Stire

Bucureştiul a decis: ?n PSD Arad se vor desfăşura din nou alegeri ?n toate organizaţiile, iar la final va fi ales preşedintele filialei

18.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Alegerile, supervizate de secretarul general Liviu Dragnea, prin omul de legãturã Nicu Vasilescu

Presedintele PSD, Victor Ponta, însotit de secretarul general Liviu Dragnea, au participat ieri dupã-amiazã la o întâlnire cu social-democratii arãdeni, desfãsuratã într-o salã festivã din comuna Vladimirescu. Datoritã timpului scurt, s-a renuntat la întâlnirea cu Biroul Politic Judetean, oaseptii de la Bucuresti mergând direct la Vladimirescu. În urma discutiilor ce au durat o orã si jumãtate, s-a ajuns la concluzia cã pentru a fi transatã disputa din PSD Arad, vor fi organizate din nou alegeri în toate organizatiile, culminând cu o nouã Conferintã Judeteanã pentru alegerea presedintelui filialei.

Alegerile în interiorul PSD-fenomen national

Dacã ne luãm dupã ce a spus Victor Ponta, solutia alegerilor este una universalã pentru PSD, partid ce pare sã fi dedicat anul 2010 orgnaizãrii interne, anul viitor urmând a fi identificati candidatii ce vor reprezenta partidul la alegerile locale si parlamentare din 2012. „Am venit la Arad împreunã cu secretarul general pentru cã 2010 este anul reconstructiei noastre ca partid de stânga, ca mesaj, membri, organizatii, iar în 2011 vom vorbi de candidati la functii din administratia localã. Am început sã vizitãm orgnaizatiile PSD din tarã nu întâmplãtor de la Arad, pentru cã aici au fost rezultate slabe în ultimii ani, este un judet portocaliu cu un baron portocaliu. În 2010, toate organizatiile PSD din tarã se reorganizeazã, ne refacem de la comune pânã la judet. Trebuie sã vedem cum sã facem sã avem o organizatie mult mai bunã în 2012, pentru ca domnul Falcã sã nu mai conducã tot acest judet ca pe propria lui mosie”, a declarat Victor Ponta înainte de intrarea la sedintã.


„Nu cred în numirea unui personaj providential. Nu mã intereseazã cine e presedinte dacã nu îmi spuneti cine va candida pentru primãrii sau Consiliul Judetean”

Chiar dacã accesul în sala unde s-a tinut sedinta a fost restrictionat presei, am reusit totusi sã ne plasãm astfel încât sã auzim discutiile. Primul a vorbit presedintele PSD Arad, Marius Lazãr, cel care si-a reafirmat optiunea pentru alegeri în toate organizatiile. „Nu îmi este rusine cu ce am realizat, am decis în cadrul organizatiei sã avem alegeri de sus pânã jos, sã ne consolidãm si vom vedea mai încolo dacã va candida Marius Lazãr sau nu”, a spus presedintele PSD Arad, anuntând cã rãmâne în cadrul organizatiei indiferent de functia pe care o va obtine în urma alegerilor.
La cuvânt a urmat Victor Ponta, cel care s-a dovedit a fi extrem de transant. A amintit de social-democrati care „vin singuri la mine” si a spus din start cã nu a „venit pentru a-l da jos pe Marius Lazãr”. „Am fost deseori pe la Arad, stiu ce înseamnã un judet din aceastã parte a tãrii. Am constatat cã toti vor sã vinã la mine, dar nu cu ceilalti. Nu mai vreau sã merg prin birouri la colegi si sã-l gãsesc pe unul sau pe altul dintre dumneavoastrã. Nu am fost de-acord niciodatã cu numirile de la Bucuresti, vã spun cã nu am venit sã-l dau jos pe Lazãr si sã numesc pe altcineva. Nu cred în numirea unui personaj providential pe care sã-l duc eu de mânã. Sunt prea multe energii folosite pentru interior, când noi trebuie sã ne gândim mai repede cum sã ne batem cu PDL. Va trebui sã avem o problemã cu cei care pleacã de aici si îl sunã pe Falcã sã-i spunã ce s-a întâmplat. Nu avem nevoie de colegi care depind financiar de PDL. Nu se poate asa în PSD. Ati avut jumãtate din functii, asa cum a fost si la Gorj sau Teleorman, ati pierdut 60.000 de voturi în turul doi cu care Mircea Geoanã poate era presedinte astãzi. Nu mã intereseazã cine va fi presedintele partidului dacã nu îmi spuneti cine va candida la primãrie sau la Consiliul Judetean. Am rugãmintea sã vã folositi energia pentru a vã bate cu PDL, sã schimbãm în 2012 modul în care se face politicã”, a fost discursul lui Victor Ponta. Dupã aceea, au urmat o serie de interventii din salã, mai mult sau mai putin interesante. S-au spus nemultumiri, s-au ridicat probleme, unii
i-au luat apãrarea lui Marius Lazãr, altii lui Ciprian Luca, pe când altii si-au exprimat nemultumirile fatã de amândoi.
Dacã la un moment dat exista senzatia cã o concluzie a întâlnirii va fi foarte greu de tras, interventia secretarului general Liviu Dragnea a lãmurit totul: vor fi organizate alegeri, supervizate atent de la nivel central. „Eu si Victor Ponta am fost alesi în baza unui statut si asa se va întâmpla si acum. Unele filiale sunt conduse de presedinti interimari, care sunt coordonate de secretarul general pânã la alegeri. Îi propun presedintelui Ponta o astfel de formulã si la Arad. Cã e bun Marius Lazãr, cã e bun Ciprian Luca, asta o va hotãrî Conferinta Judeteanã. Ne dorim sã ne schimbãm filozofia politicã, pentru ca oamenii sã aleagã în 2012 un nou model social. ªtiu cã nu existã implicare foarte multã atunci când este o conducere contestatã. De aceea vom face alegerile, vom implementa un nou tip de organizare, tip fagure, trebuie sã completãm fiecare cãsutã si vã garantez cã vom construi o masinãrie politicã atât de puternicã încât îl va putea da jos si pe Falcã. Va trebui sã stabiliti un grafic al alegerilor, pe care îl vom aproba la Bucuresti, unde vom stabili si norma de reprezentare. Secretarul executiv Nicu Vasilescu va tine legãtura cu dumneavoastrã”, a anuntat Liviu Dragnea, aprobat si de presedintele PSD. Victor Ponta a completat însã urmãtorul lucru. „Noi garantãm cã aceastã competitie va fi corectã. Nu vreau sã pierd alegerile din 2012 cu prietenii mei în functie, prefer sã le câstig cu oamenii potriviti. Vreau ca în 2012 sã conduc un partid câstigãtor”, le-a pus în vedere Victor Ponta, social-democratilor arãdeni. Presedintele PSD si-a mai anuntat intentia de a participa la Conferinta de alegeri a organizatiei municipale.

 Desi toatã lumea îi percepe drept competitori, Marius Lazãr si Ciprian Luca spun cã încã nu s-au hotãrât dacã vor candida sau nu

Sala, invitatii de la Bucuresti, aveau impresia cã cel mai important conflict este între presedintele Marius Lazãr si deputatul Ciprian Luca, vãzuti ca si competitori pentru functia de presedinte al filialei judetene PSD Arad. Ambii se feresc însã în a spune rãspicat dacã îsi doresc sau nu sã candideze pentru cea mai mare functie din PSD Arad. „Solutia adoptatã astãzi este cea mai bunã pentru toti. Va fi o competitie democraticã, cei de la Bucuresti o vor supravghea. Din punctul meu de vedere, nu voi face nicio abatere de la ceea ce se va spune de la Bucuresti. Eu nu am umblat niciodatã sã-l pun pe ãla acolo, pe ãla dincolo ca presedinti de organizatie. Voi vedea dacã voi candida, întâi doresc sã faco o evaluare, mã voi consulta cu organizatia. Este cert însã cã PSD Arad a pornit pe un drum cãtre rezultatul de 30% în 2012, astfel încât sã stergem umilinta si rusinea cã avem doar doi consilieri municipali si patru judeteni”, a spus Marius Lazãr. De cealaltã parte, deputatul Ciprian Luca spune cã nu s-a hotãrât în privinta candidaturii, iar când o va face, va anunta. „A fost o sedintã nepotrivitã într-un loc nepotrivit. Ati observat cã toatã lumea vorbea de parcã eu as candida. Eu nu stiu, mai trebuie un element aici, sã îmi doresc eu sã candidez. Pe unde m-am dus eu prin organizatii, mã întreba lumea cine va fi presedinte dintre mine si Avram Crãciun. Eu sunt de un an si sase luni în acest partid, nu am cerut sã fiu presedintele organizatiei judetene. Cred cã Avram Crãciun ar fi cel mai bun presedinte pentru PSD Arad”, a mãrturisit deputatul Ciprian Luca.
În cadrul întâlnirii nu s-a luat în discutie problema listelor de semnãturi pentru revocarea lui Marius Lazãr. În timp ce presedintele PSD Arad si sustinãtorii lui spun cã acea listã ar fi de fapt pentru o „evaluare a rezultatelor”, alti social-democrati, printre care si Ciprian Luca, spun în continuare cã acele semnãturi sunt pentru revocarea lui Marius Lazãr. Având în vedere existenta acestei liste, scenariul
s-ar putea complica pentru PSD Arad. Dacã initiatorii o vor trimite la Bucuresti si ea va fi consideratã validã (nimeni nu a vãzut-o la Vladimirescu), liderii PSD de la Centru ar putea fi în situatia de a numi un presedinte interimar pânã la alegeri. Deocamdatã însã, Marius Lazãr rãmâne presedintele PSD Arad, iar cei care-l contesã spun cã alegerile din organizatii ar putea fi influentate de acesta în sensul instalãrii unor presedinti de organizatii care sã îi dea votul la Conferinta Judeteanã. Rãspunsul lui Marius Lazãr la aceastã acuzã poate fi gãsit mai sus, dar cert este cã Bucurestiul va trebui sã supravegheze atent procesul de alegeri, astfel încât numeroasele tabere din PSD Arad sã nu aibã impresia cã Victor Ponta nu s-a tinut de cuvânt în privinta garantiilor asupra corectitudinii competitiei.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro