Stire

Un copil de 13 ani acuzat de omor a evadat de mai multe ori din centrul de delincvenţă juvenilă!

09.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Dispariţia copiilor din centre o problemă frecventă: minor autorul unei crime, recuperat de poliţiştii arădeni de la Herculane   
Fuga copiilor de acasă sau din centrele de plasament nu mai reprezintă o noutate, poliţiştii arădeni fiind angrenaţi aproape zilnic în căutarea minorilor dispăruţi, daţi în urmărire generală. Doar în cursul zilei de miercuri aceştia au depistat trei astfel de minori, însă surprinzător este că cei trei au fugit dintr-un centru de plasament din municipiu. Unul dintre ei, în vârstă de 16 ani, este autorul unei crime. Nu este prima dată când adolescentul din Călăraşi, internat tocmai pentru omorul săvârşit, părăseşte centrul, fiind găsit ulterior de poliţişti şi predat reprezentanţilor DGASPR. De data aceasta adolescentul a plecat împreună cu un alt coleg de la centru, fără ca personalul de pază să-i observe, fiind găsiţi de oamenii legii la Herculane. “Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat în cursul zilei de ieri (n.r. alaltăieri), trei minori care au săvârşit infracţiuni, şi pentru care instanţa a decis internarea în centre de reeducare sau de delicvenţă juvenilă. Este vorba despre P. Mircea, de 16 ani, din Vladimirescu, împotriva căruia Judecătoria Arad a emis sentinţă de internare într-un centru de reeducare pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis de conducere.  De asemenea, au fost depistaţi cu ajutorul omologilor din Băile Herculane, M. Ionuţ de 16 ani din Călăraşi şi C. Alexandru de 13 ani din Arad. Cei doi minori se aflau internaţi într-un centru de delicvenţă juvenilă, iar din primele cercetări efectuate de către poliţişti s-a  stabilit că au părăsit centrul, în noaptea de 5 spre 6 iunie profitând de neatenţia personalului de pază. În data de 6 iulie, când a fost sesizată dispăriţia, cei doi adolescenţi au fost daţi în urmărire naţională, iar în urma activităţilor întreprinse au fost depistaţi în cursul zilei de miecuri”, a declarat Camelia Tuduce Berar, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Arad. Angelica Stana, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Arad, spune că “minorii au fost readuşi în centru, poliţiştii dând dovadă de profesionalism şi reuşind să-i depisteze în scurt timp de la sesizare. De fiecare dată când a fost cazul am apelat la ei. Este vorba despre un centru de plasament şi nu de o închisoare.” Printre „clienţii” care pleacă frecvent din centre se află şi autorul crimei din Sâmpetru German, care şi-a înjunghiat prietenul în vârstă de 16 ani, el însuşi având doar 13 ani. Toate escapadele adolescentului s-au finalizat cu recuperarea acestuia de către poliţişti. (A.M.C.)
Şocanta crimă din Sâmpetru German a avut loc în aprilie 2008, tânărul de 16 ani fiind găsit zăcând mort într-o baltă de sânge, în casă, chiar de către tatăl său. Medicii legişti au stabilit că moartea a survenit în urma înjunghierii, iar anchetatorii au depistat şi vinovatul: prietenul său mai mic cu aproape trei ani. Copilul şi-a recunoscut fapta şi în timpul reconstituirii i-a şocat pe cei din jur cu seninătatea cu care a relatat omorul, spunând că prietenul său de 16 ani îl punea să-i facă rost de băutură şi ţigări gratis. Pentru că din cauza vârstei copilul nu a putut da socoteală în faţa legii, acesta a fost internat în centrul de delicvenţă juvenilă până la majorat.
În cursul anului 2009 în judeţul Arad au fost depistaţi 121 copii din categoria “copiii străzii”, dintre care cinci au fost internaţi în Centrul pentru delincvenţi. De asemenea în primele trei luni ale anului în curs au fost prinşi 10 minori urmăriţi, reclamaţi ca dispăruţi de la domiciliu, care au fost predaţi familiei. Pentru nesupravegherea corespunzătoare a minorilor, cinci părinţi au fost amendaţi conform legii.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro