Stire

?nt?lnirea Comisiei de dialog social la nivel local nu s-a ridicat la aşteptările sindicaliştilor

27.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Întâlnirea Comisiei de Dialog Social  la nivel local, desfăşurată ieri la sediul Prefecturii Arad, nu a dus la niciun rezultat concret. Reprezentanţii sindicatelor au pus accentul pe problemele salarizării din învăţământ însă prefectul şi parlamentarii prezenţi nu au reuşit să îi lămurească, propunându-le chiar să ridice alte probleme precum: mnumărul de ore pe care îl au elevii într-o zi sau disciplinele studiate de aceştia. 
La întâlnirea de ieri au participat reprezentanţi ai sindicatelor şi federaţiilor sindicale „Cartel Alfa”, CNSLR Frăţia, CSDR, FEN, Sindicatul Democratic din Învăţământ, filiala Arad, Sindicatul Liber din Învăţământ, Arad; parlamentari arădeni – Avram Crăciun, Claudia Boghicevici, Ciprian Luca şi Marius Gondor; prefectul Călin Bibarţ, precum şi directori de la diferite instituţii locale.  Sindicaliştii au intenţionat să vorbească despre Legea salarizării unitare, despre Legea Pensiilor, precum şi despre salariul minim pe economie cerând ca acesta să ajungă la 705 lei. 
Bibarţ: „Veniţi cu o singură problemă – banii”Totuşi întâlnirea de ieri s-a axat în principal pe problemele din învăţământ, mai ales că Ilie Don, preşedintele „Cartel Alfa”, Arad a deschis discuţia spunând că „Legea salarizării unitare nu a fost respectată pentru că am văzut un fluturaş cu salariul unui angajat din învăţământ care avea la salariul de încadrare ceva peste 600 de lei, pe când noi am negociat ca salariile mai mici să crească din acest an la 705 lei.” Călin Bibarţ, prefectul Aradului a spus că acesta este un caz singular iar comisia s-a alcătuit ieri pentru a discuta probleme concrete şi nu aşa ceva. „Nu putem discuta despre problema acelui salariat din moment ce nu ne-aţi adus fluturaşul cu câteva zile înainte de întâlnire pentru a verifica şi noi acest fapt. Poate a fost o greşeală de calcul dar doar după spusele dumneavoastră, fără să verificăm, nu ne putem pronunţa”, a spus prefectul. Acesta a mai spus că liderii sindicali nu apelează la instituţiile locale decât când este vorba de bani – „De patru luni de zile nu aţi mai venit la Prefectură. V-am aşteptat şi cu alte probleme precum numărul prea mare de ore, pe zi, al copiilor sau disciplinele pe care le studiază, dar dumneazoastră veniţi cu o singură problemă – banii.”   Un alt motiv invocat de sindicalişti – împotriva legii salarizării unitare – a constat în faptul că salariul din decembrie 2009 a fost mai mare decât cel primit de salariaţii din educaţie în ianuarie sau februarie 2010. „A fost mai mare deoarece dascălii au primit şi primă de concediu şi salarii de merit care adunate normal că au fost mai mari decât drepturile salariale din 2010”, le-a răspuns Bibarţ. Totuşi, Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, Arad a susţinut că „Şi dacă ne raportăm la salariul primit pentru luna octombrie 2009 faţă de cel din februarie 2010, tot cel de anul trecut este mai mare.” 
Marius Gondor: „Aici e comisie de dialog social nu Curtea Constituţională”Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, Arad a făcut un apel către parlamentarii prezenţi pentru a lua atitudine la nivel central. Parlamentarul Marius Gondor le-a spus că „Spuneţi că legile sau ordonanţele sunt neconstituţionale. Suntem la un dialog social şi nu sunteţi Curtea Constituţională pentru a decide dacă o Ordonanţă este sau nu constituţională. Problemele din învăţământ sunt deja arhicunoscute, dar până acum sistemul de învăţământ a fost unul în ceaţă. Aceste probleme nu au cum să se rezolve în jumătate de an dacă nu s-au rezolvat în atâţia ani.”Parlamentarii Avram Crăciun şi Ciprian Luca le-au spus că le înţeleg problemele şi că îi susţin. „Înţeleg supărarea dumneavoastră. Noi am depus 1.000 de amendamente pe această lege însă abia 50 ne-au fost admise. Am studiat însă noua Lege a Educaţiei care va fi un dezastru – sistemul de studiu câte cinci ani la ciclurile primar şi gimnazial, dispariţia titularizării – această lege ar trebui studiată de dumneavoastră”, a spus Ciprian Luca. La rândul său, Claudia Boghicevici a promis că va duce actele şi sesizările sindicaliştilor la ministerele de resort şi că este dispusă să participe şi la alte întâlniri de acest gen.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro