Stire

Radiografia lotului ?n viziunea lui Ionuţ Popa

04.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Ionut Popa nu pare deloc optimist înainte de reluarea campionatului, cu toate cã UTA n-a suferit pierderi semnificative de-a lungul pauzei de iarnã, reusind sã-si completeze lotul cu trei jucãtori care-i pot aduce un plus de calitate: Bogdan Toc, Marius Mitu si Georgian Tobã, toti având sanse sã devinã titulari. ªeful staff-ului tehnic al Bãtrânei Doamne considerã cã frãmântãrile clubului se vor rãsfrânge asupra jucãtorilor si cã echipa riscã sã se confrunte la un moment dat cu probleme de motivatie. Practic, datoriile mostenite pe care clubul utist va trebui sã le achite în continuare nu ar trebui sã afecteze salariile jucãtorilor, care sunt asigurate de sponsorul principal, Universitatea Vasile Goldis, însã nu este exclus ca în anumite momente fondurile destinate salariilor sã fie directionate spre achitarea datoriilor. „Nu vrem sã se întâmple asa ceva, dar este posibil. Ideea este sã împiedicãm, pe cât posibil, o asemenea variantã, dar nu se stie niciodatã. Din acest motiv spun cã este foarte posibil sã avem probleme de motivatie”, a declarat Ionut Popa.
 
În privinta lotului, Popa considerã cã dispune de resurse, însã are destule „amendamente” legate în special de „inteligenta fotbalisticã” a unor jucãtori. În ziarul de marti am trecut în revistã portarii si fundasii, azi fiind rândul mijlocasilor si atacantilor.
 
Mijlocasii dreapta
Este un post acoperit în viziunea directorului tehnic al Bãtrânei Doamne, indiferent de sistemul care va fi utilizat. Trupa arãdeanã va folosi în general sistemele 4-4-2, eventual 4-4-1-1 sau 3-5-2, cu derivatul 3-4-1-2, desi Ionut Popa este tentat si de 4-3-3. „Pentru flancul drept al liniei de mijloc, în conditiile unei apãrãri cu patru jucãtori, îi avem pe Nãdãban si Tobã. Nãdãban, desi a fost titular în tur, nu mã multumeste deplin. El este un caz tipic de mentalitate, de lipsã de inteligentã în joc. Se antreneazã foarte bine, dar în joc nu aratã nici jumãtate din ceea ce face la antrenamente. Cu toate acestea, nu am solutii mult mai bune si în plus el este un jucãtor pe care-l pot folosi, ca improvizatie, ca fundas dreapta ori în banda stângã”, spune Ionut Popa.
Georgian Tobã se numãrã printre noile achizitii ale UTA-ei, fiind retinut în lot de staff-ul tehnic dupã o probã de joc. Încã jucãtor al Drobetei Turnu Severin, legitimat sub forma unui împrumut la Arad, Tobã este genul de mijlocas care poate sã evolueze în ambele flancuri. „Este un jucãtor tehnic, cu ceva vitezã, rãmâne sã se integreze si sã confirme. Îl putem folosi atât ca mijlocas dreapta, cât si ca mijlocas stânga”, subliniazã Popa.
În cazul în care UTA va folosi un sistem de apãrare cu trei fundasi, variantele pentru flancul drept devin mai numeroase, pe lângã Nãdãban si Tobã, în calcule intrând Mihut si Toc.

Mijlocasii centrali defensivi
Douã solutii oferã lotul în acest moment: Marius Chindris si Valentin Apostol, o altã solutie putând fi Andrei Mutulescu, când va redeveni apt de joc. „Între Chindris si Apostol existã o concurentã serioasã. Chindris a progresat mult, este un bãiat harnic si muncitor. Sigur, mai are destule de învãtat, dar având în vedere cum joacã dupã un tur în Liga a II-a, suntem multumiti. Apostol este mai experimentat si firesc pretentiile fatã de el sunt mai mari”, explicã Ionut Popa. Având în vedere cã este junior, Marius Chindris are si acest avantaj în alegerea titularului.

Mijlocasii centrali ofensivi
Antrenorii utisti vor avea de rezolvat o problemã în privinta mijlocasilor centrali ofensivi, deoarece cei mai experimentati jucãtori ai lotului sunt de acelasi profil: Marius Mitu si Adrian Drida. „Într-adevãr trebuie sã le gãsim locuri lui Mitu si Drida, ei sunt cei mai experimentati jucãtori ai nostri. Sunt solutii, pe care nu vreau sã le discut aici, deoarece tin de modul în care pregãtim noi meciurile. Este foarte bine cã avem mai multe solutii pe post, este si posibilitatea sã-i facem sã joace împreunã, ne vom descurca. Ambii sunt mijlocasi de legãturã, care pot aduce jocului mai multã fantezie”, declarã Ionut Popa.
În afara lui Mitu si Drida, UTA are alti doi mijlocasi centrali de profil ofensiv în lot: Dumitru Copil si Florin Purece, ale cãror sanse de-a deveni titulari sunt mai mici. „Sunt în continuare nemultumit de ei. Orice discutie am avea despre Copil, anii pierduti de el prin Scotia îsi spun cuvântul. Apoi, el este un jucãtor cãruia îi lipseste inteligenta în joc, iar asta nu se poate cultiva. Nu pot sã-i antrenez mintea, orice as face. Purece rãmâne o enigmã. Am auzit cã el si acum considerã cã acea scãritã din meciul cu Craiova a fost solutia cea mai bunã. Ce sã mai spun în acest caz? Sã munceascã amândoi, cã e pãcat de calitãtile lor”, adaugã directorul tehnic utist.

Mijlocasii stânga
Prin aducerea lui Tobã a crescut concurenta pentru Marius Roman, fotbalist utilizat mai des ca mijlocas de bandã stângã pe parcursul turului. E greu de anticipat care va fi titularul postului în conditiile în care Tobã nu este folosit ca mijlocas dreapta. „Asa cum am spus, Roman este mai mult mijlocas decât fundas. Ca fundas este posibil sã aibã unele executii pe care nu si le doreste nici un antrenor, dar ca mijlocas este clar în calcule”, afirmã Ionut Popa.

Atacantii
Dupã cedarea lui Edson la Ceahlãul Piatra-Neamt si în urma esuãrii tratativelor cu Claudiu Drãgan, UTA a rãmas cu trei atacanti în lot: Batin, tucudean si Pecarov. „Este riscant sã abordãm returul cu trei atacanti, dar nu avem de ales, deoarece nu ne-am permis transferuri din cauza lipsei banilor. Îmi pare rãu pentru Drãgan, poate îl convingeam sã rãmânã dacã m-ar fi cãutat sã discutãm”.
„În privinta lui Batin, el rãmâne principalul atacant al nostru, cu mentiunea cã el trebuie sã înteleagã cã un atacant complet este cel care si paseazã, care dã dovadã de altruism si care acceptã sã contribuie si la faza defensivã. Dacã pricepe ce-i spunem, va ajunge departe, acolo unde îsi doreste, nu doar cã ne ajutã pe noi, se va ajuta mai mult pe el de fapt”, subliniazã Popa.
Nici tucudean nu-l multumeste pe antrenor: „El a început bine acum un an la UTA, impresionând plãcut. În tur a avut o cãdere de formã, probabil acele probleme la cãlcâie i-au influentat evolutiile, dar asta rãmâne de vãzut acum. La cât e de tânãr are si nevoie de moral, de sprijin. Despre Pecarov am auzit numai lucruri bune cât timp am lipsit de la echipã, fiind bolnav. Culmea, dupã ce am revenit n-am mai vãzut acel progres la Pecarov de care-mi vorbeau colegii mei. Sper sã nu fie intimidat de mine. În mod normal, Pecarov, având acum o bazã bunã de pregãtire, mai bunã decât în vara anului trecut când a ajuns târziu la noi, ar trebui sã se impunã”.

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro