Stire

Opoziţia doreşte am?narea adoptării proiectului de buget al municipiului Arad

03.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget al municipiului Arad, desfăşurată luni după-amiază, a generat unele ecouri. Opoziţia politică din Consiliul Local Municipal cere Prefecturii să se sesizeze şi să blocheze adoptarea bugetului, pe motivul că acesta nu a fost publicat în formă completă pe site-ul de internet al Primăriei, şi nici nu a fost disponibil în mod complet, pentru consultare, la biroul de relaţii cu publicul din instituţie. Prefectul Călin Bibarţ spune că după adoptarea bugetului, serviciul juridic din instituţie va da o soluţie, în timp ce consilierul PSD Teodora Hotăran spune că va cere scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului Hotărârea de adoptare a bugetului, lovită de nulitate?Printre consilierii care consideră că adoptarea bugetului municipiului în şedinţa de joi nu îndeplineşte condiţiile legale se numără şi ţărănistul Claudiu Cristea. „Societatea civilă, prezentă la dezbaterea publică pe tema bugetului, a sancţionat prin Arad ID neafişarea întregului buget la transparenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale va aduce după sine nulitatea adoptării bugetului. Prefectul Aradului va trebui să blocheze în contencios hotărârea de adoptare întrucât Primăria nu a prezentat opiniei publice toate documentele incluse în buget”, scrie Claudiu Cristea pe blogul său. Varianta consilierului PNŢCD este susţinută şi de social-democrata Teodora Hotăran, cea care anunţă că va face propunerea “de a scoate de pe ordinea de zi proiectul de buget”, din cauza acestor considerente. Altfel, Teodora Hotăran şi-a reafirmat disponibilitatea de a susţine amendamentele formulate de către societatea civilă, considerând că o nouă dezbatere, pe forma completă a proiectului de buget, ar putea ajuta asociaţiile să  vină cu “propuneri concrete”. Hotăran a mai anunţat că dacă totuşi va fi menţinut bugetul pe ordinea de zi a şedinţei de joi, va formula o serie de amendamente cu un caracter social, prin care să se introducă unele “tarife diferenţiate la utilităţi sau la taxele şi impozitele locale”. Alături de cei doi consilieri se află  şi liberalii, preşedintele organizaţiei municipale, Florin Galiş, prezent la dezbaterea de luni, spunând că “este normal să cunoşti în detaliu proiectul pentru a efectua amendamente”. Un alt politician activ la dezbaterea de luni a fost conservatorul Mircea Purcaru, cel care s-a pronunţat pentru “restudierea şi reanalizarea proiectului de buget”, sub rezerva faptului că “bugetul ar fi trebuit adoptat încă de anul trecut”.
Prefectul Călin Bibarţ: “Eu nu fac justiţie prin presă”Reprezentantul Guvernului în judeţul Arad nu a dorit să se antepronunţe privind procedura de aprobare a bugetului, spunând că va aştepta concluziile serviciului juridic din cadrul Prefecturii. “Vom face o verificare şi în funcţie de ce constatăm, atacăm în contencios. Eu nu fac justiţie prin presă. Dacă proiectele trebuie să fie atacate, le atacăm, nu spun eu pe care. Oficiul judiric îşi va face treaba, iar la mine ajunge dosarul pentru ultima semnătură”, a declarat prefectul Călin Bibarţ. 
Ovidiu Moşneag: “Cei care au participat la dezbatere au avut frustrări personale”Preşedintele Comisiei de buget din cadrul CLM este democrat-liberalul Ovidiu Moşenag. Acesta spune că nu este-deacord cu amânarea votării bugetului, şi spune că participanţii la dezbatere au protestat “din motive personale.” “Nu sunt de-acord cu amânarea sau cu scoaterea bugetului de pe ordinea de zi. Claudia Macra, city-managerul Aradului, a explicat ieri (luni, n.r.) pentru ce a fost pus în formă scurtă bugetul. Ce era să facem, să tapetăm pereţii cu 400 de pagini? Am pus capitolele mari, pentru că acestea să poată fi înţelese, lucrul acesta a fost explicat. Cei care au participat la dezbateri au avut frustrări personale, nu au avut nicio bază când au vorbit. Nu poţi să critici bugetul şi activitatea Primăriei doar din considerente personale”, a fost declaraţia dată de consilierul Ovidiu Moşneag. Acesta a mai reproşat participanţilor la dezbaterea publică faptul că nu au formulat amendamente concrete la proiectul de buget.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro