Stire

Angajaţii din unele primării trebuie să dea ?napoi p?nă la 30% din banii primiţi pe primele patru luni ale anului!

12.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Cel mai mic salar net în Primăria Pecica: 532 lei, minus suma ce va dată înapoi, împărţită la numărul de luni rămase până la sfârşitul anului! Asta înseamnă că unii angajaţi vor primi sub 450 de lei în mână! 15 oameni şi-au dat deja demisia 
În unele primării din judeţ situaţia este disperată. Controlul de săptămâna trecută, efectuat de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, împreună cu Direcţia Generală a Finanţelor publice, a impus renunţarea la unele sporuri primite de angajaţii primăriilor, în conformitate cu noua legislaţie promovată de Guvernul Boc. Acest fapt a dus la diminuarea drastică a veniturilor angajaţilor din primării, consecinţa imediată fiind aceea că mai mulţi angajaţi şi-au dat demisia, preferând să plece în sectorul particular. Aşa s-a întâmplat şi la Primăria oraşului Pecica, unde nu mai puţin de 15 angajaţi şi-au dat demisia sau şi-au anunţat intenţia de a pleca. 
Lucrează la proiecte europene, cu 591 lei salar!Petru Antal ne-a furnizat câteva date privind categoriile de salarii nete pe care le vor lua de acum încolo angajaţii administraţiei pecicane. Astfel, cel mai mic venit îl va lua personalul necalificat (muncitori necalificaţi, femei de servici, ect), cu o vechime sub 20 de an: 534 lei.  Angajaţii care se încadrează în aceeaşi categorie, dar au o vechime de peste 20 de ani, vor primi 616 lei. Cei cu studii superioare, având însă o vechime de sub trei ani de muncă, vor primi 591 lei. Personalul cu studii medii şi cu peste 20 de ani vechime va primi 878 lei, pe când cei cu studii superioare şi 20 de ani vechime vor primi 1014 lei. Salariul primarului: 2700 lei, dar acestuia nu i-au fost aplicate înainte sporurile în cauză. „Oamenii sunt nemulţumiţi. Au plecat deja 10 angajaţi de la începutul anului şi încă cinci sunt în curs de plecare. Eu, ca să angajez o singură persoană, trebuie să plece şapte. Cum vor pleca 15, voi putea angaja doi oameni. Nu poţi face administraţie publică cu oameni plătiţi cu şapte sau opt milioane. Suntem implicaţi în proiecte europene, noroc că acolo am patru persoane care încă nu au plecat deşi se încadrează la un salar de 591 lei. Dar am alte servicii cheie  unde din patru angajaţi mi-au plecat doi, sau unde am rămas cu un singur angajat. Acolo trebuie persoane specializate, nu pot să dau la altcineva sarcinile lor”, ne-a mărturisit primarul oraşului Pecica. Conform lui Antal, angajaţii din Primărie „au înţeles situaţia”, dar mulţi dintre ei ales să plece în  mediul privat unde „primesc şi 15 milioane”. 
Sporurile primite în primele luni, date înapoi la stat până la sfârşitul lui 2010!Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, spune că rezultatul controlului efectuat de cele două instituţii deconcentrate este următorul: „reducerea cu cel puţin 20-30% a salariilor. Toate sporurile pe care le-am avut nu se mai dau, fiind menţinut doar sporul de antenă pentru cei care lucrează într-o clădire unde deasupra este o antenă”, a dezvăluit Antal. Printre sporurile sau premiile care au fost eliminate se află: „sporul de calculator, banii de haine, primele de sărbători. Toate primăriile sunt în situaţia asta”, spune edilul pecican. Statul îşi cere însă înapoi drepturile: „am primit aviz de la ei (AJPS şi Finanţe, n.r.) că nu putem acorda acele sporuri. Le-am acordat până la sfârşitul lui martie, acum trebuie să le dăm înapoi retroactiv până la sfârşitul anului”, mai spune primarul din Pecica. Sumele ce vor trebui returnate de fiecare angajat al Primăriei Pecica vor fi împărţite la nouă, în fiecare lună rămasă din 2010 urmând a fi retrasă din salar cota respectivă.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro