Stire

Consiliul Local Civic va str?nge semnături pentru scăderea preţului la gigacalorie, a impozitelor locale şi pentru am?narea parcării cu plată din cartiere

23.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Reprezentanţii Consiliului Local Civic şi-au anunţat intenţia de a începe o campanie de strângere a semnăturilor pentru susţinerea unui număr de trei iniţiative. În atenţia grupului de ONG-uri arădene, grupate în Consiliul Local Civic, se află „o rectificare bugetară în vederea stabilirii preţului local de facturare a energiei termice furnizate populaţiei prin sistem centralizat la 187 lei/gigacalorie (o propunere a Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad), dar şi „o rectificare bugetară în vederea scăderii nivelului actual al impozitelor şi taxelor locale sub limita impusă de Primărie şi aprobată de CLM, în plus faţă de HG 956/2009”.  De asemnea, CLC mai propune „amânarea actualului sistem de atribuire a locurilor de parcare prin licitaţie până la identificarea, în maxim 30 de zile de la şedinţa de CLM în care se hotărăşte această amânare, a unei soluţii mai echitabile şi mai suportabile financiar”. Conform lui Dan Artimon (Arad ID), cele trei propuneri sunt făcute în baza unei „filozofii fiscale pe timp de criză economică”. Termenul în care cei de la CLC doresc să strângă semnăturile este de maxim două săptămâni, până ce nu va intra la vot proiectul privind creşterea preţului la gigacalorie. „În cazul iniţiativelor cetăţeneşti este nevoie de un număr de semnături egal cu 5% din totalul persoanelor cu drept de vot. Însă şi aşa, ţine de latitudinea CLM să hotărască dacă acea iniţiativă intră sau nu în dezbatere, sau dacă va fi aprobată prin vot. Noi dorim să facem prin aceste semnături o radiografie a opiniilor. Vom fi mulţimiţi şi cu 10 sau 100 de semnături pe liste pentru că într-o demorcaţie e importantă părerea fiecăruia. Aleşii locali nu sunt doar reprezentanţi de formă ai populaţiei, ci trebuie să ţină efectiv cont de părerea ei”, a explicat Dan Artimon. Cei din CLC anunţă că sunt deschişi la dialog pe marginea celor trei probleme.
Dorina Lupşe, preşedinte ULALA: „Tot mai multe asociaţii de proprietari au restanţieri şi intră în incapacitate de plată”Alături de Dan Artimon a stat preşedinta Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative din Arad, Dorina Lupşe. A fost din nou abordată problema anunţatei creşteri a preţului la gigacalorie, Dorina Lupşe spunând că „şi aşa preţul este mare. Tot mai multe asociaţii de proprietari au restanţieri, persoane care nu pot plăti facturile de întreţinere, şi aşa intră asociaţiile în incapacitate de plată. În felul acesta creşte şi numărul datornicilor la CET”, a mai completat preşedinta ULALA.  Dan Artimon a adus în discuţie şi un argument de ordin politic, arătând că la Bacău, unde „PDL este în opoziţie au spus privind creşterea gigacaloriei de la 136 la 148 lei că ea nu trebuia făcută pe timp de criză economică”. Continuând exemplul oraşului moldovean condus de primarul liberal Romeo Stavarache, Artimon a spus că Bacăul „are o turbină pe gaz,  o instalaţie ce a costat nouă milioane de euro în 2007, finanţarea fiind asigurată de Guvern. La noi, se vorbeşte despre  o astfel de investiţie doar pe bază de împrumut”, a conchis Dan Artimon.
Sindicaliştii din învăţământ, nemulţumiţi că nu au voie să protesteze în faţa Palatului AdministrativDănuţ Ieneşescu, preşedintele filialei Arad a Sindicatului Democratic din Învăţământ, a participat de asemenea la întâlnirea cu presa organizată de CLC. Ieneşescu a descris încă o dată nemulţumirile care îi determină pe profesori să înceapă noi acţiuni de protest, exprimându-şi în acelaşi timp nemulţumirea şi faţă de acea hotărâre a CLM care interzice manifestaţiile în faţa Palatului Administrativ. „ Nu suntem de-acord cu acea decizie a Consiliului Local Municipal prin care se interzic acţiunile sindicale în faţa Primăriei. Nu avem dreptul de a ne exprima nemulţumirile în Arad”, a spus Ieneşescu. Dan Artimon a mai anunţat că la mitingul profesorilor din data de 30 martie vor participa şi reprezentanţi ai Consiliului Local Civic.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro