Stire

Preţul apartamentelor a scăzut ?n ultimele luni cu aproape 15%

28.06.2010 ⋅ 0 comentarii

Criza financiară cu care ne confruntăm de o bună perioadă se resimte şi în încasările agenţiilor imobiliare, cărora - deşi preţul apartamentelor a scăzut foarte mult - cumpărătorii nu le mai trec pragul ca altădată. Dacă înainte aveau trei - patru potenţiali clienţi pe săptămână, în ultimele luni abia mai trece câte un posibil cumpărător pe la agenţie. 
Deşi preţurile sunt mai mici, cumpărătorii nu se înghesuieUltimele luni nu au fost deloc profitabile pentru agenţii imobiliari. Vânzările au scăzut considerabil în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Agenţii imobiliari spun ne-au spus că preţul unui imobil, indiferent de zonă este în continuă scădere şi situaţia financiară cu care ne confruntăm i-a afectat şi pe ei foarte tare. Conform acestora, cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, fără a conta neapărat cartierul ci mai mult preţul imobilului. Printre cele mai ieftine cartiere se numără Vlaicu şi Confecţii, unde se caută mai ales apartamentele confort 2, cu două camere, care nu depăşesc preţul de 30. 000 de euro. Comparativ cu anii trecuţi, când, în Micălaca preţul unui apartament cu trei camere ajungea şi până la 55.000 de euro, în această perioadă poate fi achiziţionat şi cu 35.000 de euro. “Preţurile apartamentelor sunt într-o scădere drastică şi nici nu sunt cumpărători. Dacă anul trecut aveam trei potenţiali cumpărători pe săptămână, acum abia există un potenţial cumpărător care trece pe la agenţie - ne spune Dacian Stan, agent imobiliar la Damira Imobiliari. Publicaţiile şi site-urile de specialitate se întrec în oferteCam aceeaşi situaţie este şi în cazul imobilelor scoase “la vânzare” în publicaţiile şi site-urile de specialitate, unde găsim zeci de apartamente şi garsoniere la diferite preţuri, în funcţie de zona în care se află şi confortul oferit posibilului cumpărător. Conform acestor anunţuri, o garsonieră poate fi cumpărată cu preţuri cuprinse între 15.000 de euro şi 25.000, în funcţie de confortul oferit, dar şi de suprafaţă. Astfel o garsonieră în zona Micălaca, confort 1, “mobilată, parchet laminat, termopan, uşă metalică”, costă 25.000 de euro, pe când una confort 2, în zona Confecţii, 32 mp, decomandată, poate fi achiziţionată la preţuri cuprinse între 15.000 şi 17.000 de euro. În ceea ce priveşte preţul apartamentelor, în zona Fortuna, un apartament cu suprafaţa de 95 mp, decomandat şi mobilat, confort 1 ajunge până la 45.000 de euro; în Alfa, pentru un apartament de trei camere (85 mp), decomandat şi mobilat trebuie să scoatem din buzunar 35.000 - 40.000 de euro iar în Micălaca, pentru două camere preţul începe de la 30.000 de euro şi ajunge până la 35.000 de euro, în funcţie de dotări. Dacă vrem să cumpărăm un imobil la Polivalentă, vom simţi mai mult la buzunar, având în vedere că rămâne una dintre cele mai scumpe zone, un apartament cu trei camere aici având preţuri cuprinse între 50.000 şi 60.000 de euro. “Oamenii preferă zonele în care imobilele sunt mai ieftine dar au şi anumite facilităţi, cum ar fi staţii de tramvai sau diferite supermarket-uri în apropiere de casă” - ne spune agentul imobiliar.
A scăzut şi numărul închirierilor de apartamenteComparativ cu anii trecuţi, când multă lume alegea să stea în chirie, în ultimele luni, situaţia s-a schimbat. “Faţă de anii 2007 şi 2008, în acest an închirerile de apartamente au scăzut cu aproape 50 %” - ne spune Dacian Stan. Deşi preţurile chiriilor sunt mai mici acum, clienţii nu se înghesuie, din cauza veniturilor mici şi a locului de muncă instabil. Preţul unei chirii/ lună, pentru un apartament cu două camere, în zona centrală este de 200 de euro iar în cartiere, pentru un apartament de trei camere, chiriaşul trebuie să scoată din buzunar 150 de euro lunar.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro