Stire

Absolvenţii de liceu, arădeni, vor studia ?n ţară ? 70% opt?nd pentru un centru universitar din Arad

08.07.2010 ⋅ 0 comentarii

În jur de 86% dintre absolvenţii de liceu din Arad vor să urmeze o formă de învăţământ superior, 96% într-unul din centrele universitare din ţară, dintre care aproximativ 70% în Arad.  Peste 70% dintre cei chestionaţi au spus că şi-ar dori să emigreze din ţară pentru că aici nu îşi găsesc un loc de muncă plătit decent.  Ziarul nostru a aplicat un chestionar elevilor din ultimul an de liceu - aproximativ 800 de participanţi la chestionar, din diferite unităţi de învăţământ liceale din Arad. Chestionarul a conţinut şapte întrebări referitoare la continuarea studiilor, locul în care absolvenţii vor să le continue – în ţară sau în străinătate, centrul universitar ales şi specializarea dorită. Întrebaţi dacă vor să rămână în ţară după finalizarea studiilor, elevii au răspuns că ar vrea să meargă într-o altă ţară unde să lucreze însă, mulţi nu au posibilităţile materiale necesare pentru a pleca dincolo. De asemenea elevii au fost întrebaţi cât cred ei că ar trebui să primească un angajat absolvent de studii medii şi unul de studii superioare. 
Arădenii optează pentru urmarea studiilor universitare în Arad96% dintre elevii chestionaţi au spus că îşi vor continua studiile în ţară deşi unii ar vrea să studieze în străinătate însă nu au banii necesari. Dintre cei care au optat pentru a pleca în străinătate – 4% cei mai mulţi au spus că vor pleca în Marea Britanie, Finlanda sau America. Procentul elevilor care vor rămâne în Arad să studieze este destul de ridicat – 65% - aceştia spunând că şi în Arad se pot găsi foarte multe specializări iar costurile de cazare şi masă sunt mai mici decât în alte centre universitare din ţară. 65% dintre absolvenţii de liceu care vor să studieze în alt centru universitar au optat pentru Timişoara, 16% pentru Cluj, 8% pentru Bucureşti, 8% pentru Oradea iar pe ultimele locuri în preferinţele lor se situează Sibiul şi Tg. Mureş cu câte 1%.  
Anul acesta se preferă Ştiinţele Economice sau MedicinaLa întrebarea „Pentru ce specializare optaţi?” în topul preferinţelor se află Facultatea de Ştiinţe Economice cu 13%, urmată de Medicină - 10%, Limbi moderne aplicate - 7%, Turism şi Comerţ - 6%, Pedagogie - 6%, Protecţia Mediului 5,6%, Ştiinţe Exacte 5%. Unii elevi au spus că ar dori să dea la specializări precum „Cinema, fotografie, media”, „Peisagistică”, „Securitate, Informatică, Criptografie”. De asemenea în cazul Academiei de Poliţie şi-au arătat interesul aproximativ 3% dintre repondenţi.
Tinerii ar emigra dacă li s-ar oferi ocaziaÎntrebaţi unde vor să lucreze după absolvirea universităţii, în ţară sau în străinătate, 25% din cei chestionaţi au spus că dacă ar avea ocazia să plece în străinătate nu ar sta prea mult pe gânduri. Principalul motiv al plecării din ţară ar fi diferenţa de salariu. Majoritatea repondenţilor au explicat că, în România, un salariu decent pentru absolvenţii de liceu ar trebui să se cifreze între 1.000 şi 1.800 de lei, iar în cazul absolvenţilor de studii universitare salariul ar trebui să ajungă până la 2.500 de lei. Au fost şi unii, probabil mai „receptivi la criză” care au spus că salariile pentru absolvenţii de liceu ar trebui să fie în jurul sumei de 700 de lei şi de 1.000 de lei pentru cei cu studii universitare. 

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro