Stire

Nemulţumirile invocate de liderii sindicatelor din ?nvăţăm?nt sunt ?demontate? de Inspectoratul Şcolar Arad

09.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad a elaborat răspunsuri referitoare la fiecare nemulţumire exprimată de liderii sindicatelor din învăţământ, filialele locale. Într-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru am mai publicat câteva precizări din partea IŞJ referitoare la alte probleme sindicale, acum fiind prezentate cele legate de numărul prea mare de elevi, fondurile pentru investiţii, volumul de muncă... 
Astfel, Mirela Aldescu, inspectorul şcolar general al IŞJ Arad a argumentat de ce creşterea numărului de elevi la clasă nu va avea ca efect scăderea calităţii actului educativ - „Considerăm că vorbim de calitatea actului educaţional, nu numai în funcţie de numărul de elevi /clasă. Prin existenţa unui număr de 20 sau de 30 de elevi într-o clasă nu scade calitatea actului educativ ci, prin creşterea competiţiei, creşte şi calitatea actului educativ. Există clase în care sunt şi 30 de elevi şi se poate verifica gradul înalt de competitivitate, respectiv performanţele acestor elevi.”Sindicaliştii au protestat şi faţă de inexistenţa fondurilor pentru noi investiţii sau pentru continuarea celor începute în anii anteriori. Mirela Aldescu spune însă că nu sunt probleme în acest sens, deoarece, „Acolo unde s-a constatat că acestea sunt sustenabile se continuă investiţiile. Au fost deja alocate sume de bani prin HG pentru continuarea unor lucrări aflate în desfăşurare.”Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei Naţionale, liderii de sindicat consideră că se va reduce drastic învăţământul profesional şi tehnic. Inspectorul general a explicat că într-adevăr, conform proiectului de lege, numărul claselor la nivel liceal este mai mic, însă acest fapt are drept cauză scăderea numărului de elevi. Aldescu infirmă şi afirmaţia conform căreia scăderea salariilor dascălilor a survenit în urma aplicării Legii Unice a Salarizării - „Legea 330/ 2009 nu a determinat scăderea salariilor ci a veniturilor, prin pierderea anumitor sporuri/ premii.”Cât despre discriminarea privind salarizarea în învăţământ, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii inspectorul general spune că „Într-adevăr, există „discriminare privind salarizarea în învăţământ” dar aceasta a apărut în urma aplicării unor sentinţe judecătoreşti, fără a se ţine cont de prevederile legale în vigoare.”La un moment dat, sindicaliştii au spus că s-au făcut presiuni permanente asupra angajatorilor de a renunţa la aplicarea hotărârilor judecătoreşti privind drepturile salariale câştigate în instanţă. Poziţia IŞJ Arad este că ceea ce s-a făcut - informarea şi recomandările privind aplicarea prevederilor legale - nu pot fi confundate „Sub nicio formă” cu presiunile. „S-a mai spus că va spori volumul de muncă neplătită prin creşterea birocraţiei şi a hârţogăriei tot mai stufoase, lipsite de eficienţă. Privitor la volumul de muncă, precizăm că în Codul Muncii este specificat foarte clar faptul că o persoană îşi îndeplineşte activităţile din fişa postului şi într-o săptămână norma de muncă este de 40 ore”, ne-a mai explicat Mirela Aldescu.De asemenea, inspectorul şcolar general a spus că este dispusă să participe la discuţii cu sindicalişti pentru a încerca să lămurească problemele cu care se confruntă profesorii arădeni. 
Şi politicienii acuză „presiunile exercitate asupra directorilor de şcoală”Situaţia salarizării dascălilor este şi în atenţia deputatului PSD Ciprian Luca, cel care spune că a fost contactat de unii directori de şcoală, care i s –au plâns de „presiunile exercitate asupra lor de către Inspectoratul Şcolar pentru a nu pune în aplicare sentinţele judecătoreşti. Sunt cazuri unde directorii au fost ameninţaţi cu controale din partea Corpului de Control din minister sau cu destituirea pe bază de incompetenţă, dacă nu se conformează. Toate acestea în condiţiile în care există şcoli unde nu au fost plătite salariile nici pe luna februarie. Fac un apel şi la colegii mei parlamentari să ia atitudine pentru stoparea acestor presiuni”, a spus Ciprian Luca. Deputatul nu a dorit să spună asupra căror directori s-ar  fi făcut presiuni, „pentru că nu vreau să îi expun”.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro