Stire

Incredibila moarte a arădenilor care se infectează ?n spitale

16.07.2010 ⋅ 0 comentarii

O statistică incredibilă spune că la mai puţin de douăsăptămâni, la moartea câte unui arădean contribuie şi infecţiile nozocomiale(adică cele pe care le contactează în spitalele din municipiu şi judeţ), iaralţi trei-patru se îmbolnăvesc grav din aceeaşi pricină. Scriu şi nu îmi vinesă cred: internarea într-o unitate medicală arădeană este, aşadar, un soi deruletă rusească - nu ştii dacă scapi, dacă nu scapi, indiferent de afecţiuneacu care ajungi pe pat, indiferent de medicaţie sau de bunele intenţii alecadrelor medicale. Iar Aradul este încă într-o situaţie fericită, mult submedia naţională.

Spitalele sunt pericole publice, mortale. Asta ar trebui săfie, în opinia mea, adevărata temă de discuţie care să anime, să alarmeze, sărevolte societatea românească. La naiba cu politica - e vorba aici de oproblemă de siguranţă naţională, care ne priveşte pe absolut fiecare dintrenoi! Sistemul sanitar românesc este la pământ, iar şansa de a muri acolo undete-ai dus să te tratezi este considerabilă. În loc să dezbată asta, ConsiliulSuprem de Apărare a Ţării vorbeşte despre primejdia pe care o reprezintă jurnaliştii,miniştrii se ceartă între ei, opoziţia e preocupată de scenariile anti-Băsescu,Băsescu e preocupat de scenariile anti-pensii. Tema aceasta vitală treceneobservată, ca multe alte teme cu adevărat importante pentru  societate. Or, statistica pe care am citat-oar trebui să fie percepută ca cel mai serios semnal de alarmă tras în ultimiiani în legătură cu sănătatea publică. Faptul că nu sunt bani pentru medicamenteşi hrana din spitale o ştiam; admiteam până şi că bolnavul care se opera trebuiasă îşi aducă de acasă mănuşile chirurgicale şi tampoanele care urmau să fiefolosite în sala de operaţie; am înţeles şi că nu se pot oferi condiţii deinternare mai decente, cu bolnavi mai puţini în salon şi cu un grad de confortsporit. Dar să intri în spital cu gândul că s-ar putea să mori nu de afecţiuneacare te chinuieşte, ci de un microb cules de pe coridor, din salon, din sala deoperaţii, de la toaletă, de aiurea, este criminal! Să te condamne la moartetocmai instituţia de la care aştepţi să te salveze!

Politicienii ar trebui să măture la o parte toate celelaltediscuţii şi să rezolve această problemă - problema sănătăţii, care, cum sespune, e mai importantă decât orice altceva. Dânşii însă s-au gândit la oşmecherie şi se degrevează de răspundere, aruncând-o în provincie, în judeţe.În aceste zile se face trecerea spitalelor din subordinea ministerului în cea aconsiliilor locale. Administraţiile preiau, pe lângă bugetul leşinat, chinuit şi schilod al spitalelor, pelângă sutele de probleme legate de acest subiect, şi chestiunea delicată asituaţiei din unităţile sanitare. Politicienii de la Bucureşti au măturatmizeria sub preş şi ridică din umeri: dacă oamenii mor în spitale, nu va mai fiproblema lor! Ei se spală pe mâini, ca Pilat din Pont. Asta însă nu rezolvănimic. Dimpotrivă, probabil va fi un factor agravant. În teritoriu nu suntbani. Ce să faci cu buzunarele goale? Ce condiţii să asiguri?

Vorbeam cu directoarea unui spital arădean despre pacienţiiarădeni pe care îi întâlneşte în clinicile din Ungaria. Oamenii se duc acolo nunumai din pricina îngrijirii medicale mai atente, a echipamentelor maiperformante, a condiţiilor hoteliere mai bune. Se duc acolo, chiar dacă trebuiesă plătească în plus sume considerabil, pentru că se simt mai în siguranţă. Seinternează cu gândul la însănătoşire, nu la complicaţiile care ar puteasurveni. Această siguranţă ar trebui să fie şi principala preocupare a statuluiromân în raportul spital-pacient. Din păcate nu suntem cu toţii privilegiaţi săne tratăm în Ungaria pentru orice afecţiune minoră...  Autorităţile naţionale, dacă nu sunt capabilesă facă faţă gestionării unităţilor medicale, ar face bine să schimbe dintemelii organizarea sistemului sanitar actual şi să îl privatizeze masiv. Să îlpună în mâinile celor care ne pot asigura senzaţia de bine. Măcar, dacă vom daun ban, să ştim că merită. Nu ca acum, când plătim lunar contribuţiile lasănătate şi suntem în orice moment în pericol să ne externăm din spital prinMedicina Legală...

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro