Stire

Parlamentarii PDL nu vor remanierea Guvernului, dar ?Daniel Funeriu a primit mai mult sprijin dec?t a dat el Aradului?

21.06.2010 ⋅ 0 comentarii

Liderii democrat-liberali din toată ţara s-au întâlnit din nou la Snagov, ieri seară, pentru a stabili strategia partidului pentru perioada următoare. Înainte de şedinţă am solicitat un punct de vedere privind poziţia membrilor PDL Arad, mai ales că la Snagov urma să se discute despre oportunitatea efectuării unei remanieri guvernamentale. Liderul grupului senatorial PDL, Traian Igaş, ne-a dezvăluit că parlamentarii PDL de Arad nu consideră că o remaniere guvernamentală ar fi oportună în acest moment, deoarece fiecare ministru trebuie să îşi ducă la bun sfârşit programul de restructurare a instituţiilor din subordine. „ Cred că nu ar fi oportună o remaniere, fiecare ministru în funcţie din Guvern ar trebui să îşi ducă la bun sfârşit programul de reorganizare al ministerului. Această reorganizare trebuia făcută de mai mult timp, dar miniştrii trebuie să îşi ducă mandatul până la capăt”, spune Traian Igaş. Capătul mandatului nu ar fi însă prea îndepărtat, reprezentând de fapt doar o perioadă de graţie acordată membrilor Guvernului. „După ce vom vedea cum fiecare ministru şi-a făcut reorganizarea, va urma clar o remaniere. Unii au fost mai curajoşi, alţii mai puţin curajoşi. Trebuie să punem presiune pe primul-ministru astfel încât şi el să pună la rândul său presiune pe miniştri care nu şi-au dus programul de restructurare până la capăt. Cred că opinia publică şi-a putut face o idee despre care ministru şi-a făcut treaba”, a mai spus Igaş, însă fără a nominaliza. 
Daniel Funeriu, la fel ca Ecaterina Andonescu? Ministrul, acuzat că neglijează şcolile arădene în privinţa fondurilor pentru reabilităriChiar dacă Traian Igaş nu a dorit să dezvăluie ce miniştri crede că nu şi-au făcut datoria în mod corespunzător, senatorul a răspuns provocării referitoare la ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, născut la Săvârşin. Igaş a dezvăluit că parlamentarii PDL de Arad sunt dezamăgiţi de faptul că Funeriu pare a neglija Aradul, în condiţiile în care „noi i-am acordat tot sprijinul”. „Daniel Funeriu s-a bucurat de tot sprijinul parlamentarilor PDL de Arad, un sprijin mai mare decât cel pe care el l-a dat Aradului. Nemulţumirea noastră este legată de faptul că de la începutul mandatului nu a venit în Arad pentru a face o evaluare a sistemului de învăţământ, a stadiului în care ne aflăm cu infrastructura şcolară. Avem investiţii începute de 4 ani, pentru care parlamentarii de Arad au adus de la Bucureşti sprijin în bani”, a descris Igaş contextul nemulţumirilor faţă de Daniel Funeriu. În continuare, problema este pusă şi mai tranşant. „Mi-aş fi dorit ca şi ministrul să participe cu ceva pentru aceste investiţii. Cu excepţia banilor aduşi de parlamentari, alţi bani nu au mai venit cu toate că avem dublă reprezentare la Ministerul Educaţiei (Funeriu şi secretarul de stat Kiraly Andras, n.r.). Să nu faci ceva în şase luni de zile pentru judeţul de unde ai pornit în viaţă mi se pare cam mult”, a conchis Igaş, acuzându-l pe ministrul Daniel Funeriu că nu a venit nici măcar o dată la Arad, „în calitate oficială”, de la începutul mandatului. Funeriu a fost în judeţul Arad acum câteva săptămâni, dar într-o vizită particulară la Săvârşin. Liderul senatorilor PDL mai spune că a discutat în repeteate rânduri cu ministrul, dar „dincolo de vorbe frumoase, oamenii aşteaptă lucruri concrete de la noi”. Interesant, aproximativ aceleaşi acuze au fost formulate în trecut şi împotriva altor miniştri ai Educaţiei, din cadrul altor partide, cum ar fi social-democrata Ecaterina Andronescu. 
Kiraly: „Igaş, ca şi lider de grup, să fie mai activ în analiza Legii Educaţiei în Comisia de Învăţământ a Senatului”Punctul de vedere al oficialilor arădeni din Ministerul Educaţiei este prezentat de secretarul de stat Kiraly Andras, preşedintele filialei UDMR Arad. Kiraly îi acordă circumstanţe atenuante lui Funeriu, spunând că acesta este mai tot timpul ocupat cu procedurile de aprobare a Legii Educaţiei. „Domnul Funeriu este ocupat 80% din timp cu parcursul parlamentar al Legii Educaţiei. Este o lege bună care va ajuta integrarea învăţământului românesc în circuitul european. Ministrul este însă nemulţumit de încetineala analizei legii în Comisia de Învăţământ din Senat. Domnul Igaş, ca şi lider de grup, ar putea fi mai activ în acest sens”, îl critică liderul UDMR Arad pe liderul senatorilor democrat-liberali. Mai departe, în privinţa fondurilor, Kiraly Andras susţine că MECTS nu prea mai are puteri. „În privinţa fondurilor, nu mai suntem în perioada 2004-2008. De atunci, în mare parte şcolile au trecut în subordinea consiliilor locale sau municipale. Orice fonduri pentru reabilitarea acestor unităţi şcolare nu vin de la Minister, ci sunt date prin Hotărâre de Guvern. Ministerul nu are niciun ban pentru această activitate”, a explicat secretarul de stat din cadrul MECTS. Kiraly a mai precizat că instituţiile arădene aflate în subordinea directă a Ministerului Educaţiei (Inspectoratul Şcolar, Casa Corpului Didactic, Palatul Copiilor) „au primit bani în fiecare trimestru. S-a schimbat filozofia împărţirii fondurilor pentru infrastructura şcolară”, conchide Kiraly subiectul fondurilor pentru reabilitarea şcolilor din judeţul nostru.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro