Stire

Marius Ozarchevici: "Secretarul primăriei este responsabil de legalitatea proiectului de v?nzare a terenului fostei fabrici de zahăr"

13.05.2010 ⋅ 0 comentarii

Alţi 6 martori au fost audiaţi ieri în dosarul ”Fabrica de Zahăr”: Cristian Moisescu, Gheorghe Neamţiu, Marius Ozarchevici, Dorel Talpoş, Ioan Dolha şi Ghizela Nagy.În ciuda faptului că nimeni nu-şi mai aminteşte ca Elecon să fi depus la dosar un memoriu în care să-şi enunţe intenţiile cu privire la terenul  care urma să intre în posesia societăţii, toţi consilierii locali au rămas cu impresia că respectivul cumpărător va construi blocuri de locuinţe. În consecinţă, aceste zvonuri au adus aprecierile pozitive ale consilierilor, care au considerat că municipiul nu va avea decât de câştigat din această tranzacţie. Cristian Moisescu, deşi în şedinţa de comisie de la acea vreme s-a abţinut de la vot în privinţa proiectului de hotărâre aflat în discuţie în cadrul acestui proces, în plen a votat ”pentru”. ”M-am bazat pe experţi. Am mers pe mâna lor. Eu nu cunosc preţurile”, a declarat ieri Moisescu. Acesta susţine că nu-şi mai aminteşte foarte multe lucruri referitoare la acel proiect. De altfel, consilierul a fost singurul dintre cei audiaţă, care înainte de a ieşi din sală, a mers la Gheorghe Falcă, pentru a da mâna cu el.Gheorghe Neamţiu a declarat că atunci când a votat, s-a gândit doar la beneficiile economice viitoare ale municipiului. A avut în vedere nota de fundamentare a proiectului şi ”prevalenţa economicului în faţa juridicului”. A votat şi el cu gândul la cartierul de locuinţe care credea că o să fie construit acolo, însă acum susţine că nu mai ştie nimic despre acel teren, pentru că nu mai este consilier şi nu este domiciliat în Arad.
Ozarchevici - minge la fileul apărăriiO declaraţie ceva mai complexă a fost oferită de  Marius Ozarchevici. Acesta şi-a bazat votul pe oportunitate şi pe legalitatea garantată de avizul secretarului municipiului. ”Dacă e cineva responsabil de legalitate, atunci secretarul municipiului este acela”, a susţinut Ozarchevici în faţa judecătorului. Avocatul lui Gheorghe Falcă, locţiitorul lui Gheorghiţă Mateuţ, s-a agăţat de această declaraţie ca de un colac de salvare şi a cerut instanţei să se consemneze cu precădere această afirmaţie, în procesul verbal al şedinţei.Ozarchevici a relatat un caz asemănător, care a apărut la câteva luni după deschiderea dosarului ”Fabrica de Zahăr”. Era vorba despre un teren de pe Şaguna care urma să fie vândut de primărie. Consilierii, speriaţi de precedent, s-au abţinut de la vot sau au votat ”împotrivă”. Firma respectivă a acţionat decizia CLM în instanţă şi a căştigat, iar primăria a fost nevoită să vândă terenul la un preţ mai mic decât cel stabilit iniţial.Consilierul a relatat despre vânzări din mandatul primarului Dorel Popa, terenuri aflate tot în zona fostei fabrici. A fost vorba atunci de un preţ de 10 euro/mp, în timp ce Elecon a cumpărat, un an mai târziu, cu 16 euro/mp. Se pare că Gheorghe Falcă le-a prezentat consilierilor aceste informaţii, la solicitarea Rodicăi Borza.Ozarchevici a recunoscut că zona se află acum într-o stare gravă de degradare, în ciuda a ceea ce au crezut el şi colegii săi că se va întâmpla cu terenul. Totuşi, anul trecut a fost adoptat în CLM un Plan Urbanistic Zonal întocmit însă de o altă firmă decât Elecon, care prevedea locuinţe colective.În urma întrebării formulate de unul dintre avocaţii apărării, se pare că Elecon ar fi putut să folosească terenul în continuare, în mod gratuit, chiar dacă nu ar fi recurs la cumpărare.
Elecon vroia să vândă încă dinainte de a intra în posesia terenuluiDorel Talpoş a depus mărturie în calitate de reprezentant al firmei de consultanţă care a intermediat tranzacţia dintre Elecon şi SC Timişoara Plaza. Cele două entităţi au discutat de condiţiile de vânzare încă înainte ca terenul să intre în proprietatea societăţii de la Arad. Firma lui Dorel Talpoş a primit în urma tranzacţiei un comision de 183.000 de euro de la Elecon şi 450.000 de euro de la firma din Timişoara.Ioan Dolha nu-şi mai aminteşte ce documente i s-au prezentat în susţinerea proiectului, însă îşi aminteşte că s-a gândit la îmbunătăţirea situaţiei terenului care era “plin de câini şi boscheţi”. Nici el nu ştie dacă blocurile despre care se vorbea atunci, au mai fost sau nu construite.Ghizela Nagy îşi aminteşte că a fost impresionată că de la preţul de 4 euro, s-a ajuns, în urma negocierilor, la 16 euro/mp. Comisia de cultură din care făcea parte, nu a avizat favorabil proiectul. Ghizela Nagy spune că Mircea Palade a fost cel care a prezentat în comisie preţul de vânzare şi intenţia cumpărătorului de a construi locuinţe.
Amenzi şi mandat de aducere pentru doi martoriDe menţionat din şedinţa de ieri este şi faptul că procurorul DNA nu a avut nicio întrebare pentru martori, iar avocatul primăriei a părut preocupat mai degrabă de convorbirile telefonice care îl solicitau permanent, decât de proces în sine.Trei dintre martorii convocaţi nu s-au prezentat ieri: Petru Prohorov, Graţian Petlic şi Serge Monier. Primii doi au fost amendaţi cu câte 350 de lei şi au fost citaţi cu mandat de aducere, iar Serge Monier va fi convocat din nou, la adresa din Franţa.Cauza a fost amânată pentru miercuri, 9 iunie, ora 9, în sala 7 de la parterul Tribunalului. Vor fi audiaţi Ionel Costin, Vlaicu Hergane Traian, Voicu Emanuel, Magda Matzek, Tiberiu Dekany, Ovidiu Mîrza, Răzvan Popa.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro