Stire

?n urma incidentului de la Centrul special Şiria, profesorii vor sta şi ?n pauză cu copiii

02.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad a încheiat ancheta de la Centrul din Şiria cu privire la incidentele dintre elevi, petrecute în 19 mai 2010. Este vorba despre elevul Popescu Alexandru din clasa a VI-a de la Centrul din Şiria care a spus că a fost bătut de şase colegi pentru că nu mai avea bani sau obiecte pentru a le oferi drept „taxă de protecţie”. Victima nu a anunţat însă la şcoală că a fost bătut, profesorii aflând a doua zi despre incident.
După ce cazul a fost mediatizat în presa scrisă, iar tatăl băiatului a cerut unităţii de învăţământ daune morale de 4.000 de euro, Terentie Balaş, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad care are în subordine şi Centrul din Şiria a dispus constituirea unei comisii de cercetare formată din cadre didactice. Comisia, alcătuită din cinci profesori s-a deplasat la Şiria pentru a verifica ce s-a întâmplat între copii şi dacă profesorii de acolo au avut sau nu vreo vină. De asemenea, au fost audiaţi şi părinţii copilului bătut. Profesorii din şcoală au aflat abia a doua zi că băiatul fusese bătut, aceştia spunând că în ziua respectivă nu avea răni pe faţă, dar că a doua zi au văzut urmele de pe spate. „Am dispus alcătuirea acestei comisii pentru a constata faptele petrecute în 19  mai, membrii comisiei discutând cu toţi profesorii din Centrul de la Şiria dar şi cu părinţii băiatului”, ne spune Terentie Bălaş. 
Profesorii spun că băiatul nu prezenta semne că ar fi fost lovit la gură şi ochiConcluziile anchetei pentru incidentul din 19 mai au fost că „Elevul Popescu Alexandru a ajuns la şcoală la ora 9.45 după o absenţă de aproximativ 3 săptămâni. Din declaraţiile verbale ale elevului şi din cele scrise şi verbale ale părinţilor reiese că în pauza de la ora 10 a fost bătut în clasă de către şase elevi. Acest incident nu a fost adus la cunoştiinţa cadrelor didactice decât în data de 20 mai.”  Elevul bătut a informat un profesor a doua zi care la rândul său a informat-o pe diriginta clasei şi pe coordonatoarea Centrului. Profesorul care a avut oră la clasa respectivă după pauza în care elevul susţine că a fost bătut, a declarat că nu i s-a spus nimic şi că nici nu a observat că acesta ar fi fost bătut – „nu se vedea pe el că ar fi un elev bătut”. După ce a fost anunţată de cele petrecute, Ancuţa Moţ, coordonatoarea Centrului, i-a chemat la direcţiune pe elevii implicaţi iar cei acuzaţi nu au recunoscut că l-au bătut pe Popescu Alexandru. În aceeaşi zi băiatul a plecat acasă şi deşi coordonatoarea a încercat să ia legătura cu părinţii acestuia nu a reuşit. O săptămână mai târziu, în 27 mai, elevul a venit la şcoală cu mama lui şi cu un agent de poliţie. Mama copilului a anunţat-o pe Ancuţa Moţ că a depus plângere la poliţie împotriva elevilor implicaţi în incident.   
Tatăl copilului a spus că acesta duce lucruri la şcoală pentru a nu fi bătutPopescu Costel, tatăl băiatului bătut a dat şi el o declaraţie Comisiei de Cercetare din care vă prezentăm câteva fragmente: „...M-am trezit joi după masa la ora 16 cu el acasă. L-am văzut vânăt la buză şi la ochiul stâng, cum probabil a primit cu pumnul. L-am întrebat ce a păţit şi el mi-a spus că îl doare capul, spatele şi că a fost bătut de 6 copii din Şcoala Specială Şiria. ... mi-a spus că a rămas în clasă şi a intrat un copil şi l-a întrebat dacă i-a adus telefon şi el a răspuns că nu. Şi atunci, în momentul acela a zis că l-a lovit cu piciorul în spate după care a ieşit pe coridor şi a mai chemat încă un copil şi au început amândoi să lovească cu picioarele şi cu scaunul, după care au mai intrat patru şi toţi au dat în el. ... când am văzut în ce hal era copilul meu, Popescu Alexandru, am rămas uimit ce s-a putut întâmpla.” Tatăl băiatului a mai declarat că acesta trebuie să ducă de fiecare dată câte ceva la şcoală, la copii pentru că în caz contrar „te bat”. Mai mult, acesta a cerut şcolii despăgubiri, pentru ce i s-a întâmplat copilului, în valoare de 4.000 de euro.
„Bătăuşul” va intra sub atenţia Protecţiei CopiluluiDirectorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Terentie Balaş spune că elevul care a început bătaia va intra în atenţia Protecţiei Copilului, instituţia urmând să decidă ce se va întâmpla cu el. „Au mai fost probleme cauzate de acest elev şi sperăm că se va găsi o soluţie pentru el. Cât despre profesorii de la Centrul din Şiria am decis ca aceştia să nu mai stea în sala profesorală în pauză ci printre copii pentru a preveni posibile incidente între aceştia”, spune Terentie Balaş.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro