Stire

Centura Sud Ineu ? primul proiect finalizat ?n cadrul POR 2007-2013

27.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Ieri a fost inaugurată Centrura Sud Ineu, în prezenţa Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, precum şi a autorităţilor judeţene şi locale.Este vorba despre primul proiect de infrastructură încheiat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013. Proiectul vizează dezvoltarea durabilă a oraşului Ineu şi consolidarea statutului său de pol urban de creştere prin extinderea infrastructurii de transport şi creşterea accesibilităţii centrului urban. Astfel, proiectul contribuie la preluarea fluxurilor ce tranzitează oraşul şi elimină blocajele rutiere, reducând timpul de transport şi facilitând accesul către zonele rezidenţiale şi turistice, prin asigurarea legăturii dintre DJ 792 şi DN 79A. Prin extinderea infrastructurii de transport se asigură creşterea accesibilităţii oraşului Ineu.Prin acest proiect, oraşul Ineu creşte lungimea de drumuri modernizate cu 4,1 kilometri şi contribuie la reducerea numărului de autovehicule ce tranzitează oraşul, precum şi a poluării din oraş. Valoarea contractului de finanţare este de 14.024.000 de lei, din care valoarea nerambursabilă este de 13.743.000 de lei. Rezultatul proiectului este un traseu de ocolire de 4.132 de metri. Traseul începe din DN 79A la km 69+004, înainte de intrarea în oraş. În această zonă a fost amenajată o intersecţie în formă de „T” cu prioritate pe direcţia actualului drum naţional. Racordarea la DJ792 se face la km 37+042 tot printr-o intersecţie în formă de „T”, cu fluenţă pe direcţia actualului drum judeţean.Elena Udrea a sosit cu un elicopter, după care a fost preluată cu autoturismul de delegaţia din care a făcut parte Nicolae Ioţcu - preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Gheorghe Mehelean - primar al oraşului Ineu, beneficiar în cadrul proiectului, precum şi Călin Bibarţ, prefectul Aradului. Coloana de maşini a ajuns la locul inaugurării chiar pe Centura care urma să fie deschisă traficului în mod oficial.A participat la eveniment şi Sorin Maxim – director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 în Regiunea Vest.
Urmează Lipova şi PecicaElena Udrea a anunţat ieri la Ineu faptul că au fost aprobate Planurile de Dezvoltare Urbană din Lipova şi Pecica, în valoare de 34, respectiv 27 de milioane de lei. Asta înseamnă că în câteva luni de zile ar putea fi semnate contracte de finanţare pentru proiecte precum reabilitarea străzilor şi a casei de cultură din Lipova, dar şi modernizarea centrului urban din Pecica. Conform spuselor Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cadrul Programului Operaţional Regional sunt disponibili 4,3 miliarde de lei, bani care aşteaptă la Minister, să fie cheltuiţi de autorităţile publice locale. 

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului:“Proiectul de la Ineu este primul inaugurat, de aceea va constitui un exemplu pentru celelalte autorităţi publice locale. Nicio dezvoltare nu este posibilă fără existenţa infrastructurii.” 
Nicolae Mehelean, primarul oraşului Ineu:„Am reuşit să finalizăm un proiect important pentru Ineu, care va îmbunătăţi calitatea vieţii în oraşul nostru. Centura va scoate traficul de marfă şi tranzit din oraş, va reduce poluarea şi va scurta durata de tranzitare a Ineului”.
Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad:„Ca autorităţi publice vom face în aşa fel încât banii obţinuţi de judeţul nostru să fie folosiţi în beneficiul cetăţenilor şi să dăm prilejul  reprezentanţilor Guvernului  să facă cât mai multe inaugurări în judeţul Arad”.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro