Stire

Aproximativ 350 de pensionari au protestat ieri ?n Piaţa Avram Iancu

11.06.2010 ⋅ 0 comentarii

În cursul zilei de joi, în jur de 350 de pensionari din judeţul Arad, alături de reprezentanţi ai sindicatelor arădene, au protestat împotriva măsurilor de criză instituite de Guvernul Boc. Printre lacrimi, pensionarii au strigat „Demisia” şi „Jos Guvernul”, iar după terminarea protestului, o parte dintre aceştia s-au deplasat la sediul UDMR pentru a-şi expune doleanţele. Zeci de pensionari arădeni au înfruntat în cursul zilei de ieri soarele arzător şi şi-au strigat disperarea în cadrul unui miting organizat de către Liga Pensionarilor Arad, cărora li s-au alăturat reprezentanţii Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, Fundaţia Judeţeană Arad a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi Sindicatul Democratic din Învăţământ. „40 de ani am făcut materiale didactice pentru copiii şi acum fac materiale pentru grevă... e trist. E o încercare şi suntem alături de toţi pensionarii din România, poate sensibilizăm Guvernul şi se mai gândesc o dată” a spus Georgeta Csaky, preşedintele Filialei Pensionarilor din Chişineu Criş. „Am sperat să fim mai mulţi, dar acest miting îşi atinge scopul pentru că protestăm vehement împotriva acestui genocid impus de Băsescu şi Boc. Ne vom zbate şi vom lupta pentru introducerea Codului Pensionarilor şi pentru un Ministru al Pensionarilor care să ne apere drepturile şi demnitatea” a precizat şi Vasile Vegheş, preşedintele Ligii Pensionarilor Arad. „Nu admitem să ni se prăduiască drepturile băneşti câştigate ca urmare a muncii şi a contribuţiilor de zeci şi zeci de ani. Nicio putere nu are dreptul să modifice o decizie de pensionare fără să suporte consecinţele legii” a spus şi Ilie Cerna, preşedintele onorific al Ligii. 
„Băsescu beat, la FMI ne-a amanetat”Înarmaţi cu pancarde, portavoci, clopoţei şi cu cupoanele de pensie, pensionarii arădeni au strigat cât au putut nemulţumirea lor, scandând mereu ca Băsescu să îşi dea demisia sau „Jos actele samavolnice ale puterii”. Cu lacrimi în ochi,  Kiss Ecaterina a ţinut să precizeze: „Suntem foarte supăraţi şi frustraţi... şi aşa statutul de pensionar e o stare tristă, dar când îşi bat joc de noi, ajungem la limita înţelegerii. Cei care au acum peste 70 de ani au dus o viaţă grea... au prins războiul, au avut salarii mici... început greu, sfârşit şi mai greu...”. Pensionarii nemulţumiţi de scăderea pensiilor şi de creşterea tuturor produselor, s-au arătat îngroziţi de perspectivele sumbre ce se prevăd în viitor: „Am muncit 44 de ani în armată... din care nu am  stat pe lângă casă nici măcar 20... Consider că vinovaţii principali sunt procuratura şi justiţia... înainte şi pentru 50 de lei erai judecat... tot ce am construit în 50 de ani au reuşit să strice în câţiva...” a spus şi domnul Cristea, un alt pensionar care a venit la miting să-şi strige nemulţumirea. „Mă trezeam la 3 dimineaţa şi mergeam la lucru... pentru ca acum să fiu muritoare de foame! Cum să fii solidar cu Udrea, a cărei poşetă costă nu mai puţin de 7.000 de euro?!? Şi eu, cu 600 de lei să fiu solidară cu ea” a spus şi Georgeta Ifrim, care a venit la miting în speranţa că se va schimba ceva.    O floare specială - justiţiaDan Artimon, copreşedinte al Consiliului Civic, s-a alăturat pensionarilor arădeni, ţinând să le transmită celor de la putere următorul mesaj, înscris pe o pancardă: „La atacurile asupra arădenilor, răspundem domnilor Băsescu, Boc şi Falcă şi parlamentarilor PD-L dându-le o floare preţioasă – justiţia României”. La rândul său, Dănuţ Ieneşescu, liderul SDÎ a ţinut să precizeze că s-a alăturat protestelor pensionarilor deoarece este de acord cu cererile acestora: „Noi am renunţat la formele de protest pentru că am judecat cu sufletul şi nu am vrut să lovim în elevi. Nu e corect ce se întâmplă şi ne dorim să fim băgaţi în seamă”.
La filiala arădeană a UDMR pentru discuţiiO parte dintre pensionari s-au deplasat după terminarea mitingului la filiala arădeană a UDMR, în încercarea de a îşi spune nemulţumirile şi de a cere ca deputatul Farago Peter să voteze moţiunea de cenzură. Reprezentanţii UDMR, Szabo Mihaly şi Boloni Gyordy i-au ascultat pe pensionarii arădeni, şi-au notat atent cererile lor şi nu le-au putut spune decât că vor transmite deputatului UDMR rugăminţile.  „UDMR-ul nu poate hotărî soarta pensionarilor” a fost unul din răspunsurile preşedintelui executiv al UDMR Arad, Szabo Mihaly, atunci când pensionarii au spus că există asupra acestui partid o mare presiune. „Înţeleg suferinţele ce ne aşteaptă... şi eu sunt lovit de două ori... şi ca bugetar şi ca pensionar” a spus şi Boloni Gyordy.   

Sursa: Observator.info

Autor: (S.V., Foto: Nelu Scripciuc) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro