Stire

Dacă Mişcarea Arădeană propune un număr mic de disponibilizări ?n cultura arădeană, CLC susţine neconstituţionalitatea ordonanţei care impune reducerile de personal

23.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Consilierul municipal Claudiu Cristea şi liderul Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad, Mihai Dogaru, au prezentat bilanuţul campaniei „Salvaţi cultura arădeană!”, demarat de organizaţia Mişcarea Arădeană. Până acum au fost centralizate 1.100 de semnături, dintre care 250 au fost colectate online.Totodată Claudiu Cristea, membru în proaspăt înfiinţata comisie de consultare în vederea disponibilizărilor din instituţiile de cultură, a prezentat propunerile care s-au discutat în cadrul acestei structuri. Au fost discutate trei variante: fiecare instituţie de cultură să-şi reducă proporţional personalul, să fie mutat corul pe fundaţie sau unirea celor 4 instituţii de cultură sub aceeaşi conducere, structură pe care Cristea a caracterizat-o drept „colhoz”.   Cele mai viabile variante se pare că sunt prima şi cea de-a treia. „Puterea locală a optat pentru varianta 3, iar conducătorii instituţiilor pentru prima”, povesteşte ţărănistul.
33 de disponibilizaţi şi nu 75Mişcarea Arădeană a venit cu propria soluţie: „Nu suntem de acord nici cu reducerile majore, nici cu topirea instituţiilor emblematice ale Aradului într-o cooperativă culturală. Noi ne bazăm pe cifre”, spune Claudiu Cristea. Acesta a calculat în felul următor: primăria are în aparatul propriu 580 de salariaţi, iar instituţiile de cultură 275. Prin urmare, 580 înseamnă 68%, iar 275 – 32%. „Aplicând principiul proporţionalităţii, asta înseamnă că primăria ar trebui să disponibilizeze 116 persoane, iar cultura – 50”, concluzionează consilierul. Celor 4 instituţii li s-a pus însă în vedere de către conducerea primăriei să dea afară 75-80 de angajaţi. Iniţial Filarmonica a propus tăierea a 38 de posturi, Teatrul Clasic – 20, iar Teatrul de marionete – 7.Mişcarea Arădeană propune totodată ca disponibilizările să se facă în rândul angajaţilor cu o vechime mai mică în instituţie „Asta ar mai induce o influenţă de cel puţin 17 posturi. Asta înseamnă că obolul instituţiilor de cultură ar fi cam de 33 de posturi”, apreciază Cristea. Organizaţia introduce totodată ideea externalizării unor servicii care ar putea fi asigurate în mod privat pentru toate cele 3 instituţii: Teatrul Clasic, Teatrul de Marionete şi Filarmonică. Asta ar însemna practic externalizarea unor servicii precum cele de tâmplărie, amenajarea decorurilor etc.
Noile normative de personal, neconstituţionale?Consiliul Local Civic Arădean vine însă cu o propunere care le revoluţionează pe toate celelalte, sau mai bine zis le anulează. CLC aminteşte primăriei şi comisiei consultative din cadrul Consiliului Local Municipal, că în acest moment se discută despre neconstituţionalitatea O.U.G. nr. 63/2010, care stabileşte normativele de personal din administraţia locală. Dacă Mişcarea Arădeană propune 33 de disponibilizări din cultura arădeană, CLC le atrage atenţia consilierilor municipali că “problema de fond nu este ordonanţei, ci faptul că acesta este atacată pentru că, aşa cum sublinia şi Federaţia Naţonală a Sindicatelor din Administraţie, ”. Dan Artimon subliniază totodată că Avocatul Poporului a ridicat direct în faţa Curţii Constituţionale excepţia de neconstituţionalitate privind dispoziţiile Ordonanţei. Argumentele invocate au vizat în esenţă limitele delegării legislative în raport cu principiile de bază ale administraţiei publice, autorităţilor comunale şi orăşeneşti, consiliului judeţean. „Prin urmare, solicităm consilierilor municipali, în special consilierilor aleşi membri ai Comisiei de consultare, ca în deciziile lor să ia în considerare aspectele de mai sus”, încheie Artimon.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro