Stire

Pentru o masă de Paşti decentă, scoţi din buzunar 200 lei

31.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Ciorba de miel, drobul, cozonacul, ouăle roşii, prăjiturile, vinul roşu, toate aceste bunătăţi nu pot lipsi de la masa tradiţională de Paşti. Multe voci spun că de ce ar trebui ca masa pascală să fie încărcată cu tot felul de mâncăruri, de ce nu poate să fie o masă normală, ca în orice altă zi. Ei bine, pentru că marea majoritate a românilor este conservatoare, tradiţională, şi spune ca măcar de Paşti şi de Crăciun, să mâncăm altceva. Dar, pentru respectarea acestor tradiţii trebuie să scoţi din buzunar cam 200 lei.  În Piaţa Obor astăzi apar mieii viiPentru a vedea din ce se adună cei 200 de lei am făcut un „raid“ al pieţelor din oraş, pentru a afla şi compara preţurile. Prima mirare, dacă se poate spune aşa, este că la Piaţa Obor, acolo unde ar trebui să putem cumpăra mieii vii, nici urmă de ei. Oborul arăta ca şi abandonat, ici-colo câţiva comercianţi de cartofi şi alte legume, iar puţin mai în spate obişnuiţii precupeţi de haine la mâna a doua. Plecăm dezamăgiţi uşor de acolo, totuşi cu speranţa (după cum ne-au spus cei din Piaţa Obor) că astăzi vor apărea şi mieii vii.
În Piaţa Mare, nici urmă de carne de mielUrmătoarea oprire a fost în Piaţa Catedralei (Piaţa Mare după cum este cunoscută). Aici, în hala agroalimentară nici urmă de miei în carcasă. La fel, şi ouăle lipseau de pe tarabele vânzătorilor. În schimb, puteai găsi, tot la 10 metri distanţă, căţeluşi de pluş care latră, la 10 lei bucata. În Piaţa Mare, legătura de ridichi era la 1,5 lei, ceapa verde la 1,5 lei, kilogramul de cartofi la 1,5 lei. Pe lângă lipsa cărnii de miel şi a ouălelor, nici cumpărătorii nu erau prea mulţi.  
25 lei/kg carnea de miel în Piaţa MicăAm plecat mai departe, în Piaţa Mihai Viteazul (Piaţa Mică). Aici, lume multă, forfotă mare şi carne de miel. În hală, kilogramul de miel se vindea cu 25 lei. „Azi am vândut cam 30 de miei, care cântăreau între 7 şi 17 kg. Am fost şi anul trecut, şi şi atunci şi acum vânzările mele au mers bine. Nu s-a scumpit mult carnea faţă de anul trecut. În 2009 am dat-o cu 20 lei kilogramul. Mai am acasă, în ogradă încă vreo 200 de miei. Nu ştiu ce tot au spus alţii că anul ăsta mieii o să fie mai slabi. Nu e adevărat“, ne-a spus Nica Traian, din Galşa.Magazinele mari au scos de câteva săptămâni promoţiile, atât la carne şi ouă, cât şi la dulciuri şi cozonac. Astfel, un cofrag cu 30 de ouă costă 11-12 lei, dar în unele magazine există oferte în aceste zile, atât la ouă proaspete, cât şi la ouă fierte şi gata vospite. 10 ouă vospite ajung la 12 lei, dar unii cumpărători nu prea au încredere în a le cumpăra. Nici în Piaţa Mică nu prea găseai ouă, ici-colo câte un vânzător avea câteva cofraje, cu preţuri între 0,25-0,45 lei pentru un ou, în funcţie de mărime.Vopseaua de ouă, pentru cei care preferă să le coloreze în casă, are preţuri între un leu şi patru lei punga. Cozonacii, nelipsiţi de pe masa de Paşti, au preţuri diferite, de la 4 lei la 12 lei, iar un panetone costa între 21 şi 29 de lei. Cei care vor să puna pe masă şi nişte măsline, mai scot din buzunar între 10 şi 13 lei pentru un kilogram, roşiile costă în jur de cinci lei un kilogram, o legătură de ceapă 1 leu, castraveţii 5 lei kilogramul, iar salata în jur de 2 lei căpăţâna, iar un kilogram de măruntaie de miel costă 16 lei, numai bune pentru drob. Cei care preferă carnea de curcan trebuie să platească aproape 12 de lei pentru un kilogram. Un drob de miel de un kilogram costă în magazin peste 15 lei. Două sticle de câte doi litri de suc costă, la promoţie, 6 lei. De Paşti din casă nu pot lipsi ouăle de ciocolată şi iepuraşii, aşa că o punguţă cu câţiva iepuraşi de ciocolată costă între 3 şi 9 lei. Şi un vin bun trebuie să existe pe masa festivă, pentru care scoatem din buzunar aproximativ 11 lei. 
*                      *                         *Se poate spune, în acest an, persoanele care nu au rude la ţară să îşi cumpere dacă nu vor să dea o avere pe masa de Paşti. Ştim că anul acesta mielul o să fie scump şi, în plus, în Sâmbăta Mare vom da pentru un coş de verdeţuri ca pe orhidee. În aceste condiţii, foarte multi orăşeni se întorc sfioşi la sat poate, poate se îndură rudele să îşi împartă cu ei bucatele. Mai rău este de cei care n-au bunici, unchi şi mătuşi şi care vor cumpăra totul la suprapreţ, mai ales dacă se lasă pe ultima sută de metri.  
CÂT COSTĂ MASA DE PAŞTI:- 1 kg carne miel 25 lei (dar pentru masa de Paşti ai nevoie cam de 3 kg, deci mai punem 50 lei)- 1 kg măruntaie miel pentru drob 16 lei- cofrag 30 ouă 13,5 lei- cozonac 4-12 lei- legătură ceapă 1-1,5 lei x 4 - o legătură ridichi 1 leu x 4- salată verde 1,5-2 lei căpăţâna x 2- 1 kg roşii 6-8 lei- 1 kg castraveţi 5 lei- 1 kg cartofi 1,5-2,5 lei- o sticlă de vin 11 lei- iepuraşi şi ouă de ciocolată 4-9 lei - 2 sticle de suc la ofertă 6 lei- prăjituri cam 8 lei o cutie mică- ţuica 500 g 10 lei
Total: 195,5 lei
Sacrificarea mieilor1. ARAD  - incinta pieţii OBOR, Str. Pădurii  - Comercializarea mieilor vii si sacrificarea lor.2. MISCA nr. 307- S.C. CAIA UNIVERS S.R.L. 3. MISCA Complex zootehnic, F.N. - S.C. FLAVIMAR S.R.L.4. HALMAGIU, Str. Crişan nr. 10 , - AF DORIGEL5. SICLAU nr. 88-A.F. PASTORUL    6. CAPORAL ALEXA nr. 237 - A.F. ANDREEA ELENA  GHITA 
Comercializarea cărnii de miel: Hala agroalimentară din Piaţa Mihai Viteazul Hala agroalimentară din Piaţa Catedralei.

Sursa: Observator.info

Autor: Anca Păscuţiu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro