Stire

Toate femeile sub 45 de ani vor munci p?nă la 65 de ani!

03.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Se majorează, gradual, vârsta de pensionare a femeilor,conform proiectului noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare de laînceputul anului viitor

Printre noutăţile pe care le va aduce legea pensiilor, din2011, este şi majorarea vârstei de pensionare pentru femei. În 2030, femeilevor ieşi la pensie la 65 de ani. Până atunci, însă, legea prevede un grafic decreştere a vârstei, aceasta urmând să se majoreze cu câte o lună la interval decâteva luni. Vârsta legală de pensionare, în prezent, este de 58,9 ani pentrufemei şi de 63,9 ani pentru bărbaţi. Aceasta urmează să crească până la 60 deani, pentru femei, şi la 65 de ani, pentru bărbaţi, până în decembrie 2014.

„De la 1 ianuarie 2015, vârsta de pensionare pentru femeiîşi continuă creşterea graduală, aceasta urmând să ajungă astfel la 65 de ani,în 2030. Totodată, va creşte şi stagiul de cotizare, în acelaşi ritm cucreşterea graduală a vârstei de pensionare, astfel încât în anul 2030 să existeaceeaşi vârstă de pensioanre, la femei şi la bărbaţi, şi acelaşi stagiu decotizare. Această creştere a vârstei de pensionare, precum şi celelaltemodificări, au fost gândite pentru sustenabilitatea sistemului de pensii dinRomânia“, ne-a explicat directorul coodonator al Casei Judeţene de Pensii Arad(CJP), Mihaela Vasil. De exemplu, potrivit legii pensiilor, în acest an potieşi la pensie femeile care sunt născute în 1951 şi bărbaţii născuţi în 1946.În 2015 vor împlini vârsta legală de pensionare femeile născute în 1955 şibărbaţii născuţi în 1950.

 

Valoarea punctului de pensie

O altă modificare importantă, prevăzută în noua lege apensiilor, se referă la valoarea punctului de pensie. Astfel, dacă în prezent,punctul de pensie reprezinta un procent din salariul mediu pe economie (39,9%,desi legea prevede 45%), începâd de la anul punctul va creşte doar cu 50% dincreşterea salariului mediu, la care se adaugă inflaţia, realizate în anulprecedent.

„Din 2011 va fi introdus noul sistem de creştere a punctuluide pensie, adică se va majora cu 100% din rata inflaţiei şi cu 50% dincreşterea salariului mediu de anul acesta. În cazul în care doar inflaţiacreşte, iar salariul mediu scade, punctul de pensie se majorează doar cu ratainflaţiei. Dacă ambii indicatori în funcţie de care se face creşterea pensiilorscad, punctul de pensie rămâne la valoarea din anul anterior”, a mai explicatMihaela Vasil. Prin urmare, în 2011, este posibil ca punctul de pensie săajungă de la 732,8, cât este în prezent, la 767,9, după aplicarea majorării de4,8%.

Începând din anul 2021, procentul din creşterea a salariuluimediu care va fi folosit la majorarea punctului de pensie va cădea cu câtecinci procente în fiecare an. Astfel, din 2030, valoarea punctului de pensie seva majora anual doar cu rata inflaţiei din anul precedent. Punctul de pensiereprezintă indicatorul în funcţie de care se calculează pensiile în România.Punctajul unui pensionar se calculează în funcţie de venitul câştigat înfiecare lună din fiecare an activ, raportat la salariul mediu pe economie dinacea perioadă. Punctajul astfel obţinut se înmulţeşte cu valoarea punctului depensie, rezultatul calculului reprezentând pensia persoanei respective.

 

Sursa: Observator.info

Autor: Anca Păscuţiu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro