Stire

Circa 150 de pacienţi, incluşi ?n cercetarea Alzheimer ?n singurul centru specializat din ţară

19.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Aproximativ 150 de pacienţi au fost incluşi în cercetarea Alzheimer care are loc în singurul centru specializat din ţară, inaugurat în localitatea arădeană Socodor în urmă cu un an, cercetătorii elaborând şi primele concluzii.
Conducerea Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, care a investit cinci milioane de euro în centru, a prezentat, joi, primele concluzii legate de cercetările începute asupra bolnavilor de Alzheimer.
Conform rectorului universităţii, Aurel Ardelean, în cercetări au fost incluşi până acum circa 150 de bolnavi, în prima etapă a proiectului derulându-se experimente pe tema metabolismului.
"Am experimentat rolul metabolismului şi al unei alimentaţii specifice, iar primele concluzii au fost publicate de specialiştii noştri şi arată că modul de hrănire contribuie foarte mult la instalarea şi evoluţia bolii", a declarat Ardelean.
Conform sursei citate, experimentele au loc în serii de câte 25 de pacienţi, care stau internaţi în centru câte 60 de zile.
În următoarele etape, cercetările vor continua în domeniile biologiei celulare şi moleculare, anatomopatologiei şi biochimiei. De asemenea, specialiştii vor face cercetări în domeniile psihiatriei şi neurologiei.
Centrul de cercetare şi tratament pentru bolnavii de Alzheimer a fost deschis, în martie 2009, în parteneriat cu SC Terapeutica SA. La inaugurare, specialiştii afirmau că unitatea combină, în premieră pentru România, cercetarea Alzheimer cu tratarea bolnavilor.
Centrul deţine baze de tratament şi agrement, are 20 de camere cu câte două paturi şi două ambulanţe, personalul de îngrijire fiind pregătit în străinătate.
Pentru partea de cercetare, universitatea arădeană a încheiat contracte de colaborare cu instituţii de profil din Ungaria şi Canada.
Investiţia totală în centru a fost estimată la cinci milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind cheltuită pe aparatura medicală şi pe dotarea laboratoarelor.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro