Stire

Prorectorul Universităţii ?Aurel Vlaicu?, Alina Zamfir, premiu internaţional pentru activitatea de cercetare şi pentru articolele ştiinţifice publicate

28.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Prof. univ. dr. Alina Zamfir, prorectorul Universităţii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad a primit de curând două premii internaţionale pentru cercetare – Premiul Steinbeis-Löhn pentru grupul de spectometrie de masă biologică al Universităţii „Aurel Vlaicu” şi un Premiu al Editurii Elsevier pentru articolele de specialitate publicate.   Grupul de spectometrie de masă biologică al universităţii arădene, format din prof.dr Alina Zamfir, lector.dr. Corina Flangea, şi masterandele Adina Mureşan şi Mirela Galuscă  derulează de la începutul anului, în parteneriat cu centrul Stenbeis de Proteomica al Universităţii din Konstanz, Germania şi Corporaţia Farmaceutică Genzyme cu sediul central în Boston, SUA proiectul intitulat „Establishment and validation of diagnostic screening methodology of patients with lysosomal storage diseases (LSD) using MS technology”. Proiectul presupune elaborarea şi validarea unei metodologii inovatoare bazate pe spectrometrie de masă avansată pentru screening diagnostic al pacienţilor suferind de boli de stocare lizozomală. După numai câteva luni de la demararea activităţii ştiinţifice din cadrul acestui proiect, rezultatele experimentale remarcabile obţinute au fost premiate cu premiul internaţional Steinbeis-Löhn al Fundaţiei Steinbeis de Transfer Tehnologic. „Metoda de diagnostic nou dezvoltată permite depistarea ultrarapidă şi pentru prima oară prin spectrometrie de masă a deficienţei activităţii enzimatice care caracterizează grupul de boli LSD. Obţinerea acestui premiu nu a fost doar meritul meu ci al întregii echipe, din care fac parte şi două masterande foarte tinere”, ne explică prof.univ.dr. Alina Zamfir. Rezultatele obţinute de colectivul de cercetare de la Universitatea „Aurel Vlaicu” vor fi date publicităţii prin prelegerea ce va fi susţinută de prof. univ. dr. Alina Zamfir la conferinţa internaţională de spectrometrie de masă biologică ce se va desfăşura la Weizmann Institute of Science din Tel Aviv. „Suntem mândri de colega noastră şi vrem să o felicităm pentru munca depusă alături de echipa sa. Este un premiu extrem de important, este un premiu ştiinţific, menit să îi recunoască valoarea”, a spus rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. Tot în această toamnă, o delegaţie a Fundaţiei Steinbeis din Germania se va deplasa la Universitatea „Aurel Vlaicu” pentru evaluarea posibilităţii deschiderii în cadrul universităţii a primului Centru Steinbeis de transfer biologic în domeniul biomedical din România, finanţat integral de fundaţie. 
Alina Zamfir - premiu al editurii Elsevier pentru „cel mai citat autor de literatură ştiinţifică”Un al doilea premiu, tot de rang internaţional pentru tânăra prorector prof. univ. dr. Alina Zamfir vine din partea Editurii Elsevier – una dintre cele mai prestigioase edituri ştiinţifice internaţionale. Premiul a fost acordat pentru categoria „Cei mai citaţi autori de literatură ştiinţifică ai anului 2009”, autori care au publicat în cadrul Editurii, în cazul doamnei Zamfir, în revista „Journal of Chromatography A”. Articolele publicate de Alina Zamfir în această revistă au colectat, în scurt interval, peste 100 de citări. „Două aspecte sunt interesante în acest caz. Primul este că articolele au fost realizate de când sunt la Universitatea „Aurel Vlaicu” şi deci au afiliaţia Universităţii „Aurel Vlaicu” şi nu a universităţii germane de unde am venit la sfârşitul anului 2006, ceea ce face ca acesta să fie un succes al Universităţii „Aurel Vlaicu” nu numai al meu personal. Al doilea aspect este că unul dintre articole, cel mai amplu de fapt, intitulat „Recent advances in sheathless interfacing of capillary electrophoresis and electrospray ionization mass spectrometry” este ceea ce se numeşte „articol de autor” adică are autor unic şi este de tip „review” scris pe baza invitaţiei trimise de Editura Elsevier. Acest articol a fost publicat ca articol inaugural al unui volum special al revistei şi s-a mai bucurat de un premiu şi în anul 2008. Constat însă cu satisfacţie că şi România încurajează prin premii producţia de lucrări valoroase. CNCSIS premiază articolele publicate sub afiliaţia unei universităţi sau instituţii româneşti în reviste cotate ISI.  La nivel de instituţie, ţinând cont de numărul cadrelor didactice, numărul articolelor ISI, respectiv al celor premiate CNCSIS poziţionează acum Universitatea „Aurel Vlaicu” între primele 5-6 universităţi din ţară în timp ce în 2006 universitatea noastră ocupa locul 13 pe ţară”, ne explică prof. univ. dr. Alina Zamfir.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro