Stire

Scădere nesemnificativă a şomajului ?n judeţul Arad: 0,1%

10.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Vom mai găsi de lucru doar în comerţ sau în agricultură. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de compania de cercetare în domeniul resurselor umane Manpower, care a chestionat angajatori din cele opt regiuni de dezvoltare ale României.
Doar în comerţ şi agricultură, pescuit şi silvicultură se vor mai face angajări în perioada aprilie-iunie. Pe regiuni, cea mai favorizată pare a fi Dobrogea, apoi sudul Moldovei şi centrul ţării, iar vestul ţării are slabe şanse în a se mai face angajări spectaculoase.Oltenii şi maramureşenii au cele mai sumbre perspective de angajare în trimestrul al doilea al acestui an, la polul opus aflându-se dobrogenii, locuitorii din su-dul Moldovei, braşovenii şi cei din Ţinutul Secuiesc. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de compania de cercetare în domeniul resurselor umane Manpower, care a chestionat angajatori din cele opt regiuni de dezvoltare ale României.Potrivit studiului, cea mai gravă situaţie se va înregistra în Regiunea Nord-Vest, care cuprinde Maramureşul, zona Bihorului şi a Clujului, unde indicatorul privind noile angajări este de -17%. La fel de pesimistă este şi estimarea pentru locuitorii din Regiunea Sud-Vest, în Oltenia, unde patronii susţin că sunt şanse foarte slabe să mai angajeze personal, indicatorul fiind şi în acest caz negativ, respectiv tot de -17%Nici pentru românii din vestul ţării nu sunt veşti mai bune, indicatorul fiind de -12%, în timp ce în Moldova nordică şi Bucovina este de -8%. La polul opus se află Regiunea Sud-Est, care cuprinde Dobrogea, sudul Moldovei, Brăila şi o mică parte din Bărăgan, unde este posibil ca în următoarele trei luni numărul celor angajaţi să crească, tendinţa generală medie de angajare fiind de 6%. O mare parte din această creştere va fi datorată Litoralului, unde pe 1 Mai se deschide sezonul.Tot „pe plus”, însă doar cu 3%, va fi şi centrul ţării, incluzând Braşovul, Ţinutul Secuiesc şi Alba. Pe domenii de activitate, cei mai favorizaţi sunt cei care visează la o carieră de casier la hipermarket, având în vedere că pentru următoarele trei luni este de aşteptat ca în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul numărul angajaţilor să avanseze, indicatorul privind noile angajări fiind de 7%.În afară de comerţ, singurele domenii care au perspective optimiste (+2%) sunt agricultura, vânătoarea, silvicultura şi pescuitul. Latura pesimistă a sondajului îi vizează direct pe angajaţii din construcţii şi transport, depozitare, comunicaţii, unde sunt cele mai mici şanse de noi locuri de muncă, indicatorul privind angajările fiind de -21%.Chiar la finele săptămânii trecute, Guvernul a anunţat concedierea a 10.342 de angajaţi ai companiilor din domeniul feroviar. În ceea ce priveşte construcţiile, sectorul este în cădere liberă încă de la începutul anului trecut. Perspective sumbre în ceea ce priveşte angajările sunt şi în domenii cum ar fi energie electrică, gaze şi apă (-14%), hoteluri şi restaurante (-12%) şi finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri (-8%).
Şomaj mai mic decât media pe ţară, la AradCele mai mari rate ale şomajului s-au înregistrat în judeţele: Mehedinţi (14,6 la sută), Vaslui (14,2 la sută), Alba şi Teleorman (câte 13 la sută), Dolj (12,9 la sută), Ialomiţa (12,8 la sută), Covasna (12,4 la sută), Galaţi (12,3 la sută), Gorj şi Harghita (câte 11,5 la sută), Caraş Severin (11,1 la sută), Hunedoara şi Sălaj (câte 10,9 la sută), Buzău (10,2 la sută), Călăraşi (9,9 la sută), Argeş, Neamţ şi Olt (câte 9,7 la sută), Prahova (9,4 la sută), Braşov, Dâmboviţa şi Tulcea (câte 9,2 la sută), Bacău şi Bistriţa (câte 9,1 la sută). Judeţele cu cele mai mici rate ale şomajului, sub procentul înregistrat la nivel naţional sunt: Ilfov (2,7 la sută), Timiş (4,6 la sută), Bihor (6,3 la sută), Cluj (6,7 la sută), Arad şi Maramureş (câte 6,9 la sută), Satu-Mare (7 la sută), Constanţa (7,3 la sută), Iaşi (7,9 la sută), Vrancea (8 la sută), Botoşani şi Giurgiu (câte 8,1 la sută).Spre deosebire de alte judeţe, în luna februarie Aradul a avut o rată a şomajului de 6,94 la sută, cu 0,1 la sută mai puţin decât luna ianuarie a acestui an. În cifre, şomajul din luna februarie s-a prezentat astfel: 14.902 şomeri, dintre care 10.672 şomeri indemnizaţi şi 4.230 neindemnizaţi. Oricum, aceste date reprezintă o creştere de trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte recentele disponibilizări din CFR, directorul coordonator al AJOFM Arad, Horia Ocolicean, ne-a declarat: „Disponibilizaţilor din CFR le-am prezentat, deja, măsurile de preconcediere, adică i-am informat şi le-am oferit consultanţă referitor la cursurile noastre de pregătire profesională, la indemnizaţiile de şomaj etc.“.Chiar dacă se înregistrează o uşoară scădere a şomajului faţă de luna ianuarie, conform datelor oficiale de pe site-ul AJOFM Arad, de lucru se găseşte în comerţ, ca muncitori necalificaţi. Astfel, la începutul lunii martie, se înregistrau un număr de 180 de locuri de muncă vacante în judeţ.

Sursa: Observator.info

Autor: Anca Păscuţiu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro