Stire

?n timp ce Rom?nia se ad?nceşte ?n criză, Pecica visează la ?o lume ?n care soarele, curcubeele şi castelele nu se termină niciodată?!

30.06.2010 ⋅ 0 comentarii

Localităţi arădene investesc sute de mii de lei în parcuri 
Primăria Pecica sfidează criza: un proiect pentru spaţii verzi costă 737.000 de lei. Ar mai putea fi însă o interpretare a acestui gest: o măsură anticriză, menită să susţină mediul privat. Gândiţi-vă la angajaţii firmei câştigătoare a licitaţiei, care vor avea ce lucra şi vor putea să pună o pâine pe masă. Este vorba despre o investiţie pentru amenajarea unui spaţiu verde într-un cvartal de locuinţe, situat pe latura nordică a E68/DN7.Costurile vor fi suportate de către Fondul pentru Mediu şi de bugetul local. 
Obrazul subţire, cu cheltuială se ţineConform documentaţiei depuse pentru organizarea licitaţiei, Pecica s-a transformat din comună, în oraş, în anul 2004. În consecinţă, un an mai târziu, primăria a emis o temă de proiectare pentru promovarea unor investiţii de dezvoltare şi modernizare a spaţiilor verzi, ca parte dintr-o strategie mai amplă  de ridicare a nivelului de urbanizare a localităţii. Pentru că atunci nu au fost bani pentru realizarea proiectului, acesta a fost amânat până acum, când se pare că situaţia este mult mai bună din punct de vedere financiar.  „Se impune organizarea urbanistică a incintei prin amenajarea de spaţii verzi, iluminat ornamental, dotarea cu mobiler urban, spaţii de recreere şi de joacă pentru copii, organizarea circulaţiei carosabile şi pietonale, asigurarea utilităţilor”, se arată în documentaţie. Urmează să fie amenajat un teren de aproape 15.000 mp. Pe lângă flori, gazon, gard viu, conifere târâtoare, va fi nevoie şi de pavări, betonări şi bordurări. Plantele nu vin nici ele oricum, ci cu ghivece: 420 de plante perene în ghivece şi 500 de bucăţi de trandafiri, cu o înălţime de 30-40 cm. „Arborii şi arbuştii se vor cumpăra la balot sau în recipiente de plastic, în niciun caz cu rădăcinile nude. Cantitatea de arbori foioşi ce urmează a fi plantaţi este de 100 de bucăţi, arbuşti foioşi 200, iar conifere 100 de bucăţi”, se menţionează strict, mai departe.
Bucuria copiilor - nepreţuită. Pentru restul există bani publiciLa toate astea se adaugă un chioşc, două mese de şah şi leagăne. Iată şi argumentele de necontrazis aduse în sprijinul acestei din urmă achiziţii: „O parte esenţială în dezvoltarea copiilor este să fie activi, iar un leagăn poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru ei. Copiii nu numai că adora să se joace pe el, dar, de asemenea, îi transportă în propria lor lume în care soarele, curcubeele şi castelele nu se termină niciodată; acolo unde îşi fac prietenii adevaraţi”. Ce poate fi mai frumos decât atât! Doar cu o plantaţie de maci ar mai putea fi comparate aceste leagăne-minune.
Alte investiţii „de criză”: modernizare de primărie şi transformarea unui cămin cultural în bucătărieNici Şilindia nu se lasă mai prejos! Deşi încă nu este oraş, comuna arădeană vrea şi ea un parc în preajma păşunilor pe care le are. Un parc mai modest ce-i drept, care va fi realizat cu doar 436.000 de lei.Judeţul Arad pare a fi ocolit de îngrijorări de ordin financiar: primăria din Curtici îşi utilează căminul cu aparatură de bucătărie de ultimă oră, în valoare de 381.562 de lei, iar Chişineu Criş vrea să modernizeze clădirea primăriei cu 588.235 de lei, singura sursă de finanţare fiind bugetul local.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro