Stire

Produsele de Paşti, cumpărate doar din locuri autorizate

27.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Perioada premergătoare sărbătorilor reprezintă un moment de vârf pentru activitatea comercială, astfel că cei de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad desfăşoară controale pe tot parcursul lunii martie. Sunt verificate produsele specifice sărbătorii pascale (carne şi preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată şi produse de cacao, vopsea de ouă, vin etc.), produsele de post, peşte şi preparate din peşte, produsele textile, serviciile din turism (cazare şi alimentaţie publică) şi serviciile de înfrumuseţare.„Recomand consumatorilor să cumpere numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, reprezintă un risc pentru cumpărători“, spune directorul coordonator al CJPC Arad, Adina Sucigan.Carnea de miel trebuie cumpărată numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să prezinte ştampila sanitară-veterinară; carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare. De asemenea, peştele proaspăt, la cumpărare, trebuie verificat dacă prezinta următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. În aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătate. „Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Verificaţi data durabilităţii minimale“, mai explică directorul CJPC. Şi vopseaua de ouă trebuie cumpărată numai din locuri autorizate. Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile.
Ce trebuie să urmăriţi pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat
- Denumirea sub care se vinde produsul;- Numele şi adresa fabricantului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;- Data durabilităţii minimale exprimată sub forma „a se consuma, de preferinţă înainte de…”  sau  „a se consuma, de preferinţă până la data…” , sau în cazul produselor care prezintă un grad înalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic data limită de consum exprimată sub forma  „expiră la data de …” ;- Data se compune din indicarea clară a zilei, lunii şi anului, într-o formă cronologică necodificată;- Cantitatea netă; - Condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;- Locul de origine sau provenienţă a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură a crea confuzii;- Concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volume;- Lista ingredientelor;- Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;- Instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzătoare a produselor;- O menţiune privind lotul (seria lotului, data fabricaţiei, data îmbutelierii etc.).

Sursa: Observator.info

Autor: Anca Păscuţiu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro