele ore am vorbit uneori şi fără să îmi dau seama am fost obraznică. Vă mulţumesc că deşi eram printre cei cărora trebuia să le scădeţi nota la purtare dumneavoastră nu mi-aţi scăzut-o. Îmi pare rău pentru fiecare greşeală pe care am făcut-o faţă de dumneavoastră.”; „Pt dna M. Din partea clasei a XI-a C ne cerem scuze că am făcut gălăgie la orele dumneavoastră cu ocazia zilei iertării”; „Pt. Doamna T. Primăvara, anotimpul renaşterii şi al jocului culorilor, reprezintă un „început” pentru întregul univers. Cu această ocazie, în armonia sclipitoare a soarelui şi în mirosul încântător al naturii ne dorim să vă prezentăm scuzele pentru toate neplăcerile create. O primăvară plină de bucurii, iar parfumul fericirii să vă însoţească pretutindeni.”Cele mai multe mesaje au fost adresate colegilor - „Îmi cer iertare pentru că m-am purtat urât cu prietenul meu cel mai bun” sau „Îmi cer mii de scuze că ţi-am înşelat aşteptările uitând să-ţi iau mărţişor. În speranţa că mă vei ierta...”Seria de evenimente de acest gen va continua în luna aprilie, când se va organiza „Ziua Responsabilităţii”. „Profesorii diriginţi s-au implicat foarte mult în acest proiect. La fiecare ediţie se va implica câte un diriginte, alături de noi, profesorii coordonatori”, ne spune Camelia Circa Chirilă. 
Daiana M: „Am scris un mesaj prin care am cerut iertare unui coleg. Acest eveniment mi s-a părut o ocazie foarte bună pentru a ne cere iertare unii de la alţii. Ne-am simţit foarte bine după ce ne-am cerut iertare prin intermediul acestor bileţele. Îmi pare rău că nu a avut o amploare mai mare.”  
Mirela D. şi Oana C. „Noi am cerut iertare printr-un mesaj comun unei colege. A fost o modalitate să ne cerem scuze pentru tot felul de probleme apărute. Prietena noastră ne-a trimis un răspuns la mesajul nostru şi acum ne înţelegem foarte bine. Organizatorii au avut o idee foarte bună.”  

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro