Stire

Pecica va fi ?n sărbătoare la acest sf?rşit de săptăm?nă, deoarece vineri şi s?mbătă vor fi celebrate ?Zilele oraşului?. Cele două zile de manifestări vor fi pline de competiţii gastron

22.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Elevii din clasa a XII-a de la nouă licee şi grupuri şcolare din municipiu şi judeţ nu susţin astăzi proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat, urmând să fie reprogramaţi. Acest lucru se datorează grevei generale de o zi pentru care au semnat aproximativ 80% dintre cadrele didactice din judeţul Arad.
Pe parcursul zilei de astăzi, dascăli din toată ţara sunt în grevă generală pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Lege a Educaţiei Naţionale precum şi faţă de aplicarea Legii Salarizării Unitare. Proba D - evaluarea competenţelor digitale din cadrul Bacalaureatului era programată în intervalul 19-29 aprilie, zilnic, însă dintre cele 41 de centre din judeţul nostru doar 32 organizează astăzi proba. Printre unităţile de învăţământ care nu examinează astăzi elevii din clasa a XII-a se numără Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, Grupul Şcolar „Csiki Gergely”, Colegiul Economic, Grupul Şcolar „Aurel Vlaicu”, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară, Grupul Şcolar Miniş, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”. „Am primit lista cu unităţile de învăţământ care din cauza grevei nu vor participa nici la proba de evaluare a competenţelor digitale. Preşedinţii de comisie care sunt directorii şcolilor sau directori adjuncţi nu au semnat pentru nesusţinerea probei. Cei care au semnat sunt unii membri ai comisiilor de evaluare”, ne spune Mirela Aldescu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.   
Directorii spun că se încadrează în intervalul alocat probeiChiar dacă vor pierde o zi din cele prevăzute pentru evaluarea elevilor, preşedinţii de comisie spun că acest fapt nu va afecta prea mult desfăşurarea probei. „Toţi elevii vor da această probă în condiţii optime. Noi avem trei laboratoare de informatică şi terminăm evaluarea elevilor înainte de 29 aprilie. Eu nu am semnat pentru reprogramarea elevilor pentru că directorii nu fac parte din niciun sindicat”, ne spune Anca Stoenescu, directorul Grupului Şcolar de Industrie Alimentară şi totodată şi preşedintele acestui centru de evaluare.  Se pare că şi la Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” din Arad nu vor fi probleme cu desfăşurarea probei - „Va fi grevă şi în şcoala noastră iar elevii care trebuiau să susţină proba vor fi reprogramaţi. Ne vom încadra în intervalul de desfăşurare a acestei probe”, ne spune Sorin Haiduc, directorul şcolii. 
Elevii nu sunt prea afectaţi de grevăDin perspectiva unor elevi greva generală de o zi nu este tocmai dăunătoare. Aceştia ne-au spus că se bucură că vor avea o zi liberă, unii spunând că ar fi vrut să fie liberi şi vineri. „Nu ne afectează prea mult că lipsim o zi de la şcoală. Pentru cei care dau Bacalaureatul este puţin mai dificil pentru că nu ştim când vor fi reprogramaţi dar oricum vor avea mai mult timp să se pregătească pentru examen”, ne spune Ioana M.Ina R. îi împărtăşeşte opinia – „Chiar mă bucur că vom fi liberi. Nu vom pierde aşa de multă materie. Cred că nici cei din clasa a XII-a nu sunt afectaţi prea tare pentru că am înţeles că vor fi reprogramaţi.” 
90% dintre şcolile arădene au optat pentru grevăÎn urma referendumului iniţiat de liderii sindicatelor arădene majoritatea profesorilor au semnat pentru grevă, solidarizându-se astfel cu colegii lor din ţară. „După centralizarea datelor primite din majoritatea unităţilor şcolare aparţinătoare, peste 90% dintre membrii noştri de sindicat vor fi în grevă generală de o zi. Principala noastră revendicare o reprezintă protestul privind diminuarea drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti în majoritatea unităţilor aparţinătoare. În acelaşi timp aderăm la acţiunea cuprinsă la nivel naţional în Calendarul protestelor privind unele prevederi din proiectul Legii Educaţiei Naţionale, ne explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, filiala Arad. Totdată, preşedintele SDÎ spune că în referendum nu s-a cerut să nu se participe la examenul de Bacalaureat „însă, în şedinţa de săptămâna trecută li s-a sugerat această posibilitate, fiecare fiind liber să decidă ce va face.”  Dascălii afiliaţi la Sindicatul Liber din Învăţământ nu vor intra însă în grevă deoarece, în urma referendumului, 80% dintre ei au fost împotriva grevei generale şi doar 20% pentru. „Cum cei mai mulţi au fost împotriva grevei s-a decis ca sindicatul nostru să nu facă grevă. Probabil că oamenii se gândesc la salariile lor care deja au fost diminuate şi intrând în grevă salariul va fi şi mai mic”, ne spune Maria Buruc, preşedintele SLÎ Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro