Stire

Se fac cărţile la PSD!

01.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Cu mai puţin de o lună înainte de alegerile din PSD Arad, trei candidaţi ai anunţat că vor şefia partidului: Marius Lazăr, Avram Crăciun şi Dorel Căprar. Al patrulea, Ciprian Luca, stă la pândă.
PSD Arad e în plin proces de alegeri interne. La nivelul organizaţiilor locale, au loc adunări care desemnează delegaţi pentru alegerile de la nivelul judeţului, la finalul lunii iulie. La finalul anului trecut, după un şir de alegeri care a culminat cu cele prezidenţiale, poziţia liderului Marius Lazăr a devenit tot mai şubredă. Eforturile locale de a-l îndepărta s-au intensificat mai ales după ce Mircea Geoană, pe care Lazăr l-a susţinut puternic, a pierdut alegerile interne în faţa lui Victor Ponta. Încet-încet, nemulţumiţi mai noi sau mai vechi au căutat alte soluţii pentru preşedinţia PSD Arad. Oficial, numele care au apărut sunt cele ale senatorului Avram Crăciun şi ale fostului lider al organizaţiei municipale, Dorel Căprar. În culisele partidului se dă însă ca sigură intenţia deputatului Ciprian Luca de a prelua mandatul.
Marius Lazăr: „Într-un an şi jumătate, au fost incendii de stins. Acum avem timp să construim!”Marius Lazăr poate enumera printre atuurile candidaturii sale capacitatea de bun comunicator şi toate avantajele pe care le are un preşedinte în funcţie. În mandatul de un an şi jumătate la şefia PSD Arad, şi-a creat o structură de susţinători pe care o va folosi acum. „Proiectul meu se bazează pe doi piloni principali: o altă atitudine a PSD în viaţa publică şi o nouă platformă organizatorică” spune Lazăr. Acesta consideră că „argumentele critice aduse împotriva Partidului Comunist Portocaliu – PDL – şi împotriva lui Gheorghe Falcă au folosit, dar nu sunt suficiente. Este nevoie să dezvoltăm o alternativă, pentru fiecare localitate, în care să le spunem oamenilor care este viziunea noastră despre ce trebuie făcut”. În plan organizatoric, Lazăr urmăreşte să atragă mai mulţi membri spre partid, mai ales în contextul economic şi social de acum, când oamenii ar trebui să se întoarcă, în viziunea sa, spre social-democraţie. De ce nu a făcut aceste lucruri până acum? „Au fost patru rânduri de alegeri până acum, într-un an şi jumătate, au fost incendii de stins. Acum avem timp să construim!” În plus, Marius Lazăr consideră că rezultatul mandatului său nu este catastrofal, aşa cum îl descriu adversarii politici: el arată că partidul a progresat apreciabil, din punct de vedere electoral, de la venirea sa la Arad.
Dorel Căprar: „Preşedintele nu trebuie să plece la Bucureşti, să conducă prin corespondenţă”Despre Dorel Căprar se spune că ar dori să ajungă şef la PSD pentru că are o relaţie foarte bună cu Victor Ponta. El spune că nu e aşa. „Relaţia cu Victor Ponta va fi foarte importantă după ce voi ajunge preşedinte. Atunci sper să mă ajute”. Participă la mai toate adunările de alegeri din judeţ, într-o veritabilă campanie electorală. Enumeră printre avantajele sale vechimea de 10 ani în PSD, faptul că îi ştie bine pe oameni, ştie ce le lipseşte. „Vreau să fac echipă. Preşedintele nu trebuie să plece la Bucureşti, să conducă prin corespondenţă. Trebuie desemnate imediat persoanele care vor candida pentru funcţii locale. Pe listele pentru Consiliul Judeţean vor fi mai mulţi oameni din judeţ.” Căprar spune că are o strategie pentru funcţionarea partidului, pe care nu vrea să o dezvăluie deocamdată. „Partidul trebuie să funcţioneze tot timpul, nu doar când au chef cei cu funcţii”. În defavoarea lui Dorel Căprar atârnă greu rezultatele slabe de la alegerile locale din anul 2008. „Unii dintre colegii de partid nu s-au implicat, au lăsat-o mai moale. A contat mult că au avut candidaţi şi pensionarii şi PC şi PNG. Dacă adunaţi procentele acestea, veţi vedea că vă dă rezultatul alegerilor care au urmat” spune Căprar.
Avram Crăciun: „Au fost multe greşeli, organizaţiile trebuie întărite”În vremuri tulburi, revine în atenţia partidului senatorul Avram Crăciun. El este, de fapt, exponentul unui grup de nemulţumiţi din interiorul partidului, care ar dori înlăturarea lui Marius Lazăr. „Eu nu am nimic cu Marius, am colaborat bine. Dar s-au făcut multe greşeli de management al partidului, care ne-au adus unde suntem acum. Cred că Marius Lazăr s-a înconjurat cu oameni nepotriviţi, care nu au ajutat partidul”. Avram Crăciun poate enumera printre avantajele sale vechimea în partid şi faptul că îi cunoaşte foarte bine pe membrii de partid. Nu doar generaţia cea mai veche a PDSR-ului este alături de el, ci şi unii membri care au încercat reformarea partidului, după anul 2000. Unul dintre aceştia este Coloman Edeleni, care are o structură de susţinători în municipiu. Faptul că este senator îi conferă un dublu avantaj: este aproape de liderii de la Bucureşti ai partidului (votul său în Parlament e important), la care se adaugă infrastructura cabinetului senatorial, deloc de neglijat în vremuri în care banii pentru activism politic sunt greu de adunat. Avram Crăciun nu a dat semnale că ar avea un proiect politic bine conturat, s-a mărginit să spună deocamdată că „organizaţiile locale trebuie întărite, fiecare trebuie să îşi aducă aportul la rezultatele partidului”.  
Ciprian Luca: „Deocamdată vă răspund că nu candidez”Deputatul Ciprian Luca ar putea fi o soluţie pentru cei care sunt nemulţumiţi de toate variantele de mai sus. Surse din partid dau ca sigură însă candidatura sa, care ar urma să fie făcută publică înainte de alegeri. „Deocamdată vă spun că nu candidez”, lasă o uşă deschisă Ciprian Luca. Acesta a pus însă tunurile pe principalul (contra)candidat, Marius Lazăr. Mai domol în public, mai serios în interiorul PSD. Oficial, Luca a criticat managementul conducerii organizaţiei şi a spus că îl va susţine la alegeri pe Avram Crăciun. Avantajele lui Luca sunt cele care decurg din poziţia de parlamentar (enumerate mai sus), dar şi de dinamismul pe care l-a probat de când a intrat în PSD. Luca a ajuns în Parlament într-un colegiu în care toată lumea se aştepta să câştige detaşat Gheorghe Feieş. Cunoaşte bine judeţul şi, în ultimile luni, a fost cam singurul comunicator al PSD. Cu toate acestea, susţine că nu e decis să candideze: „ar fi două impedimente principale. Primul e că nu am vechimea de doi ani în partid, dar am înţeles că nu mai e o problemă. Al doilea e vârsta mea. Am doar 31 de ani şi cred că sunt prea tânăr pentru o astfel de funcţie. Nu ştiu vreun preşedinte de partid atât de tânăr, nici la PSD nici la PDL”.
Oficial, nu se ceartăDeşi concurenţa e acerbă şi, în încercarea de a convinge, candidaţii „se împung” reciproc, toţi propovăduiesc concordia. „Nu spune ăla sau ăla pleacă”, „voi încerca să colaborez co toţi după ce ajung preşedinte”, „e nevoie de un efort colectiv” sunt declaraţiile tuturor celor implicaţi. Pe de altă parte este clar că există unele incompatibilităţi între candidaţi şi, cu mănuşi sau fără delicateţe, unii dintre cei care pierd nu se vor aşeza la masa PSD.

Sursa: Observator.info

Autor: Flavius Ghender ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro