Stire

"Eu fac doar politica Buteniului! La Cuied am adus apă, un vis ?mplinit după 30 de ani!"

20.05.2010 ⋅ 0 comentarii

Pe de o parte, atunci când omul munceşte şi face multe prin ocolul său comunal sau orăşenesc (mă refer la judeţ) fără să bată toba prea tare, nu prea interesează pe nimeni, dar când o dă în bară sau face treburi mai puţin ortodoxe, hop pe el! La Buteni am fost ultima dată când primarul Mărcuţ se lupta cu pixul pe hârtie pentru realizarea celor mai importante proiecte pentru comună. Acum „am cam terminat cu proiectele. Am prins câteva foarte bune şi mai sperăm la două-trei ce presupun investiţii extrem de serioase. Dar după aceea nu mai cheltuim niciun ban. Vom trece la realizarea faptică a tot ceea ce am făcut până acum, teoretic.” Trebuinţele comunei rămase cam demult suspendate au început să o ia din loc, vertiginos – realizându-se în vara aceasta cel mai important vis al localnicilor din Cuied: APA! Penelist convins, primarul Petronel Mărcuţ nu este pe valul politic actual şi este la primul mandat, e tânăr, familist şi moştenitor al unei comune stagnantă în dezvoltare.  
Apă la Cuied „La Cuied nu am umblat la păşune în afară de acea suprafaţă de 52 de hectare pe care trebuia să o dau celor în drept. În rest, 634 de hectare au rămas în folosinţa oamenilor. În plus,  în vara asta va fi... APĂ! Este adusă pe traseul Sebiş-Hodiş, conductele sunt puse - rămânând de făcut căminele şi staţia de epurare. Apoi fiecare se poate branşa la reţea. Deci, din vară, visul de peste 30 de ani al cuiedanilor va fi împlinit! Valoarea investiţiei este de 30 de miliarde lei, banii i-am primit de la guvern în mai multe tranşe, acum urmând să primim ultimii 8-9 miliarde de lei”   ISJ a uitat de şcoala din Buteni?!O problemă deseobit de importantă care trenează de multă vreme este legată de reabilitarea şcolii generale clasele V-VIII. „Din păcate lucrările s-au oprit în vara trecută. A mai rămas de realizat parterul şi totul ar fi fost gata, dar din păcate fondurile s-au blocat. Nu se poate să rămână aşa pentru că acum suntem puşi în situaţia ca toţi elevii din Buteni să se înghesuie în şcoala nouă cu clasele I-IV.” Banii privind reabilitarea şcolii generale cu clasele V-VIII s-au primit prin inspectoratul şcolar; un apel deci extrem de serios pentru această instituţie. Duceţi-vă promisiunea până la capăt şi terminaţi lucrările de reabilitare a şcolii începute în urmă cu un an.
Treburi deja făcute, altele bat la uşăPrimarul Mărcuţ a cam pus punct proiectelor. „Am depus tot ce era mai important pentru comună şi am şi realizat destule, aşa cum am putut. Mai avem un proiect pe mediu care are toate şansele să fie aprobat, asta însemnând ocuparea unui hectar numai pentru spaţii verzi, parcuri (11 miliarde lei valoarea investiţiei) presupunând şi mutarea pieţei actuale. Totodată, comuna noastră a pus la dispoziţia investitorilor suprafaţa de 8 ha de teren dispunând de apă şi curent dar fără canalizare deocamdată.” Evident că acest proiect al canalizării face parte dintr-un poiect integrat pe măsura 3.2.2 în care sunt incluse pe lângă canalizare comună, reabilitare drumuri, asfaltări, realizare de cămine culturale, etc. (valoare 3.700.00 euro). „Totodată suntem trei comune incluse într-un program de colaborare intracomunitară prin ADI – Buteni, Chisindia şi Bârsa. Cred că până acum am făcut doar politica Buteniului şi ăsta e cel mai important lucru - accentuează primarul. La Berindia, de exemplu, am reabilitat o grădiniţă (13 copii) care a fost închisă până nu demult. Am închis groapa de gunoi, un spaţiu oribil înainte de venirea mea ca primar. Asta este realitatea, nu mă laud dar nu pot să nu arăt rezultatul muncii noastre în echipă.”
Comuna Buteni are multe repere de mândrie istorică dar asta nu înseamnă că astăzi totul s-a redus la nivel de simple amintiri. „Avem un muzeu al Buteniului foarte valoros şi bine pus la punct. Tocmai de aceea suntem în tratative cu biserica catolică în scopul concesionării terenului pentru 49 de ani. Suntem bucuroşi că am înfiinţat o formaţie de dansuri populare - „Lioara” - a copiilor din Buteni grupaţi pe trei categorii de vârstă, de la cei de grădiniţă până la tineri de liceu, în total 70 de copii.” În plan a rămas în continuare realizarea unei staţii de epurare care va deservi trei comune dar şi treburi deja realizate - asfaltare centru, realizarea de alei pietonale.  „Nu am renunţat nici la fotbal, avem echipă, teren frumos amenajat, vestiare, tot ce trebuie şi-i sponsorizăm aşa cum putem în funcţie de posibilităţi. În ceea ce privesc dotările primăriei cu utilaje agricole - am cumpărat la licitaţie un tractor cu remorcă deseobit de necesar diferitelor trebuinţe şi o tocătoare pentru curăţat păşunea.” 
* * *Prima ediţie a „Zilei Satului” este stabilită pentru data de 4 iulie. „Vom încerca să pregătim pentru locuitorii comunei noastre cât şi pentru toţi cei care vor veni la sărbătoarea localităţii  tot ce este mai frumos şi valoros în spaţiul nostru de istorie şi mai ales să readucem acasă în zi de sărbătoare fiii satului cu care ne mândrim.”

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro