Stire

"Fabrica de Zahăr" scoate la iveală practici obscure aplicate ?n Primăria Arad

20.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Consilierii municipali implicaţi ca martori în procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este acuzat de fapte de corupţie, sunt prea puţin informaţi în legătură cu obiectul votului lor. Aceasta este una dintre concluziile desprinse din audierile care au avut loc ieri în cazul „Fabrica de Zahăr”. Mai mult decât atât, a ieşit la iveală, în urma declaraţiei depuse de juristul Sorin Contraş, că în cadrul primăriei exista o cutumă care permitea aprobarea unor acte adiţionale hotărârilor de consiliu local municipal, fără să fie nevoie de consultarea consilierilor, prin simpla semnătură a secretarului şi a edilului-şef. Contraş a clasificat această „cutumă” ca fiind o „practică legiuită”. Aceasta a fost aplicată în cazul unor contracte de achiziţii şi de executare a unor lucrări. 

Cel care şi-a schimbat radical declaraţia dată în anul 2007 în cadrul urmăririi penale este Gheorghe Schill, consilier municipal PNL în momentul vânzării terenului fostei fabrici de zahăr, în prezent trecut în tabăra PD-L. Dacă iniţial declarase că aflat în biroul viceprimarului de atunci, Tiberiu Dekany, a auzit o discuţie între acesta şi Florica Popa, conform căreia Gheorghe Falcă ar fi cerut ca terenul să nu fie vândut cu mai puţin de 15 euro/mp, ieri, Schill a negat această afirmaţie: „Era o discuţie care părea să se audă de undeva, nu ştiu de unde”.

Consilierii municipali ai Aradului au părut prea puţin informaţi în legătură cu ce au votat în urmă cu câţiva ani. Gheorghe Schill, Ovidiu Moşneag, Kalman Kziszter, Gheorghe Huţiu, Corneliu Pădurean, toţi consilieri municipali în mandatul 2004-2008, au declarat că nu cunoşteau motivaţia SC Elecon Plus SRL Arad pentru care a solicitat cumpărarea ternenului aferent fostei fabrici de zahăr, nu cunoşteau activitatea societăţii şi au crezut că aceasta va demola clădirile existente pe teren pentru valorificarea lui. În legătură cu această ultimă supoziţie, este evident că nu s-a adeverit, de vreme ce situaţia a rămas neschimbată până în acest moment. Toţi cei enumeraţi mai sus şi-au menţinut declaraţiile din 2007, din cadrul urmăririi penale, cu excepţia lui Gheorghe Schill, care le-a oferit celor prezenţi în sala de judecată, aşa cum ne-a obişnuit, un discurs încâlcit, plin de contradicţii. Asta sub privirile aprobatoare ale lui Gheorghe Falcă, aflat în primul rând de scaune, care nu ezita să-şi manifeste acordul sau dezacordul prin mişcări ample ale capului. Consilierul PD-L a subliniat de câte ori a avut ocazia că zona în care se afla terenul supus negocierilor la acea dată, era poluată: „Când eram copii nici nu aveam voie să ne jucăm acolo”, a menţionat Schill, adăugând la „minusuri” prezenţa copleşitoare a rromilor.În afară de lupta cu confuzia,  martorul a mai trebuit să ducă una şi cu tehnologia. Propriul telefon a încercat să-i saboteze sobra înfăţişare în instanţă. În ciuda faptului că „a închis telefonul”, potrivit spuselor sale, acesta răsuna din când în când, în momentele esenţiale ale discursului.O altă declaraţie pe care a contrazis-o ieri, a fost aceea conform căreia o persoană fizică i-ar fi solicitat ajutorul în vederea cumpărării unei parcele din terenul vizat în acest proces, deoarece avea o construcţie situată pe ea. Odată ce i-a fost împrospătată memoria, Schill a recunoscut că această persoană i s-a adresat înainte perfectarea vânzării către Elecon, însă ar fi fost vorba doar despre o „baracă” şi nu despre o construcţie în toată regula.Şi Ovidiu Moşneag a avut o scăpare. Dacă iniţial a menţionat că îşi susţine declaraţia în care afirma că a fost prezent în calitate de observator în comisia de negociere a contractului de vânzare-cumpărare, la solicitarea verbală a lui Gheorghe Falcă, acum se dezice de această afirmaţie: „Participarea mi-a fost solicitată de cineva de la Logistică”. În plus, Moşneag îşi aminteşte că un prieten de-al său a vândut un teren aflat la 250 de metri de fosta fabrică de zahăr, în aceeaşi perioadă, cu 26 de euro/mp, asta în condiţiile în care terenul pus în discuţie în cadrul procesului a fost vândut cu 16 euro/mp.Cauza a fost amânată pentru data de 12 mai la ora 9. Urmează să fie audiaţi alţi 8 martori, consilieri municipali.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro