Stire

Un sondaj PSD ?i aruncă pe democrat-liberali pe locul trei, la 16% din preferinţele electoratului

20.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Lazăr: „La Arad, PDL, contestat şi detestat”Cionca: „Sondajele serioase pe care le comandă partidele nu sunt făcute publice”
Partidul Social-Democrat a făcut public zilele trecute un sondaj de opinie a cărui rezultat arată o scădere spectaculoasă a PDL în preferinţa de vot a românilor. Astfel, PDL este cotat cu 16% din opţiunile electoratului, în timp ce PSD-ul ar fi urcat la 41%. PNL ar fi clasat pe locul 2, cu 25% din opţiunile electoratului. Datele sunt confirmate şi de preşedintele filialei PSD Arad, Marius Lazăr. „În topul încrederii în liderii politici, Victor Ponta are 47%, Crin Antonescu 42% şi Traian Băsescu 18%. Suma acestor procente este peste sută la sută pentru respondenţii au putut alege opţiuni multiple. La partide politice, PSD are 41%, PNL 25% şi PDL 16%. Intenţia de vot arată că pentru prima oară în opt ani de zile, stânga şi dreapta au ajuns la egalitate. Procentul PDL a scăzit pentru că s-a investit o încredere uriaşă în PDL şi Traian Băsescu, iar acum dezamăgirea este mare pe fondul bâlbâielilor Guvernului Boc şi al conflictului dintre cele două palate (Victoria şi Cotroceni, n.r.)”, a declarat Marius Lazăr. Liderul social-democraţilor arădeni plusează consecinţele politice ale măsurilor luate în ultima vreme de cabinetul Boc, spunând că dezamăgirea ar fi mai mare acolo în fiefurile PDL – adică şi la Arad. „ PDL în şase luni a pierdut 20%. Replica este cu atât mai importantă la Arad, deoarece investiţia PDL a fost aici cea mai mare. Din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii, mi-am dat seama că nu este doar o stare de contestare, ci şi de detestare a PDL”, a mai arătat Marius Lazăr.Rezultate similare ale unor sondaje de opinie vin şi dinspre PNL, deputatul Mihăiţă Calimente prezentând nişte date puţin... mai favorabile liberalilor. „PNL – 28-29%, PSD – 35-36%, PDL – 15-16%. Situaţia e creată de dezastrul provocat de actuala guvernare, de cearta continuă şi de fapte probate zilnic de presă prin licitaţii trucate sau restructurare care înseamnă doar o rotaţie a cadrelor”, spune singurul deputat PNL de Arad. Calimente afirmă că la Arad „PNL este la 30%”, în timp ce PDL ar fi scăzut la 20%. Deputatul susţine că are datele dintr-un sondaj făcut „chiar de PDL”. 
 „Măsurile de redresare nu se iau cu coada ochiului la sondajele de opinie”Deputatul PDL Iustin Cionca admite că partidul său ar fi în pierdere de teren chiar şi la Arad, dar precizează că sondajele de opinie făcute publice de partide nu sunt surse credibile de informare. „Sondajele serioase pe care le comandă partidele nu sunt făcute publice pentru că ele reprezintă instrumente interne de analiză a partidelor. Este evident că în urma măsurilor nepopulare pe care PDL a trebuit să le ia, nu ne putem aştepta decât la o scădere în încrederea populaţiei. Nu văd ce relevanţă are acum un sondaj de opinie, la doi ani înainte de primele alegeri, timp în care PDL poate recâştiga încrederea populaţiei dacă se dovedeşte că a luat măsurile corecte”, a declarat deputatul Cionca. Democrat-liberalul le spune social-democraţilor să nu îşi facă iluzii privind o creştere spectaculoasă la Arad deoarece „votanţii din Arad nu sunt de stânga, ei nu vor merge la PSD. Dacă vor rezultate, la muncă. Să ne arate la locale ce oameni şi-au ales, noi avem numai oameni de calitate. Au fost un an la guvernare dar nu au mişcat un deget pentru primarii lor”, a încheiat Cionca răspunsul la afirmaţiile social-democratului Marius Lazăr. Din câte se pare, democrat-liberalii nu au discutat la nivel central despre sondaje de opinie. „ Nu s-a discutat despre sondaje, dacă măsurile care se impun se iau tot timpul cu coada ochiului la sondajele de opinie, atunci cu siguranţă nu vor fi luate cele pentru redresarea economică”, a declarat liderul grupului senatorial PDL, Traian Igaş, participant luni la şedinţa Biroului Permanent Central al partidului. Igaş a mai spus că traversăm „ o perioadă grea din punct de vedere economic pentru România, dar şi pentru regiune, fiind necesare măsuri rapide de restructurare”, fără a ţine cont de pierderile electorale. 

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro