Stire

S-a turnat primul kilometru de asfalt pe autostrada Arad-Timişoara!

04.08.2010 ⋅ 0 comentarii

Moment istoric pentru judeţul Arad. Au fost turnaţi primii doi kilometri de asfalt pe autostrada Arad-Timişoara! Este un moment istoric nu prin amploarea fenomenului, ci datorită aşteptărilor legate de această investiţie şi a perioadei lungi de timp în care nu s-a întâmplat nimic cu acest proiect. O parte din lucrare s-a realizat pe raza judeţului Arad (în zona localităţii Şagu), cealaltă parte în Timiş. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, ne-a declarat că „este o etapă importantă a lucrării, pentru că ea oferă deja satisfacţie. Te simţi altfel când vezi că s-a turnat asfaltul, parcă te împinge şi mai mult de la spate să creşti ritmul.”

Luna trecută ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, vizitase şantierul din Arad, şi a ajuns la concluzia că lucrările la autostradă sunt în mare întârziere. Numai 7% din lucrările preconizate se efectuaseră, ceea ce l-a determinat pe ministru să ameninţe antreprenorul cu rezilierea contractului.  Berceanu s-a întâlnit pe şantierul autostrăzii Arad-Timişoara cu reprezentanţii firmei care execută lucrările, cărora le-a atras atenţia că au trecut 400 de zile din termenul de 720 de zile al proiectului şi că s-au realizat doar şapte la sută din lucrări. Berceanu le-a cerut muncitorilor să lucreze şi noaptea, pe răcoare, "pentru a se recupera din timpul pierdut". "Dacă undeva apare o problemă arheologică, nu aveţi voie să o folosiţi ca să nu mai lucraţi nicăieri (...) Eu am venit să atrag atenţia la faţa locului pentru că altfel presa mă va trage la răspundere pe mine la finalul termenului, când va fi gata doar 15 la sută din autostradă. Nu uitaţi că noi vă ajutăm pe dumneavoastră, nu invers, pentru că voi luaţi banii, 118 milioane de euro pentru 12 kilometri de autostradă (centura rutieră a Aradului în regim de autostradă, parte din autostrada Arad - Timişoara - n.r.)", le-a mai spus ministrul constructorilor.

De atunci, ritmul s-a accelerat, într-adevăr. La ieşirea din Arad spre Timişoara, de pildă, se vede cu ochiul liber că se avansează, terenul excavat pentru benzile de circulaţie a format un adevărat deal. Se conturează deja în mod evident lăţimea autostrăzii şi o bandă de ieşire. Au fost amplasate câteva podeţe din beton, peste care se va turna stratul de asfalt. Se lucrează la terasament. Dacă ritmul ar fi fost acelaşi şi cu câteva luni în urmă, astăzi autostrada, preconizată iniţial să fie predată anul acesta, s-ar fi conturat deja la modul concret. Secretarul de stat Eusebiu Pistru a declarat pentru ziarul Observator: „S-a terminat o porţiune, am turnat asfaltul pe un kilometru în judeţul Arad şi aproximativ un kilometru în judeţul Timiş. Lucrările pe tot ce ţine de autostradă, umplutură, poduri, podeţe, viaducte, sunt la turaţie maximă. În urma discuţiilor avute cu antreprenorul sperăm ca termenul de finaliuzare al autostrăzii să fie cel târziu la începutul anului 2012, dacă nu se va putea la finalul lui 2011. Este un moment important acesta şi foarte aşteptat de comunitate”. Tronsonul din autostrada Arad - Timişoara şi centura municipiului Arad, a căror valoare de execuţie este de 307 milioane euro, are o lungime de 44 de kilometri. Banca Europeană pentru Investiţii va asigura finanţarea proiectului. Tronsonul se va conecta la autostrada Arad-Nădlac, în lungime de 38,5 kilometri, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 198,5 milioane euro.

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro