Stire

S-a dat startul la reparaţiile din Centrul Vechi al Aradului

17.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Străzi închise, gropi imense, pline de apă şi mult zgomot – aşa arată, în acest moment, Centru Vechi al Aradului, aflat de marţi în ample lucrări de reabilitare. Toată zona este supusă restricţiilor: strada Preparandiei este închisă complet circulaţiei, iar strada Dornei este deschisă doar pentru circulaţia tramvaielor, dar în ciuda problemelor, locuitorii zonei sunt bucuroşi că, în sfârşit, Centrul Vechi a intrat în atenţia autorităţilor locale.
Investiţia, în valoare de 58.782.037 de lei, vizează creşterea atractivităţii turistice a municipiului Arad prin reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural-istoric şi modernizarea infrastructurilor conexe existente în Centrul Vechi. Astfel, proiectul cuprinde reabilitarea Podului Traian – monument istoric şi de inginerie, vechi de peste 100 de ani, refăcut după cel de al doilea război mondial - , a clădirii Preparandiei – unde a funcţionat prima şcoală pedagogică românească din Transilvania, deschisă în 3 noiembrie 1812, din ordinul Împăratului Francisc I, aflată acum în stare avansată de degradare – precum şi reabilitarea a 12 străzi din zonă, incluzând refacerea canalizărilor, a reţelei de alimentare cu apă şi reţeaua electrică. Durata totală a proiectului este de 37 de luni, iar la final Podul Traian va fi reabilitat complet, iar clădirea Preparandiei consolidată, funcţionând ca şi muzeu.
„Mai bine mai târziu decât niciodată”Cei care stau în zona Centrului Vechi sunt mulţumiţi că măcar în ceasul al 12-lea cineva s-a gândit şi la ei. „Mă bucur că se reabilitează acest cartier, deoarece acesta este unul începător al oraşului, un cartier istoric. E cel mai vechi cartier, dar este unul neglijat. Lucrările astea de reabilitare trebuiau făcute mult mai demult, cu ani în urmă,  dar mai bine mai târziu decât niciodată. Cel mai bine îmi pare că se reface Clădirea Preparandiei, pentru că este o clădire istorică”, ne-a spus Andrei Mezeş, care stă în această zonă. Cel mai greu este că nu se prea poate circula. Deja au început lucrările, s-a spart o parte din carosabil, se lucrează la liniile electrice, iar vremea nefavorabilă încurcă şi mai mult lucrurile. Cei mai mulţi dintre trecători au renunţat la trotuar şi folosesc mijlocul străzi. Restricţiile din zonă nu sunt în totalitate aprobate de cei care locuiesc aici, dar, cum ne spune un locatar, „fără sacrifiicii nu se poate”.  Un alt locatar ne-a spus că împreună cu un vecin, din 1993 se zbate să obţină o aprobare sau măcar o promisiune pentru reabilitare. Acum, când lucrările au început, e destul de mulţumit, deşi regretă că reparaţiile nu au fost făcute atunci când trebuia. „La noi aici s-a scuturat cana cu apă ... E poate cea mai circulată zonă şi uitaţi-vă şi dvs. cum arată! E păcat, mare păcat, da măcar e bine că s-au apucat”, ne-a mai spus acesta.Deşi disconforul este vizibil, toată lumea speră că lucrările se vor termina la timp. „Deja au început lucrul şi eu cred că se vor încadra în termenul de execuţie”, spune optimist Ladislau Pantya. Cei mai „încurcaţi” de lucrările din zonă sunt elevii care stau în Alfa şi trebuie să schimbe 2 tramvaie pentru a ajunge la şcoală, dar şi aceştia cred că lucrările erau mai mult decât necesare. Lucrările au început şi la Clădirea Preparandiei. Muncitorii curăţă de zor locul, termenul de execuţie al lucrării fiind relativ scurt, de numai 12 luni. Acum se curăţă pereţii clădirii şi se pregătesc pentru transformările de rigoare, deoarece în acest moment clădirea se află într-o avansată stare de degradare.De asemenea, au început şi revizuirile reţelei electrice, iar în toată zona Centrului Vechi, conform planului de reabilitare, vor fi amplasate 153 de puncte luminoase suplimentare.

Sursa: Observator.info

Autor: Simona Vîrvarii ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro