Stire

Grevă generală! Sindicaliştii din administraţia publică vor declanşa greva generală ?n 5 mai

15.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că Biroul Executiv al Federaţiei a decis pichetarea Guvernului în 30 aprilie şi declanşarea grevei generale în 5 mai, principala nemulţumire a sindicaliştilor fiind legată de diminuarea veniturilor. "Biroul Executiv al FNSA, întrunit astăzi (miercuri - n.r.) la Timişoara, a hotărât reluarea acţiunilor de protest. Astfel, în 30 aprilie, va fi o pichetare a Guvernului, cu un număr de 500 până la 1.000 de persoane. În 5 mai grevă generală, iar în 29 aprilie, în preziua pichetării, va avea loc şedinţa Biroului Federal, când vom hotărî pe cât timp va fi această grevă generală", a spus Suciu. Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor din administraţia publică ar fi legate de reducerea "drastică" a veniturilor faţă de luna decembrie a anului trecut, nerespectarea contractului colectiv de muncă şi a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile care statuează legalitatea drepturilor prevăzute în aceste contracte."La ora actuală, Guvernul, prin Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, încearcă şi au reuşit să diminueze drastic veniturile angajaţilor din administraţia publică locală neluând în seamă contractele colective de muncă, hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii legate de aceste contracte, hotărârile consiliilor locale şi ale celor judeţene. Practic nu se mai respectă legea în ţara asta", a adăugat Suciu.
Tot ieri s-au întâlnit şi reprezentanţii celor patru mari sindicate din învăţământ: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia "Alma Mater, pentru a discuta pe marginea principalei lor nemulţumiri: diminuarea veniturilor salariale ca urmare a  sistării de la întâi ianuarie 2010 a plăţii unor sporuri existente în contractul colectiv de muncă, acordate în condiţii legeale.  Astfel, sindicaliştii recomandă membrilor de sindicat să nu participe la examenele naţionale care vor începe pe 19 aprilie cu testarea competenţelor digitale, să nu treacă notele în documentele şcolare oficiale. Toate cele patru federaţii din învăţământ vor organiza o grevă generală cu durata de o zi, cu încetarea activităţii în toate unităţile şi instituţiile de învăţământ, în data de 22 aprilie.
La Arad, din FNSA fac parte sindicatele din Primăria Municipiului Arad şi din Consiliul Judeţean. Liderul Sindicatului Angajaţilor din Primăria Arad, Mihnea Silaghi, spune că încă nu a primit o informare oficială privind poziţia adoptată de conducerea sindicatului. “Nu am primit încă nicio notă de la conducerea sindicatului. Dacă o vom primi, va fi convocată Adunarea Generală şi vom hotărî atunci dacă protestăm sau nu”, a declarat Mihnea Silaghi. Din partea sindicatului Consiliului Judeţean nu am reuşit să obţinem încă o poziţie oficială.

Sursa: Observator.info

Autor: (C.P. , L.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro