Stire

Bacalaureatul a fost reprogramat ?n 9 centre de examinare din cauza grevei generale

23.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Aproximativ 90% dintre şcolile din municipiu şi judeţ au fost azi în grevă generală. În cazul a nouă unităţi de învăţământ elevii din clasa a XII-a nu au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul Bacalaureatului deoarece unii membri ai comisiei de evaluare au decis, în semn de protest, să nu se prezinte. Elevii care trebuiau să fie examinaţi azi vor fi reprogramaţi săptămâna viitoare. Unele şcoli precum Colegiul Naţional „Moise Nicoară” au desfăşurat activitatea normal. 
Cele patru federaţii reprezentative din educaţie – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, „Spiru Haret”, „Alma Mater” şi Federaţia Educaţiei Naţionale au decis de comun acord să intre în grevă generală de o zi pentru a protesta faţă de unele articole din Legea Educaţiei Naţionale precum şi faţă de Legea Salarizării Unitare. Elevii care au mersla şcoală au fost supravegheaţi de dascăli fără să desfăşoare însă procesul instructiv-educativ sau alte activităţi didactice. Nu prea a fost cazul pentru că elevii au fost anunţaţi de miercuri să nu vină la şcoală. Pe holul fiecărei unităţi de învăţământ aflată în grevă a fost afişată o notă cu instrucţiuni pentru desfăşurarea grevei precum şi cu revendicări. În privinţa probei din cadrul Bacalaureatului profesorii spun că elevii nu vor fi afectaţi deoarece examinarea se poate face până în 29 aprilie şi oricum ar fi terminat mai repede de această dată.  „Principala noastră revendicare o reprezintă protestul privind diminuarea drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti, în majoritatea unităţilor şcolare aparţinătoare”, ne explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, Arad.Preşedintele SDÎ a spus că „Veniturile salariale, în special cele ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic s-au diminuat, datorită sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale.”
Legea Salarizării şi unele articole din Legea Educaţiei – principalele motive de protestSindicaliştii au explicat că printre motivele care au dus la declanşarea grevei se numără faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative şi dezastruoase asupra personalului din învăţământ. Dintre acestea au amintit „pierderea titularizării care, va duce la intrarea unor dascăli în restrângere de activitate şi implicit la şomaj; dispariţia în totalitate a mişcării de personal; trecerea clasei a IX-a la gimnaziu; subfinanţarea sistemului de învăţământ public, în condiţiile în care, dintr-un procent de 6% din PIB şi nu 7% cât se prevede în Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” – se finanţează atât învăţământul public, cât şi cel privat.” De asemenea dascălii sunt nemulţumiţi şi de aspecte precum structura şi atribuţiile Consiliului de Administraţie, imposibilitatea negocierii de drepturi prin contracte colective de muncă. „Noua Lege va duce la dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie, cum ar fi: decontarea cheltuielilor de navetă, cele 6 călătorii/an dus-întors pe calea ferată, prima de instalare, concediile fără plată, reducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I”, mai explică Ieneşescu.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro