Stire

C?t ne costă un parlamentar arădean: aproape 30.000 lei lunar

18.05.2010 ⋅ 0 comentarii


Parlamentarii vor hotărî singuri dacă şi de unde îşi vor restrânge bugetul
Deputaţii şi senatorii arădeni cheltuiesc pe lună sume ce se apropie sau chiar depăşesc 30.000 de lei. Pe siteurile celor două Camere ale Parlamentului se pot găsi informaţii (secţiunile de “informaţii economice”) despre cheltuielile fiecărui ales, defalcate pe categorii: indemnizaţie brută şi netă, diurne, cazare, transport, telefonie mobilă, cheltuieli cabinet parlamentar ( materiale consumabile, chirii şi salarii angajaţi). În cazul deputaţilor, ultima lună reflectată din punctul de vedere al cheltuielilor este martie, în timp ce pe siteul Senatului am găsit informaţii ce se opresc la luna februarie. În general, sumele totale nu depăşesc pragul de 30.000, excepţiile fiind (de această dată) Adrian Niţu, Iustin Cionca, Petru Farago, Avram Crăciun şi Ovidiu Marian. De menţionat că Adrian Niţu şi Avram Crăciun au fost plecaţi în delegaţii oficiale din partea Parlamentului, dar totodată senatorul Constantin Traian Igaş a fost de asemenea plecat însă pe luna februarie a reuşit să îşi menţină cheltuielile sub 30.000 lei.  Ar mai fi de precizat şi faptul că Iustin Cionca şi Constantin Traian Igaş au atribuţii suplimentare faţă de cele ale unui parlamentar obişnuit, fiind liderii Comisiilor de Regulament din Camera Deputaţilor, respectiv Senat. Astfel, cheltuielile lor ar putea fi mai ridicate lună de lună. Traian Igaş mai ocupă şi funcţia de lider al grupului PDL din Senat.
Diurnele şi cheltuielile pentru cabinetele parlamentare vor scădea cu 25%Ultimele trei căsuţe din fiecare tabel reprezintă cheltuielile pe care parlamentarii le au cu funcţionarea cabinetelor. Cele trei categorii sunt finanţate din suma  forfetară, care împreună cu indemnizaţia ar urma să fie afectate de reducerea cu 25% a cheltuielilor din sectorul bugetar. Cel puţin aşa ne spune deputatul PSD Ciprian Luca: “va scădea cu 25% şi indemnizaţia şi suma forfetară, de unde ne plătim angajaţii. Ni se mai decontează transportul cu avionul, cazarea şi telefonul 67 de lei pe lună, ce vorbim peste plătim”, ne-a mai explicat Ciprian Luca. Deputatul mai spune că în opinia lui, “cheltuielile cu cazarea în Bucureşti sunt exagerate, cu banii aceştia putea Parlamentul să-şi facă de mult propriul hotel.” Parlamentarii care nu sunt din Bucureşti sunt cazaţi la hoteluri de lux din capitală, precum “Bucureşti” sau chiar “Marriot”. De asemenea, Ciprian Luca este nemulţumit şi de faptul că “Administraţia Prezidenţială are un buget dublu faţă de Parlament. Preşedintele Traian Băsescu are 35 de consilieri cu rang de miniştri, toţi cu propriul aparat, adică maşină de servici, şofer. Ion Iliescu avea 7 consilieri iar Emil Constantinescu 11.  Cât tupeu trebuie să ai pentru a înfiera atunci Parlamentul?” – se întreabă deputatul social-democrat. Deputatul democrat-liberal Iustin Cionca spune că Parlamentul va trebui să decidă asupra unei rectificări a bugetului propriu, pentru a opera reducerile anunţate. Cionca este sigur că parlamentarii nu vor dori să facă excepţie de la diminuarea salariilor. “La Parlament va trebui să aprobăm o rectificare de buget, pe care va trebui să o propună conducerea. Nu se poate ca alţi bugetari să primească mai puţini bani şi noi nu”, a spus Cionca, adăugând că zilele astea conducerile celor două Camere ale Parlamentului se vor întruni pentru a pune la punct noul buget. În privinţa comparaţiei cu bugetul Administraţiei Prezidenţiale, Iustin Cionca spune că “declaraţia lui Ciprian Luca este una pur politică. Şi bugetul Administraţiei Prezidenţiale va scădea cu 25 la sută. Pentru a compara bugetele trebuie să ne uităm la mai multe capitole de cheltuieli, pentru a vedea ce fel de personal există, cât este de specializat, sau dacă sunt prevăzute investiţii. Eu ştiu că din bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi ridicată o biserică”, a conchis deputatul PDL. 
De unde se poate mai poate tăia?Fiecare este liber să judece care din cheltuielile evidenţiate în cele două tabele sunt exagerate şi care nu.  Atragem atenţia asupra coloanei “materiale”, unde sunt cuprinse cheltuieli ce nu trebuie decontate de către parlamentari, precum: benzină, papetărie, consumabile de calculator etc. Rămâne de văzut în ce măsură vor scădea după ce va fi aplicată reducerea de 25%. Transportul se face cu avionul, Parlamentul decontând doar cursele efectuate cu Tarom, conform unui contract încheiat la începutul anului.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro