Stire

?n 28 mai se va lansa al doilea volum al "Istoriei ilustrate a fotbalului arădean"

28.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Profesorul Tiberiu Ţiganu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată în sala festivă a Primăriei, lansarea celui de-al doilea volum al cărţii „Istoria ilustrată a fotbalului arădean”, eveniment care va avea loc în data de 28 mai   Primul volum al „Istoriei ilustrate a fotbalului arădean” a fost lansat pe 15 august 2009, cu ocazia sărbătoririi a 110 ani de fotbal în Arad. Al doilea volum se va lansa pe 28 mai, dată la care se aniversează 65 de ani de la disputarea primului meci, la Sânicolau Mic, de către ITA. Foste glorii ale UTA-ei şi personaje importante din fotbalul arădean, Flavius Domide, Gabor Biro, Gheorghe Vaczi, Ioan Tăuceanu, Dorel Cura, Hristos Metcas, Dan Alexandru şi Emanoil Gherghel, prezente ieri la confe-rinţa de presă prilejuită de lansarea celui de-al doilea volum, s-au arătat extrem de bucuroase şi încântate de iniţiativa profesorului Ţiganu. Din partea Consiliului Judeţean, care sprijină financiar acest proiect, a fost prezent Ionel Costin: „Acest al doilea volum va cuprinde o perioadă strălucită a fotbalului arădean, şi anume 1952-1973, când UTA a reuşit să cucerească trei titluri de campioană naţională, o Cupă a României, de referinţă fiind eliminarea din Cupa Campionilor a celor de la Feyenoord Roterdam dar şi calificarea în sferturile de finală ale Cupei UEFA”, a spus printre altele consilierul Costin.  Tiberiu Ţiganu: „Volumul este făcut practic de gloriile şi legendele fotbalului arădean”„În primul rând vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean şi Primăriei pentru sprijinul acordat. Acest al doilea volum va avea peste 400 de pagini şi se vrea o descriere a fotbalului arădean prin imagine şi cuvânt, în care UTA a fost coloana vertebrală, după care s-au pliat şi celelalte echipe de Divizia B şi C, cum ar fi Vagonul, CFR sau Gloria. Spaţiul limitat şi bogăţia de informaţii a făcut să ne rezumăm la aceste echipe, pentru a da consistenţă informaţiilor dar şi imaginilor din activitatea şi evoluţia acestora. Totodată, nu am neglijat nici echipele din judeţ cu tradiţie aproape centenară, cum ar fi cele din Ineu şi Pecica, cărora le-am relatat istoria. Într-un capitol separat, am tratat fotbalul juvenil, fotbalul şcolar şi universitar, de care Aradul se mândreşte. Veţi găsi în paginile volumului o sinteză a rezultatelor deosebite obţinute de asociaţiile sportive şcolare, cum ar fi UVA, care şi-a adjudecat două titluri de campioană naţională şi un titlu de vicecampioană, furnizând în acelaşi timp o pleiadă de jucători pentru echipele divizionare arădene.   
Fotbalul arădean, descris de personaje din lumea scrisului şi jurnalismului Nu în ultimă instanţă, cartea va conţine un capitol în care personaje din lumea jurnalisticii, a scrisului, cum ar fi Fănuş Neagu, Eugen Barbu, Mircea Micu, Ioan Chirilă, Radu Cosaşu sau Mircea Ionescu îşi spun părerea despre fotbalul arădean şi personalităţile fotbalului arădean. Volumul al doilea beneficiază de o echipă de fani ai sportului şi în special ai fotbalului, din diverse domenii. O contribuţie deosebită a avut-o şi presa locală, care a fost o sursă bună de informaţie. Volu-mul este făcut practic de către gloriile şi legendele fotbalului arădean, majoritatea fiind prezente alături de noi”, a spus autorul cărţii, Tiberiu Ţiganu. 
Joc amical la Sânicolau Mic, cu ocazia aniversării a 65 de ani de la primul meci jucat de ITATrebuie spus că lansarea celui de-al doilea volum, care cuprinde detalii foarte interesante, precum stenograma Consiliului de Miniştri din 1952, care a avut pe ordinea de zi, la cererea muncitorilor de la Flacăra Roşie şi la intervenţia Comitetului Judeţean PMR, privind cazul de racolare de către CCA a sportivului Petschovschi, marchează şi aniversarea a 65 de ani de la primul meci disputat de ITA, la Banatul Sânicolau Mic, joc care va fi reeditat de fostele glorii. Gheorghe Vaczi şi Gabor Biro s-au arătat mulţumiţi de sprijinul pe care Old Boys UTA îl are din partea administraţiei locale, care ajută constant activităţile desfăşurate de fostele glorii, în timp ce Flavius Domide, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei UTA-ei, s-a arătat extrem de încântat de această iniţiativă.  
Marele vis al fostelor glorii: reeditarea, la Arad, al meciului UTA - Feyenoord!„Mă bucur enorm că nu suntem daţi uitării şi mă bucur la fel de mult că am trăit acea perioadă glorioasă a UTA-ei, între 1968 şi 1973.” Marele vis al fostelor glorii este reeditarea confruntării cu Feyenoord Roterdam: „Noi suntem foarte activi în continuare, avem un lot format din 30 de jucători, dintre care mereu ne adunăm 18-20 şi participăm la diferite turnee, atât organizate de noi, la care nu vom renunţa dar şi în străinătate. Marele meu vis este echipele actuale şi fostele glorii ale cluburilor UTA şi Feyenoord să se întâlnească, în cadrul a două jocuri amicale la Arad, ar fi o surpriză extraordinară”, spune Biro.   

Sursa: Observator.info

Autor: (S.B.H.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro